PrzepisObiadŁosoś z patelni z marchewką i ryżem to nasz patent na obiad w mniej niż godzinę

Łosoś z patelni z marchewką i ryżem to nasz patent na obiad w mniej niż godzinę

Łosoś z patelni z marchewką i ryżem to nasz patent na obiad w mniej niż godzinę
Ewa
04.09.2022 07:35, aktualizacja: 18.09.2023 08:45

Łosoś z patelni w towarzystwie marchewki i ryżu to szybki obiad, którego przygotowanie nie będzie wymagało od Ciebie żadnego wysiłku. Zdrowy posiłek w mniej niż godzinę!

Łosoś to jedna z naszych ulubionych ryb. Można przygotować go na wiele różnych sposobów. Dzisiaj stworzyliśmy proste danie z łososiem w kremowym sosie. Odrobina cytryny sprawia, że zwykła ryba staje się posiłkiem, jaki można serwować w najlepszej restauracji. Dodatkiem do naszego łososia będzie ugotowany ryż z zakręconą marchewkę. Takie połączenie nie dość, że jest naprawdę smaczne, to pozwala przemycić do Twojego posiłku dodatkową porcję warzyw.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale Youtube

Marchewkę do tego przepisu przygotowaliśmy w Zoodlerze marki Philips.

Łosoś z patelni z ryżem- składniki

4 kawałki łososia

2 łyżeczki soli (z podziałem na pół)

2 łyżeczki pieprzu (z podziałem na pół)

1/2 cebuli

2 ząbki czosnku

120 ml wytrawnego białego wina

250 ml śmietanki 18%

1/2 szklanki parmezanu

1 łyżeczka kminku rzymskiego

90 g świeżego szpinaku

1 cytryna

Ryż z marchewką1 marchewka

1/3 cebuli

1 szklanka marchewki

500 ml wody

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

Przepis na łososia z patelni z ryżem i marchewką

Łososia umyj, osusz delikatnie ręcznikiem papierowym i podziel na kawałki. Z obu stron przypraw łososia solą i pieprzem.

Obraz

Doprawionego łososia podsmaż krótko na rozgrzanej patelni. Smaż go z jednej strony, skórą do dołu, nie dłużej niż 4-5 minut (czas smażenia łososia powinien być krótki).

Na tej samej patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż chwilę. Następnie dodaj na patelnię wytrawne białe wino oraz śmietankę 18%. Dopraw całość solą, pieprzem oraz kminem rzymskim.

Obraz

Zawartość patelni dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Dodaj starty parmezan i umyty świeży szpinak. Posiekaj go przed wrzuceniem do sosu.

Obraz

Ponownie dokładnie wymieszaj, kiedy sos zgęstnieje dodaj na patelnie podsmażonego wcześniej łososia oraz podzieloną w cienkie plastry cytrynę. Gotuj  na małym ogniu przez kilka minut.

Obraz

W międzyczasie przygotuj mieszankę na bazie ryżu. W skład naszego miksu będzie wchodziła marchewka, którą musimy wcześniej przygotować. Obrane warzywo i zoodluj. Następnie w garnku z rozgrzaną oliwą z oliwek podsmaż drobno pokrojoną cebulę. Po chwili dodaj do naczynia zakręconą marchewkę oraz surowy ryż. Nie zapomnij również o wodzie, soli oraz pieprzu. Dokładnie przemieszaj zawartość garnka, po czym gotuj pod przykryciem ok. 20 minut. Od czasu do czasu przemieszaj zawartość garnka, aby składniki nie przykleiły się do dna naczynia.

Obraz

Ułóż na talerzu łososia w kremowym sosie. Natomiast część mieszanki z garnka przełóż do miseczki, po czym odwróć ją do góry dnem i umieść na talerzu. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także