Choruje pół miliona Polaków. Te produkty mogą nasilać objawy

Dna moczanowa jest coraz bardziej powszechnym problemem. W naszym kraju choruje już ponad pół miliona Polaków. Leczenie polega na podawaniu odpowiednich medykamentów. Ważna jest również odpowiednia dieta. Jakich produktów nie powinno się spożywać? Trzeba będzie wyeliminować swoje ulubione pokarmy.

Dna moczanowa wymaga specjalnej dietyDna moczanowa wymaga specjalnej diety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Dna moczanowa inaczej nazywana jest podagrą. Atakuje ona stawy i powoduje często ogromny ból. Kwas moczowy odkłada się w kościach (głównie w stawie kolanowym, palcach stóp, stawie skokowym i nadgarstkach) w postaci kryształów. Winna jest przede wszystkim zaburzona gospodarka wodno-zasadowa. Przyczyną choroby jest przede wszystkim nadmiar mięsa, dieta bogatopurynowa oraz alkohol. Dlatego też w leczeniu najważniejsza jest odpowiednia dieta oraz dobrze dobrane leki. Chodzi o to, by kryształki kwasu moczowego nie odkładały się i nie powodowały bólu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Będą rozpływać się w ustach. Lepiej przygotuj podwójną porcję

Dna moczanowa dotyka wielu osób. Jakich produktów powinny one unikać?

Przede wszystkim trzeba wyeliminować pokarmy bogatopurynowe. Puryny przekształcane są w kwas moczowy w organizmie. Jeśli chorujesz na podagrę, nie powinieneś spożywać:

  • wątróbki i innych podrobów, kaszanki, tłustego mięsa, wędzonych wędlin,
  • sardynek - ze względu na wysokie stężenie puryn, chociaż zawierają również zdrowe kwasy tłuszczowe, to dna moczanowa całkowicie je dyskwalifikuje z diety,
  • soków owocowych - organizm częściowo przetwarza fruktozę na kwas mlekowy, który hamuje wydalanie kwasu moczowego z organizmu,
  • piwa - zaburza procesy metaboliczne i utrudnia wydalanie kwasu moczowego z organizmu, dodatkowo powoduje stany zapalne w organizmie (to się tyczy również innych rodzajów alkoholu),
  • grzybów (każdy rodzaj) - nasilają odkładanie się kwasu moczowego,
  • tłustych serów - nie są dobre dla osób z dną moczanową,
  • rabarbaru, szpinaku, szczawiu - zawierają kwas szczawiowy, który przyczynia się do powstawania kamieni nerkowych,
  • brokułów, kalafiora i brukselki - mają w sobie bardzo dużo puryn,
  • kakao, kawa, herbata i czekolada - ze względu na obecność puryn.
Ser jest niewskazany podczas podagry
Ser jest niewskazany podczas podagry © Adobe Stock

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie