Łosoś z ananasem i soczystą, lekką sałatką. Efektowne danie na obiad
Łosoś z ananasem to przepis na zachwycający obiad w nieco egzotycznym stylu. Tym przepisem zrobisz prawdziwą furorę! Soczysta, miękka ryba z delikatnym aromatem ananasa to będzie hit.
14.05.2022 | aktual.: 18.03.2024 13:22
Łosoś z ananasem - połączenie idealne
Pieczony łosoś z ananasem to fantastyczna propozycja na obiad. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i jest miłą odskocznią od tradycyjnych potraw, które przygotowujemy na co dzień w naszych domach.
Nie da się ukryć, że większość Polaków za rzadko sięga po ryby. Według zaleceń dietetyków i lekarzy powinniśmy spożywać ryby nawet 3 razy w tygodniu. Łosoś to znakomite źródło białka i aminokwasów, których nasz organizm sam nie jest w stanie wytworzyć. W każdej formie stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, niezwykle cennych dla organizmu.
Całość podaliśmy z lekką sałatką z ogórkiem i ananasem. W jej przygotowaniu pomógł nam Zoodler marki Philips.
Łosoś z ananasem- składniki
Pieczony łosoś:
- 300 g fileta z łososia
- 1/3 szkl. sosu sojowego
- 1/3 posiekanej natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
Świeża i lekka sałatka:
- 1 ananas
- 3 ogórki zielone
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 czerwona papryka
Przepis na łososia z ananasem
Zacznij od przygotowania ananasa. Odetnij jego pióropusz, przekrój go na pół i usuń boki skóry. Pomocny będzie filmik z przepisem, który znajdziesz wyżej. Na nim dokładnie pokazujemy, jak przygotować ananasa. Kawałek owocu ponacinaj.
Marynata do łososia z ananasem
W miseczce przygotuj sos sojowy. Dodaj posiekany drobno czosnek, natkę pietruszki, sok z limonki i całość wymieszaj. Na kawałek umytej i osuszonej ręcznikiem kuchennym ryby wyłóż marynatę i połóż kawałek ananasa.
Całość zabezpiecz przy pomocy sznurka i zgrilluj na patelni lub grillu
Przepis na lekką sałatkę
Łososia podamy w towarzystwie lekkiej sałatki. Ogórka pokrój we wstążki lub cienkie paski. Nam pomógł w tym Zoodler marki Philips. Z pozostałej części ananasa usuń środek, tworząc owocową miseczkę. Ogórka wymieszaj z ananasem wydrążonym ze środka, czerwoną cebulą posiekaną w cienkie pióra i drobno pokrojoną czerwoną paprykę. Zetrzyj skórę z limonki (uważaj, żeby nie zetrzeć też białej błony- jest gorzka i nie nadaje się do zjedzenia). Dodaj sok z limonki i marynatę, która pozostała po łososiu. Całość dokładnie wymieszaj.
Gotowe
Upieczonego lub zgrillowanego łososia podaj z sałatką w miseczce z ananasa. Pyszny, letni obiad jest już gotowy.