Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans

Hummus z pieczoną papryką i suszonymi pomidorami jest pyszny i uniwersalny. Z powodzeniem zastąpi masło, pastę jajeczną, a nawet dip do krakersów na imprezie. Najlepiej smakuje z chrupiącymi grzankami z bagietki.

Pasta z ciecierzycy i pieczonej papryki do smarowania pieczywaPasta z ciecierzycy i pieczonej papryki do smarowania pieczywa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Pastę z ciecierzycy i pieczonej papryki możesz przygotować na szybko z gotowych półproduktów lub nieco bardziej uważnie, samodzielnie przygotowując wszystkie składniki. Byłoby idealnie, gdyby nawet pomidory były ususzone na słońcu, ale nie zawsze mamy do takich dostęp. Zadbaj o dobre składniki i swój komfort, a pasta na pewno się uda.  

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Trzy smaki, jeden przepis. Te pasty znikają w kilka minut

Możesz samodzielnie namoczyć ciecierzycę

Prawda jest taka, że ciecierzyca z puszki smakuje nieco inaczej niż taka, którą namoczymy i ugotujemy samodzielnie. Ziarenka są wtedy pełniejsze i lepiej budują strukturę pasty. Jednak o moczeniu ciecierzycy trzeba pomyśleć dzień wcześniej i często to jest największy problem.

Suche ziarna zalej zimną wodą i namaczaj przez 8–12 godzin. W tym czasie warto kilka razy wymienić wodę, aby usunąć ewentualne zanieczyszczenia i zmniejszyć zawartość substancji antyodżywczych. Po namoczeniu ziarna należy dokładnie opłukać, co dodatkowo poprawia ich jakość i smak.

Następnie należy ugotować ciecierzycę do miękkości, co po takim całonocnym namoczeniu powinno zająć ok. 90 minut. Sól dodaj dopiero pod koniec gotowania, inaczej ziarna mogą zrobić się twarde. Wodę po ciecierzycy możesz wykorzystać do przygotowania wegańskiej bezy.

Przepis na pastę z ciecierzycy i pieczonej papryki

Aby pasta nie była zbyt rzadka, najpierw zmiksuj same podstawowe składniki, a potem, jeśli będzie taka potrzeba, dodaj olej i wodę. Hummus możesz dodatkowo posypać świeżymi ziołami, na przykład natką kolendry lub pietruszki.

Składniki:

  • 120 g ciecierzycy (po odsączeniu z zalewy),
  • 2 czerwone papryki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 5 suszonych pomidorów,
  • sól i pieprz według uznania,
  • w razie potrzeby: woda, olej z pomidorów.

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę pokrój na połówki, wytnij nasiona i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 20 minut. Po lekkim przestudzeniu zdejmij z niej skórę.
  2. W kielichu blendera umieść odsączoną ciecierzycę, pieczoną paprykę, czosnek i suszone pomidory. Zblenduj do uzyskania gęstej konsystencji pasty.
  3. Jeśli trzeba, dodaj olej z pomidorów i trochę wody. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami