Takiej jajecznicy nie powstydziłby się najlepszy szef kuchni. Wszystko przez sekretny dodatek

"To ulubiona w Polsce potrawa z jaj smażonych na maśle lub słoninie, przyprawiana niekiedy ze szczypiorem i kiełbasą" – pisał na początku XX wieku Zygmunt Gloger w "Encyklopedii staropolskiej". Do dziś jajecznica króluje na naszych stołach. Co do niej dodać, by jeszcze bardziej zachwycała?

jajecznicajajecznica
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | tornado98

Może śmietanki?

Crème fraîche ma aksamitną konsystencję, maślany aromat i lekko kwaskowy smak. Od zwykłej śmietany odróżnia się większą zawartością tłuszczu mlecznego, sięgającą nawet 45 proc, dzięki czemu świetnie znosi obróbkę termiczną i nie ma obaw, że zwarzy się w czasie gotowania.

Z dużym prawdopodobieństwem produkt znajdziemy w lodówce każdego z najsłynniejszych szefów kuchni. Często sięga po niego m.in. Gordon Ramsay, który chętnie wzbogaca crème fraîche jajecznicę. Łyżkę tłustej śmietany dodaje pod koniec przyrządzania potrawy, dzięki czemu staje się wyjątkowo puszysta i aksamitna. Na koniec należy posypać ją oczywiście szczypiorkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladą w takim rozmiarze naje się cała rodzina. To będzie prawdziwa uczta

Jajecznica z serem, ale jakim…

Pecorino Romano to słynny twardy ser produkowany z mleka owczego. Aromatyczny, o ostrym, bardzo słonym smaku. Esencją włoskiego smaku jest "cacio e pepe", czyli połączenie tego specjału ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Taki duet świetnie pasuje nie tylko do makaronu, ale również jajecznicy. Gdy potrawa jest już prawie gotowa, zdejmujemy patelnię z ognia, po czym posypujemy świeżo startym Pecorino oraz zmielonym pieprzem. Mieszamy i nakładamy jajecznicę na kromkę chleba, na koniec posypując jeszcze serem.

Truflowa przyjemność

Chcesz nadać jajecznicy niepowtarzalnego smaku i aromatu? Dodaj do potrawy kilka kropli oliwy lub łyżeczkę masła wzbogaconych najdroższym grzybem świata.

Trufle w niczym nie przypominają rodzimych prawdziwków czy maślaków. Ich owocniki są zbitą bulwą otoczoną chropowatą skórką i rosnącą… pod ziemią. Jednak już w starożytnej Grecji i Rzymie cieszyły się dużym uznaniem ze względu na walory smakowe i zapachowe. Czarna trufla ma aromat orzechowo-korzenny, biała – lekko czosnkowy z nutą serową.

Oliwa lub masło truflowe będą pysznym dodatkiem do jajecznicy. Dodajemy je po zdjęciu potrawy z ognia, mieszamy i pozostawiamy na chwilę, by uwolnił się grzybowy smak i aromat.

Jajka i łosoś

Pysznym i zdrowym dodatkiem do jajecznicy będzie wędzony łosoś, skarbnica cennych składników odżywczych, choćby nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, niezbędnych do prawidłowej pracy układu krążenia i utrzymania właściwego funkcjonowania mózgu czy wzroku.

Jak przygotować potrawę? Jajecznicę smażymy według tradycyjnych zasad, a po nałożeniu na talerze dodajemy posiekanego łososia, po czym posypujemy wszystko pietruszką i szczypiorkiem. Gotowe.

Jajecznica bez jajek

Nie wyobrażasz sobie tego? W takim razie musisz spróbować wegańskiej alternatywy, której bazą jest tofu, serek wyrabiany z mleka sojowego. Jak ją przyrządzić?

Na patelni szklimy drobno pokrojoną cebulę. Następnie dorzucamy tofu, rozdrobnione za pomocą palców lub widelca. Gdy serek lekko się zezłoci dodajemy kluczowe dla smaku potrawy dodatki – czarną sól, zwaną też Kala Namak (zawiera liczne związki siarki, dzięki którym produkt wyróżnia się specyficznym, "jajecznym" aromatem) oraz płatki drożdżowe, stanowiące ciekawą alternatywę dla żółtego sera (w smaku bardzo przypominają parmezan) i będące bogatym źródłem żelaza, cynku, chromu, kobaltu, magnezu, fosforu, selenu, miedzi, manganu oraz cennych aminokwasów egzogennych, nie wytwarzanych przez organizm człowieka.

Następnie dolewamy trochę wody, a gdy ta wyparuje, smażymy danie jeszcze kilka minut, posypujemy szczypiorkiem oraz świeżo zmielonym pieprzem i wykładamy na talerze.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Jedni ją kochają, inni wzdrygają się na samą myśl. Tej świątecznej zupy musisz spróbować
Jedni ją kochają, inni wzdrygają się na samą myśl. Tej świątecznej zupy musisz spróbować
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇