Znajoma pokazała mi swój patent na panierkę do kotletów. Lepszej nie jadłam

Myślisz, że o kotletach wiesz już dosłownie wszystko? A czy kiedykolwiek próbowałeś wersji z tropikalnym akcentem? Jeśli nie, jeszcze dziś możesz to zmienić.

Kotlet w panierce to podstawa  polskiego obiadu Kotlety w panierce bardzo często goszczą na naszych stołach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kamila Cyganek
Marzena Pęcak

Chrupiące kotlety w panierce to podstawa polskiej kuchni. Dlatego też nic dziwnego, że mamy się za prawdziwych ekspertów w tej dziedzinie. Jak się jednak okazuje, domowe kotlety mogą być jeszcze lepsze. Aby uzyskać taki efekt, wystarczy postawić na małą modyfikację

W tym przypadku chodzi o panierkę, która wcale nie musi być robiona za każdym razem tylko na bazie bułki tartej. Istnieje zupełnie inne rozwiązanie, które totalnie skradło moje serce i to od pierwszego kęsa!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z takim śniadaniem moglibyśmy rozpoczynać każdy dzień. Coś wspaniałego!

Wiórki kokosowe bazą panierki

Nowym patentem, na przygotowanie smacznych kotletów w zupełnie innej odsłonie, podzieliła się ze mną moja dobra znajoma Monika. Kiedy ją ostatnio odwiedziłam, poczęstowała mnie domowym obiadem. I gdy tylko spróbowałam kotleta w jej wykonaniu, wyczuwałam kolosalną różnicę

Kotlet miał zupełnie inny posmak i aromat. Mino to nowe doznania smakowe świetnie komponowały się z mięsem. Co więcej, panierka była idealnie złocista chrupiąca. Wydawała mi się też dużo lżejsza od tradycyjnej panierki na bazie bułki tartej. Dlatego też od razu zapytałam Monikę, co dodała do swojej panierki. Znajoma z uśmiechem na twarzy odpowiedziała, że cały efekt zawdzięcza jednemu składnikowi — wiórkom kokosowym. Od tej wizyty kotlety w swoim domu robię tylko z dodatkiem kokosu. Ty również możesz przygotować je w ten sposób. Gotowa instrukcja już na ciebie czeka!

Już od samego patrzenia na kotleta w panierce można zgłodnieć
Już od samego patrzenia na kotleta w panierce można zgłodnieć © Adobe Stock | PhotoHunter

Jak zrobić kotlety w panierce kokosowej?

Składniki:

  • ¾ szkl. wiórków kokosowych,
  • 1/2 szkl. mąki,
  • przyprawy: sól i pieprz,
  • 2 jajka,
  • kotlety do panierowania. 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj trzy talerze. W pierwszym talerzu rozbij dwa jajka i roztrzep je przy pomocy zwykłego widelca. Powstałą mieszankę dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. W drugim talerzu rozsyp mąkę, zaś w trzecim wiórki kokosowe
  3. Rozbite kawałki mięsa otocz najpierw w mące, po czym zanurz w roztrzepanych jajkach i obsyp na koniec wiórkami kokosowymi.
  4. Panierowane mięso smaż na dobrze rozgrzanej natłuszczonej patelni z obu stron. I to wszystko, smacznego!

Usmażone i odsączone z nadmiaru tłuszczu kotlety możesz podawać z ulubionymi dodatkami. Świetnie spiszą się tu zarówno ziemniaki, ryż, kasza, jak i kolorowa sałatka. Wybierz rozwiązanie, które najbardziej ci odpowiada i jeszcze dziś przygotuj prawdziwą ucztę dla podniebienia dla swoich bliskich.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu