Łosoś z ananasem i soczystą, lekką sałatką. Efektowne danie na obiad

Łosoś z ananasem to przepis na zachwycający obiad w nieco egzotycznym stylu. Tym przepisem zrobisz prawdziwą furorę! Soczysta, miękka ryba z delikatnym aromatem ananasa to będzie hit.

Obrazek
Ewa

Łosoś z ananasem - połączenie idealne

Pieczony łosoś z ananasem to fantastyczna propozycja na obiad. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i jest miłą odskocznią od tradycyjnych potraw, które przygotowujemy na co dzień w naszych domach.

Nie da się ukryć, że większość Polaków za rzadko sięga po ryby. Według zaleceń dietetyków i lekarzy powinniśmy spożywać ryby nawet 3 razy w tygodniu. Łosoś to znakomite źródło białka i aminokwasów, których nasz organizm sam nie jest w stanie wytworzyć. W każdej formie stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, niezwykle cennych dla organizmu.

Całość podaliśmy z lekką sałatką z ogórkiem i ananasem. W jej przygotowaniu pomógł nam Zoodler marki Philips.

Łosoś z ananasem- składniki

Pieczony łosoś:

      
  • 300 g fileta z łososia
  • 1/3 szkl. sosu sojowego
  • 1/3 posiekanej natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku

Świeża i lekka sałatka:

      
  • 1 ananas
  • 3 ogórki zielone
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 czerwona papryka

Przepis na łososia z ananasem

Zacznij od przygotowania ananasa. Odetnij jego pióropusz, przekrój go na pół i usuń boki skóry. Pomocny będzie filmik z przepisem, który znajdziesz wyżej. Na nim dokładnie pokazujemy, jak przygotować ananasa. Kawałek owocu ponacinaj.

Obrazek

Marynata do łososia z ananasem

W miseczce przygotuj sos sojowy. Dodaj posiekany drobno czosnek, natkę pietruszki, sok z limonki i całość wymieszaj. Na kawałek umytej i osuszonej ręcznikiem kuchennym ryby wyłóż marynatę i połóż kawałek ananasa.

Obrazek

Całość zabezpiecz przy pomocy sznurka i zgrilluj na patelni lub grillu

Przepis na lekką sałatkę

Łososia podamy w towarzystwie lekkiej sałatki. Ogórka pokrój we wstążki lub cienkie paski. Nam pomógł w tym Zoodler marki Philips. Z pozostałej części ananasa usuń środek, tworząc owocową miseczkę. Ogórka wymieszaj z ananasem wydrążonym ze środka, czerwoną cebulą posiekaną w cienkie pióra i drobno pokrojoną czerwoną paprykę. Zetrzyj skórę z limonki (uważaj, żeby nie zetrzeć też białej błony- jest gorzka i nie nadaje się do zjedzenia). Dodaj sok z limonki i marynatę, która pozostała po łososiu. Całość dokładnie wymieszaj.

Obrazek

Gotowe

Upieczonego lub zgrillowanego łososia podaj z sałatką w miseczce z ananasa. Pyszny, letni obiad jest już gotowy.

łosoś z ananasem przepis
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska