Zamiast przepłacać w kawiarni, robię w domu. Mrożoną kawę z owocami piję litrami
Kiedy za oknem słupek temperatury skacze, miłośnicy kawy stają przed dylematem. Gorący napój w ciepły dzień nie zawsze dobrze się sprawdza. Z pomocą przychodzą wtedy mrożone kawy, które kojarzą się właśnie z wakacjami i orzeźwieniem. Zamiast przepłacać za napoje na mieście, robię mrożoną kawę w domu. Nigdzie nie znajdziesz lepszej.
15.05.2024 11:25
Mrożona kawa to zbawienie w ciepłe dni. Zamawianie jej na mieście może jednak słono kosztować. Na dodatek wiele napojów z sieciówek koło kawy nawet nie stało - są często słodkim ulepem z syropu i tony cukru. Miłośnicy smaku dobrej kawy mają jedno rozwiązanie, przygotowanie jej samodzielnie w domu. Od kiedy poznałam przepisy na mrożone kawy z owocowymi nutami, nie przepłacam i robię je samodzielnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić kawę mrożoną?
Wiosna i lato to czas na orzeźwiające napoje, a kawa mrożona z ekspresu to idealny sposób na połączenie przyjemności picia kawy z ochłodą w upalny dzień. Przygotowanie jej jest proste, a efekt zachwyci nawet najbardziej wymagających kawoszy.
Podstawą dobrej kawy mrożonej jest oczywiście... sama kawa. Możesz użyć pojedynczego lub podwójnego espresso, w zależności od swoich preferencji. Siła espresso determinuje intensywność kawowego smaku w finalnym napoju. Wiele ekspresów do kawy ma możliwość regulacji mocy, dzięki czemu odpowiednio dostosujesz intensywność aromatu do swoich upodobań. Świeże mielenie wydobędzie cały smak ziaren i doda intensywności kawie. To znacznie lepsza opcja niż wybranie kawy rozpuszczalnej.
Producenci oferują całą gamę urządzeń, więc znalezienie odpowiedniego sprzętu jest naprawdę proste. Kawę mrożoną przygotujesz zarówno w ekspresie automatycznym, jak i ciśnieniowym czy też kolbowym.
Ekspresy ciśnieniowe wykorzystują ciśnienie, aby szybko zaparzyć esencjonalny napar. Wystarczy wymieszać espresso z lodem i zimnym mlekiem lub wodą, dorzucić ulubione dodatki i po kilku minutach można delektować się smakiem kawy mrożonej. Wiele modeli oferuje dodatkowe funkcje, takie jak możliwość regulacji mocy kawy, temperatury wody, a nawet spieniania mleka. Dzięki temu przygotowanie kawy mrożonej w domu to bułka z masłem.
Kawa mrożona z truskawkami
Gdy na rynkach i w sklepach pojawiają się świeże owoce, to znak, że czas przygotować mrożoną kawę truskawkową. Uwielbiam jej orzeźwiający smak, łączący intensywny aromat espresso i słodką nutę truskawek.
Składniki:
- 125 ml zimnego mleka,
- 60 ml espresso,
- bita śmietana,
- 2 gałki lodów truskawkowych.
Sos truskawkowy
- 50 g truskawek,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka wody.
Sposób przygotowania:
- Truskawki pokrój w mniejsze kawałki i wrzuć do garnka. Dodaj miód oraz wodę i podgrzewaj całość, aż owoce się rozpadną. Odstaw do wystudzenia.
- Do wysokiej szklanki dodaj 3 łyżki truskawkowego sosu oraz 1-2 gałki lodów truskawkowych. Sprawdzą się tutaj zarówno te mleczne, jak i sorbetowe.
- Następnie wlej zaparzone espresso i uzupełnij całość zimnym mlekiem.
- Całość udekoruj bitą śmietaną.
Espresso z sokiem pomarańczowym
Kiedy potrzebuję energetycznego kopa, sięgam po pyszne espresso z dodatkiem soku pomarańczowego. Najlepiej wycisnąć go na świeżo, przed podaniem, ale można użyć także gotowca ze sklepu. Wybierz koniecznie ten napój, który składa się w 100 proc. z owoców.
Składniki:
- 50 ml espresso (lub więcej, jeśli lubisz mocniejszą kawę),
- 150 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego,
- kostki lodu.
Sposób przygotowania:
- Zaparz espresso w swoim ulubionym ekspresie.
- Wlej sok pomarańczowy do szklanki.
- Delikatnie wlej espresso do soku, starając się, aby nie wymieszać obu płynów.
- Dodaj kostki lodu.