Orientalne kotlety z kurczaka w chrupiącej panierce. Smakują lepiej niż w "chińczyku"

Szukasz pomysłu na pyszny i sycący obiad w orientalnym stylu? Wypróbuj nasze kotlety z kurczaka w chrupiącej panierce z panko, sezamu i parmezanu. Ich smak z pewnością przebije te z barów "chińskich", a Ty zaskoczysz swoich bliskich wyjątkowym daniem.

Orientalne kotlety z kurczaka w chrupiącej panierce. Smakują lepiej niż w "chińczyku"Orientalne kotlety z kurczaka w chrupiącej panierce. Smakują lepiej niż w "chińczyku"
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | LEEJOONGYEUL
Marcin Michałowski

W barach orientalnych kotlety z kurczaka są prawdziwą perełką kulinarną, ale dzięki nowemu podejściu do panierki stają się jeszcze bardziej wyjątkowe. Zapomnij o bułce tartej czy płatkach kukurydzianych - prawdziwą tajemnicą doskonałej panierki są trzy składniki, które sprawiają, że każdy kęs staje się prawdziwą rozkoszą dla podniebienia. Zanurz się w orientalnym smaku, który pokochasz od pierwszego kęsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sylwestrowe jajka z jadalnym brokatem. O tej przekąsce goście będą mówić przez kilka miesięcy

Orientalne kotlety z kurczaka - sekret tkwi w panierce

Kluczem do sukcesu w tym przepisie jest niezwykła panierka. Zamiast tradycyjnej bułki tartej używamy panko - japońskiej, grubo mielonej bułki tartej o strukturze przypominającej wiórki kokosowe. Panko tworzy na mięsie chrupiącą, zwartą skorupkę, która nie odpada i nie nasiąka tłuszczem. Dodatek sezamu i parmezanu nadaje jej wyrazisty smak i aromat, a starta skórka z cytryny dodaje świeżości.

Przepis na orientalne kotlety z kurczaka

Przygotowanie kotletów jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy rozbić piersi z kurczaka, panierować je w mące, jajku z mlekiem i mieszance panko, sezamu, parmezanu oraz cytryny. Następnie usmażyć je na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 800 g piersi z kurczaka,
  • 4 łyżki mąki,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki mleka,
  • 80 g panko (grubo mielonej bułki tartej),
  • 1 i 1/2 łyżki ziaren jasnego sezamu,
  • 2 pełne łyżki tartego parmezanu,
  • skórka z połowy cytryny,
  • dodatkowo: cząstki cytryny do podania i olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, osusz i rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety.
  2. Przygotuj trzy talerze: na jeden wysyp mąkę, na drugim roztrzep jajko z mlekiem, a na trzecim wymieszaj panko, sezam, parmezan i startą skórkę z cytryny.
  3. Panieruj kotlety kolejno w mące, jajku z mlekiem i panko.
  4. Opanierowane kotlety odstaw do lodówki na 20-30 minut.
  5. Rozgrzej olej na patelni i smaż kotlety po około 5 minut z każdej strony na złoty kolor.
  6. Odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
  7. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. surówką z białej kapusty, ryżem jaśminowym lub sosem słodko-kwaśnym.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do panierki możesz dodać inne przyprawy, np. curry, paprykę słodką lub chili.
  • Kotlety możesz również upiec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20 minut.
  • Do smażenia kotletów użyj oleju o wysokim punkcie dymienia, np. oleju rzepakowego lub słonecznikowego.
  • Podawaj kotlety z cząstkami cytryny, która nada im świeżego smaku.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej