Znajoma pokazała mi swój patent na panierkę do kotletów. Lepszej nie jadłam
Myślisz, że o kotletach wiesz już dosłownie wszystko? A czy kiedykolwiek próbowałeś wersji z tropikalnym akcentem? Jeśli nie, jeszcze dziś możesz to zmienić.
24.02.2024 16:40
Chrupiące kotlety w panierce to podstawa polskiej kuchni. Dlatego też nic dziwnego, że mamy się za prawdziwych ekspertów w tej dziedzinie. Jak się jednak okazuje, domowe kotlety mogą być jeszcze lepsze. Aby uzyskać taki efekt, wystarczy postawić na małą modyfikację.
W tym przypadku chodzi o panierkę, która wcale nie musi być robiona za każdym razem tylko na bazie bułki tartej. Istnieje zupełnie inne rozwiązanie, które totalnie skradło moje serce i to od pierwszego kęsa!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wiórki kokosowe bazą panierki
Nowym patentem, na przygotowanie smacznych kotletów w zupełnie innej odsłonie, podzieliła się ze mną moja dobra znajoma Monika. Kiedy ją ostatnio odwiedziłam, poczęstowała mnie domowym obiadem. I gdy tylko spróbowałam kotleta w jej wykonaniu, wyczuwałam kolosalną różnicę.
Kotlet miał zupełnie inny posmak i aromat. Mino to nowe doznania smakowe świetnie komponowały się z mięsem. Co więcej, panierka była idealnie złocista i chrupiąca. Wydawała mi się też dużo lżejsza od tradycyjnej panierki na bazie bułki tartej. Dlatego też od razu zapytałam Monikę, co dodała do swojej panierki. Znajoma z uśmiechem na twarzy odpowiedziała, że cały efekt zawdzięcza jednemu składnikowi — wiórkom kokosowym. Od tej wizyty kotlety w swoim domu robię tylko z dodatkiem kokosu. Ty również możesz przygotować je w ten sposób. Gotowa instrukcja już na ciebie czeka!
Jak zrobić kotlety w panierce kokosowej?
Składniki:
- ¾ szkl. wiórków kokosowych,
- 1/2 szkl. mąki,
- przyprawy: sól i pieprz,
- 2 jajka,
- kotlety do panierowania.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj trzy talerze. W pierwszym talerzu rozbij dwa jajka i roztrzep je przy pomocy zwykłego widelca. Powstałą mieszankę dopraw do smaku solą i pieprzem.
- W drugim talerzu rozsyp mąkę, zaś w trzecim wiórki kokosowe.
- Rozbite kawałki mięsa otocz najpierw w mące, po czym zanurz w roztrzepanych jajkach i obsyp na koniec wiórkami kokosowymi.
- Panierowane mięso smaż na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni z obu stron. I to wszystko, smacznego!
Usmażone i odsączone z nadmiaru tłuszczu kotlety możesz podawać z ulubionymi dodatkami. Świetnie spiszą się tu zarówno ziemniaki, ryż, kasza, jak i kolorowa sałatka. Wybierz rozwiązanie, które najbardziej ci odpowiada i jeszcze dziś przygotuj prawdziwą ucztę dla podniebienia dla swoich bliskich.