Znajoma pokazała mi swój patent na panierkę do kotletów. Lepszej nie jadłam

Myślisz, że o kotletach wiesz już dosłownie wszystko? A czy kiedykolwiek próbowałeś wersji z tropikalnym akcentem? Jeśli nie, jeszcze dziś możesz to zmienić.

Kotlet w panierce to podstawa  polskiego obiadu Kotlety w panierce bardzo często goszczą na naszych stołach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kamila Cyganek

Chrupiące kotlety w panierce to podstawa polskiej kuchni. Dlatego też nic dziwnego, że mamy się za prawdziwych ekspertów w tej dziedzinie. Jak się jednak okazuje, domowe kotlety mogą być jeszcze lepsze. Aby uzyskać taki efekt, wystarczy postawić na małą modyfikację

W tym przypadku chodzi o panierkę, która wcale nie musi być robiona za każdym razem tylko na bazie bułki tartej. Istnieje zupełnie inne rozwiązanie, które totalnie skradło moje serce i to od pierwszego kęsa!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z takim śniadaniem moglibyśmy rozpoczynać każdy dzień. Coś wspaniałego!

Wiórki kokosowe bazą panierki

Nowym patentem, na przygotowanie smacznych kotletów w zupełnie innej odsłonie, podzieliła się ze mną moja dobra znajoma Monika. Kiedy ją ostatnio odwiedziłam, poczęstowała mnie domowym obiadem. I gdy tylko spróbowałam kotleta w jej wykonaniu, wyczuwałam kolosalną różnicę

Kotlet miał zupełnie inny posmak i aromat. Mino to nowe doznania smakowe świetnie komponowały się z mięsem. Co więcej, panierka była idealnie złocista chrupiąca. Wydawała mi się też dużo lżejsza od tradycyjnej panierki na bazie bułki tartej. Dlatego też od razu zapytałam Monikę, co dodała do swojej panierki. Znajoma z uśmiechem na twarzy odpowiedziała, że cały efekt zawdzięcza jednemu składnikowi — wiórkom kokosowym. Od tej wizyty kotlety w swoim domu robię tylko z dodatkiem kokosu. Ty również możesz przygotować je w ten sposób. Gotowa instrukcja już na ciebie czeka!

Już od samego patrzenia na kotleta w panierce można zgłodnieć
Już od samego patrzenia na kotleta w panierce można zgłodnieć © Adobe Stock | PhotoHunter

Jak zrobić kotlety w panierce kokosowej?

Składniki:

  • ¾ szkl. wiórków kokosowych,
  • 1/2 szkl. mąki,
  • przyprawy: sól i pieprz,
  • 2 jajka,
  • kotlety do panierowania. 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj trzy talerze. W pierwszym talerzu rozbij dwa jajka i roztrzep je przy pomocy zwykłego widelca. Powstałą mieszankę dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. W drugim talerzu rozsyp mąkę, zaś w trzecim wiórki kokosowe
  3. Rozbite kawałki mięsa otocz najpierw w mące, po czym zanurz w roztrzepanych jajkach i obsyp na koniec wiórkami kokosowymi.
  4. Panierowane mięso smaż na dobrze rozgrzanej natłuszczonej patelni z obu stron. I to wszystko, smacznego!

Usmażone i odsączone z nadmiaru tłuszczu kotlety możesz podawać z ulubionymi dodatkami. Świetnie spiszą się tu zarówno ziemniaki, ryż, kasza, jak i kolorowa sałatka. Wybierz rozwiązanie, które najbardziej ci odpowiada i jeszcze dziś przygotuj prawdziwą ucztę dla podniebienia dla swoich bliskich.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby