Kurczak teriyaki z ryżem

Kurczak teriyaki w towarzystwie ryżu to gotowy przepis na idealny obiad. Całe danie przygotujesz na jednej blaszce i to w mgnieniu oka! Tego nie możesz przegapić ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Ryż

  1. 1 szt. cebula
  2. 2 łyżki świeży imbir posiekany
  3. 3 łyżki olej sezamowy
  4. 1/2 łyżeczki sól
  5. 1/2 łyżeczki pieprz
  6. posiekany szczypiorek do dekoracji
  7. 300 g ryż basmati ugotowany
  8. 1 szt. cukinia
  9. 100 g kukurydza
  10. 1-2 szt. marchewka
  11. 150 g ananas w kawałkach

Kurczak

  1. 6 szt. podudzia z kurczaka
  2. 1/3 szkl. sos teriyaki
  3. 1 ząbek czosnek
  4. 2 łyżki nasiona sezamu
  5. 1/2 szt. limonka sok

Sposób przygotowania:

1. W misce przygotuj kurczaka. W tym celu połącz ze sobą: podudzia, czosnek, sok z limonki, sos teriyaki i sezam. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek
Kurczak teriyaki - Pyszności

2. Ułóż kurczaka na blaszce do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).

Obrazek

3. Czas na przygotowanie ryżowej mieszanki. W misce wymieszaj: ryż basmati, cukinię, kukurydzę, marchewki, ananasa w kawałkach, cebulę, świeży imbir, olej sezamowy, sól i pieprz.

Obrazek

4. Umieść mieszankę na blaszce z kurczakiem i ponownie wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. Gotowe danie posyp szczypiorkiem. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste