PrzepisNapojeZamiast mrożonej kawy, sięgam po inny napój. W Tajlandii znajdziesz go na każdym rogu

Zamiast mrożonej kawy, sięgam po inny napój. W Tajlandii znajdziesz go na każdym rogu

Herbata tajska - Pyszności
Herbata tajska - Pyszności
Źródło zdjęć: © Getty Images,

20.06.2024 09:12, aktual.: 15.07.2024 13:03

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedy doskwierają upały, a żar leje się z nieba, ostatnie, o czym myślimy, to kubek herbaty. Inaczej jest w przypadku orzeźwiających napojów, które zdecydowanie wiodą prym. Te dwa światy łączy ze sobą tajska herbata na zimno z mlekiem.

Kawy mrożone w różnych wydaniach znają chyba, ale herbaty pozostają nieco w cieniu. W szczególności te mniej standardowe, inne niż zimny napój z lodem. W Tajlandii tę herbatę można znaleźć niemal na każdym rogu. Zdecydowanie warto przenieść ten zwyczaj również do Polski i sięgać po nią, by ugasić pragnienie w upalne lato.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tajska herbata mrożona - przepis na orzeźwiający napój

Ten orzeźwiający napój spotkasz wszędzie - od restauracji po uliczne stragany. Podstawą jest mocna, czarna herbata, najczęściej cejlońska lub lokalna odmiana. Czasem do smaku dodaje się korzenne przyprawy czy kwiatowe nuty, ale sekret tkwi w zupełnie innym składniku.

Herbata tajska - Pyszności
Herbata tajska - Pyszności© Canva | Muhammad Alfan Setyawan

Jest to mleczko skondensowane, mało kojarzone w Polsce z napojami. To właśnie ono daje herbacie niepowtarzalny charakter. Jakby tego było mało, sprzedawcy w Tajlandii nieraz jeszcze dodatkowo dosładzają napój cukrem. Zaparzona herbata jest gorąca, dzięki czemu składniki dobrze się rozpuszczają. Następnie przelewa się ją do kubka z dużą ilością lodu. Aby odpowiednio wymieszać i schłodzić herbatę, sprzedawcy przelewają ją z kubka do kubka, wykonując przy tym małe show dla kupujących.

Kultową tajską herbatę mrożoną łatwo odtworzysz w swoim domu. Nie musisz bawić w się w przelewanie, wystarczy odstawić napój do przestudzenia.

Składniki:

  • 1,5 łyżki czarnej herbaty, np. ceylon,
  • 500 ml wrzącej wody,
  • 100 ml mleka skondensowanego,
  • 1 łyżka cukru,
  • gwiazdka anyżu (opcjonalnie),
  • 1-3 łyżki gęstego mleka kokosowego.

Sposób przygotowania:

  1. Zalej liście herbaty i anyż wrzątkiem. Zaparzaj dłużej niż zwykle, aby uzyskać mocny napar.
  2. Przecedź herbatę do garnuszka. Dodaj mleko skondensowane i cukier.
  3. Przygotuj drugi pusty garnek. Przelewaj napar wielokrotnie z jednego do drugiego, możesz to robić z dużej wysokości. To nie tylko miesza herbatę, ale i tworzy efektowne show. Oczywiście możesz pominąć ten etap i po prostu poczekać, aż całość przestygnie.
  4. Gdy napój się wymiesza i nieco przestygnie, przelej go do wysokich szklanek wypełnionych lodem. Na wierzch połóż łyżkę mleka kokosowego.

Mleko kokosowe możesz zastąpić również odrobiną ubitej śmietany. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepispopularne potrawykuchnia tajska