PoradyZamiast przepłacać w kawiarni, robię w domu. Mrożoną kawę z owocami piję litrami

Zamiast przepłacać w kawiarni, robię w domu. Mrożoną kawę z owocami piję litrami

Kawa mrożona z owocami - Pyszności
Kawa mrożona z owocami - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva

15.05.2024 11:25

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedy za oknem słupek temperatury skacze, miłośnicy kawy stają przed dylematem. Gorący napój w ciepły dzień nie zawsze dobrze się sprawdza. Z pomocą przychodzą wtedy mrożone kawy, które kojarzą się właśnie z wakacjami i orzeźwieniem. Zamiast przepłacać za napoje na mieście, robię mrożoną kawę w domu. Nigdzie nie znajdziesz lepszej.

Mrożona kawa to zbawienie w ciepłe dni. Zamawianie jej na mieście może jednak słono kosztować. Na dodatek wiele napojów z sieciówek koło kawy nawet nie stało - są często słodkim ulepem z syropu i tony cukru. Miłośnicy smaku dobrej kawy mają jedno rozwiązanie, przygotowanie jej samodzielnie w domu. Od kiedy poznałam przepisy na mrożone kawy z owocowymi nutami, nie przepłacam i robię je samodzielnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić kawę mrożoną?

Wiosna i lato to czas na orzeźwiające napoje, a kawa mrożona z ekspresu to idealny sposób na połączenie przyjemności picia kawy z ochłodą w upalny dzień. Przygotowanie jej jest proste, a efekt zachwyci nawet najbardziej wymagających kawoszy.

Kawa mrożona z mlekiem i lodem w dwóch szklankach
Kawa mrożona z mlekiem i lodem w dwóch szklankach© materiały partnera

Podstawą dobrej kawy mrożonej jest oczywiście... sama kawa. Możesz użyć pojedynczego lub podwójnego espresso, w zależności od swoich preferencji. Siła espresso determinuje intensywność kawowego smaku w finalnym napoju. Wiele ekspresów do kawy ma możliwość regulacji mocy, dzięki czemu odpowiednio dostosujesz intensywność aromatu do swoich upodobań. Świeże mielenie wydobędzie cały smak ziaren i doda intensywności kawie. To znacznie lepsza opcja niż wybranie kawy rozpuszczalnej.

Producenci oferują całą gamę urządzeń, więc znalezienie odpowiedniego sprzętu jest naprawdę proste. Kawę mrożoną przygotujesz zarówno w ekspresie automatycznym, jak i ciśnieniowym czy też kolbowym.

Mrożona kawa z Nutellą- Pyszności
Mrożona kawa z Nutellą- Pyszności© Licencjodawca

Ekspresy ciśnieniowe wykorzystują ciśnienie, aby szybko zaparzyć esencjonalny napar. Wystarczy wymieszać espresso z lodem i zimnym mlekiem lub wodą, dorzucić ulubione dodatki i po kilku minutach można delektować się smakiem kawy mrożonej. Wiele modeli oferuje dodatkowe funkcje, takie jak możliwość regulacji mocy kawy, temperatury wody, a nawet spieniania mleka. Dzięki temu przygotowanie kawy mrożonej w domu to bułka z masłem.

Kawa mrożona z truskawkami

Gdy na rynkach i w sklepach pojawiają się świeże owoce, to znak, że czas przygotować mrożoną kawę truskawkową. Uwielbiam jej orzeźwiający smak, łączący intensywny aromat espresso i słodką nutę truskawek.

Składniki:

  • 125 ml zimnego mleka,
  • 60 ml espresso,
  • bita śmietana,
  • 2 gałki lodów truskawkowych.

Sos truskawkowy

  • 50 g truskawek,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka wody.

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki pokrój w mniejsze kawałki i wrzuć do garnka. Dodaj miód oraz wodę i podgrzewaj całość, aż owoce się rozpadną. Odstaw do wystudzenia.
  2. Do wysokiej szklanki dodaj 3 łyżki truskawkowego sosu oraz 1-2 gałki lodów truskawkowych. Sprawdzą się tutaj zarówno te mleczne, jak i sorbetowe.
  3. Następnie wlej zaparzone espresso i uzupełnij całość zimnym mlekiem.
  4. Całość udekoruj bitą śmietaną.


Mrożona kawa truskawkowa - Pyszności
Mrożona kawa truskawkowa - Pyszności© YouTube | YourCoffeeDude

Espresso z sokiem pomarańczowym

Kiedy potrzebuję energetycznego kopa, sięgam po pyszne espresso z dodatkiem soku pomarańczowego. Najlepiej wycisnąć go na świeżo, przed podaniem, ale można użyć także gotowca ze sklepu. Wybierz koniecznie ten napój, który składa się w 100 proc. z owoców.

Składniki:

  • 50 ml espresso (lub więcej, jeśli lubisz mocniejszą kawę),
  • 150 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego,
  • kostki lodu.

Sposób przygotowania:

  1. Zaparz espresso w swoim ulubionym ekspresie.
  2. Wlej sok pomarańczowy do szklanki.
  3. Delikatnie wlej espresso do soku, starając się, aby nie wymieszać obu płynów.
  4. Dodaj kostki lodu.
Espresso z sokiem pomarańczowym - Pyszności
Espresso z sokiem pomarańczowym - Pyszności© Canva
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także