Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Hummus z pieczoną papryką i suszonymi pomidorami jest pyszny i uniwersalny. Z powodzeniem zastąpi masło, pastę jajeczną, a nawet dip do krakersów na imprezie. Najlepiej smakuje z chrupiącymi grzankami z bagietki.
Pastę z ciecierzycy i pieczonej papryki możesz przygotować na szybko z gotowych półproduktów lub nieco bardziej uważnie, samodzielnie przygotowując wszystkie składniki. Byłoby idealnie, gdyby nawet pomidory były ususzone na słońcu, ale nie zawsze mamy do takich dostęp. Zadbaj o dobre składniki i swój komfort, a pasta na pewno się uda.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Trzy smaki, jeden przepis. Te pasty znikają w kilka minut
Możesz samodzielnie namoczyć ciecierzycę
Prawda jest taka, że ciecierzyca z puszki smakuje nieco inaczej niż taka, którą namoczymy i ugotujemy samodzielnie. Ziarenka są wtedy pełniejsze i lepiej budują strukturę pasty. Jednak o moczeniu ciecierzycy trzeba pomyśleć dzień wcześniej i często to jest największy problem.
Suche ziarna zalej zimną wodą i namaczaj przez 8–12 godzin. W tym czasie warto kilka razy wymienić wodę, aby usunąć ewentualne zanieczyszczenia i zmniejszyć zawartość substancji antyodżywczych. Po namoczeniu ziarna należy dokładnie opłukać, co dodatkowo poprawia ich jakość i smak.
Następnie należy ugotować ciecierzycę do miękkości, co po takim całonocnym namoczeniu powinno zająć ok. 90 minut. Sól dodaj dopiero pod koniec gotowania, inaczej ziarna mogą zrobić się twarde. Wodę po ciecierzycy możesz wykorzystać do przygotowania wegańskiej bezy.
Przepis na pastę z ciecierzycy i pieczonej papryki
Aby pasta nie była zbyt rzadka, najpierw zmiksuj same podstawowe składniki, a potem, jeśli będzie taka potrzeba, dodaj olej i wodę. Hummus możesz dodatkowo posypać świeżymi ziołami, na przykład natką kolendry lub pietruszki.
Składniki:
- 120 g ciecierzycy (po odsączeniu z zalewy),
- 2 czerwone papryki,
- 1 ząbek czosnku,
- 5 suszonych pomidorów,
- sól i pieprz według uznania,
- w razie potrzeby: woda, olej z pomidorów.
Sposób przygotowania:
- Paprykę pokrój na połówki, wytnij nasiona i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 20 minut. Po lekkim przestudzeniu zdejmij z niej skórę.
- W kielichu blendera umieść odsączoną ciecierzycę, pieczoną paprykę, czosnek i suszone pomidory. Zblenduj do uzyskania gęstej konsystencji pasty.
- Jeśli trzeba, dodaj olej z pomidorów i trochę wody. Dopraw solą i pieprzem do smaku.