PrzepisKurczak teriyaki z ryżem

Kurczak teriyaki z ryżem

Kurczak teriyaki z ryżem
Pyszności

05.08.2019 12:00, aktual.: 06.09.2020 11:42

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kurczak teriyaki w towarzystwie ryżu to gotowy przepis na idealny obiad. Całe danie przygotujesz na jednej blaszce i to w mgnieniu oka! Tego nie możesz przegapić ?

Składniki:

Ryż

  1. 1 szt. cebula
  2. 2 łyżki świeży imbir posiekany
  3. 3 łyżki olej sezamowy
  4. 1/2 łyżeczki sól
  5. 1/2 łyżeczki pieprz
  6. posiekany szczypiorek do dekoracji
  7. 300 g ryż basmati ugotowany
  8. 1 szt. cukinia
  9. 100 g kukurydza
  10. 1-2 szt. marchewka
  11. 150 g ananas w kawałkach

Kurczak

  1. 6 szt. podudzia z kurczaka
  2. 1/3 szkl. sos teriyaki
  3. 1 ząbek czosnek
  4. 2 łyżki nasiona sezamu
  5. 1/2 szt. limonka sok

Sposób przygotowania:

1. W misce przygotuj kurczaka. W tym celu połącz ze sobą: podudzia, czosnek, sok z limonki, sos teriyaki i sezam. Dokładnie wymieszaj.

Kurczak teriyaki - Pyszności
Kurczak teriyaki - Pyszności

2. Ułóż kurczaka na blaszce do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).

Obraz

3. Czas na przygotowanie ryżowej mieszanki. W misce wymieszaj: ryż basmati, cukinię, kukurydzę, marchewki, ananasa w kawałkach, cebulę, świeży imbir, olej sezamowy, sól i pieprz.

Obraz

4. Umieść mieszankę na blaszce z kurczakiem i ponownie wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).

Obraz

5. Gotowe danie posyp szczypiorkiem. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także