Choruje pół miliona Polaków. Te produkty mogą nasilać objawy
Dna moczanowa jest coraz bardziej powszechnym problemem. W naszym kraju choruje już ponad pół miliona Polaków. Leczenie polega na podawaniu odpowiednich medykamentów. Ważna jest również odpowiednia dieta. Jakich produktów nie powinno się spożywać? Trzeba będzie wyeliminować swoje ulubione pokarmy.
21.09.2023 14:38
Dna moczanowa inaczej nazywana jest podagrą. Atakuje ona stawy i powoduje często ogromny ból. Kwas moczowy odkłada się w kościach (głównie w stawie kolanowym, palcach stóp, stawie skokowym i nadgarstkach) w postaci kryształów. Winna jest przede wszystkim zaburzona gospodarka wodno-zasadowa. Przyczyną choroby jest przede wszystkim nadmiar mięsa, dieta bogatopurynowa oraz alkohol. Dlatego też w leczeniu najważniejsza jest odpowiednia dieta oraz dobrze dobrane leki. Chodzi o to, by kryształki kwasu moczowego nie odkładały się i nie powodowały bólu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Dna moczanowa dotyka wielu osób. Jakich produktów powinny one unikać?
Przede wszystkim trzeba wyeliminować pokarmy bogatopurynowe. Puryny przekształcane są w kwas moczowy w organizmie. Jeśli chorujesz na podagrę, nie powinieneś spożywać:
- wątróbki i innych podrobów, kaszanki, tłustego mięsa, wędzonych wędlin,
- sardynek - ze względu na wysokie stężenie puryn, chociaż zawierają również zdrowe kwasy tłuszczowe, to dna moczanowa całkowicie je dyskwalifikuje z diety,
- soków owocowych - organizm częściowo przetwarza fruktozę na kwas mlekowy, który hamuje wydalanie kwasu moczowego z organizmu,
- piwa - zaburza procesy metaboliczne i utrudnia wydalanie kwasu moczowego z organizmu, dodatkowo powoduje stany zapalne w organizmie (to się tyczy również innych rodzajów alkoholu),
- grzybów (każdy rodzaj) - nasilają odkładanie się kwasu moczowego,
- tłustych serów - nie są dobre dla osób z dną moczanową,
- rabarbaru, szpinaku, szczawiu - zawierają kwas szczawiowy, który przyczynia się do powstawania kamieni nerkowych,
- brokułów, kalafiora i brukselki - mają w sobie bardzo dużo puryn,
- kakao, kawa, herbata i czekolada - ze względu na obecność puryn.