Znajoma pokazała mi swój patent na panierkę do kotletów. Lepszej nie jadłam

Myślisz, że o kotletach wiesz już dosłownie wszystko? A czy kiedykolwiek próbowałeś wersji z tropikalnym akcentem? Jeśli nie, jeszcze dziś możesz to zmienić.

Kotlet w panierce to podstawa  polskiego obiadu Kotlety w panierce bardzo często goszczą na naszych stołach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kamila Cyganek
Marzena Pęcak

Chrupiące kotlety w panierce to podstawa polskiej kuchni. Dlatego też nic dziwnego, że mamy się za prawdziwych ekspertów w tej dziedzinie. Jak się jednak okazuje, domowe kotlety mogą być jeszcze lepsze. Aby uzyskać taki efekt, wystarczy postawić na małą modyfikację

W tym przypadku chodzi o panierkę, która wcale nie musi być robiona za każdym razem tylko na bazie bułki tartej. Istnieje zupełnie inne rozwiązanie, które totalnie skradło moje serce i to od pierwszego kęsa!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z takim śniadaniem moglibyśmy rozpoczynać każdy dzień. Coś wspaniałego!

Wiórki kokosowe bazą panierki

Nowym patentem, na przygotowanie smacznych kotletów w zupełnie innej odsłonie, podzieliła się ze mną moja dobra znajoma Monika. Kiedy ją ostatnio odwiedziłam, poczęstowała mnie domowym obiadem. I gdy tylko spróbowałam kotleta w jej wykonaniu, wyczuwałam kolosalną różnicę

Kotlet miał zupełnie inny posmak i aromat. Mino to nowe doznania smakowe świetnie komponowały się z mięsem. Co więcej, panierka była idealnie złocista chrupiąca. Wydawała mi się też dużo lżejsza od tradycyjnej panierki na bazie bułki tartej. Dlatego też od razu zapytałam Monikę, co dodała do swojej panierki. Znajoma z uśmiechem na twarzy odpowiedziała, że cały efekt zawdzięcza jednemu składnikowi — wiórkom kokosowym. Od tej wizyty kotlety w swoim domu robię tylko z dodatkiem kokosu. Ty również możesz przygotować je w ten sposób. Gotowa instrukcja już na ciebie czeka!

Już od samego patrzenia na kotleta w panierce można zgłodnieć
Już od samego patrzenia na kotleta w panierce można zgłodnieć © Adobe Stock | PhotoHunter

Jak zrobić kotlety w panierce kokosowej?

Składniki:

  • ¾ szkl. wiórków kokosowych,
  • 1/2 szkl. mąki,
  • przyprawy: sól i pieprz,
  • 2 jajka,
  • kotlety do panierowania. 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj trzy talerze. W pierwszym talerzu rozbij dwa jajka i roztrzep je przy pomocy zwykłego widelca. Powstałą mieszankę dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. W drugim talerzu rozsyp mąkę, zaś w trzecim wiórki kokosowe
  3. Rozbite kawałki mięsa otocz najpierw w mące, po czym zanurz w roztrzepanych jajkach i obsyp na koniec wiórkami kokosowymi.
  4. Panierowane mięso smaż na dobrze rozgrzanej natłuszczonej patelni z obu stron. I to wszystko, smacznego!

Usmażone i odsączone z nadmiaru tłuszczu kotlety możesz podawać z ulubionymi dodatkami. Świetnie spiszą się tu zarówno ziemniaki, ryż, kasza, jak i kolorowa sałatka. Wybierz rozwiązanie, które najbardziej ci odpowiada i jeszcze dziś przygotuj prawdziwą ucztę dla podniebienia dla swoich bliskich.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ekspresowy sernik, którego nie może zabraknąć podczas świąt. Znika do ostatniego okruszka
Ekspresowy sernik, którego nie może zabraknąć podczas świąt. Znika do ostatniego okruszka
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟