PrzepisKurczak teriyaki z ryżem

Kurczak teriyaki z ryżem

Kurczak teriyaki w towarzystwie ryżu to gotowy przepis na idealny obiad. Całe danie przygotujesz na jednej blaszce i to w mgnieniu oka! Tego nie możesz przegapić ?

Kurczak teriyaki z ryżem
Pyszności

05.08.2019 | aktual.: 06.09.2020 11:42

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Składniki:

Ryż

  1. 1 szt. cebula
  2. 2 łyżki świeży imbir posiekany
  3. 3 łyżki olej sezamowy
  4. 1/2 łyżeczki sól
  5. 1/2 łyżeczki pieprz
  6. posiekany szczypiorek do dekoracji
  7. 300 g ryż basmati ugotowany
  8. 1 szt. cukinia
  9. 100 g kukurydza
  10. 1-2 szt. marchewka
  11. 150 g ananas w kawałkach

Kurczak

  1. 6 szt. podudzia z kurczaka
  2. 1/3 szkl. sos teriyaki
  3. 1 ząbek czosnek
  4. 2 łyżki nasiona sezamu
  5. 1/2 szt. limonka sok

Sposób przygotowania:

1. W misce przygotuj kurczaka. W tym celu połącz ze sobą: podudzia, czosnek, sok z limonki, sos teriyaki i sezam. Dokładnie wymieszaj.

Kurczak teriyaki - Pyszności
Kurczak teriyaki - Pyszności

2. Ułóż kurczaka na blaszce do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).

Obraz

3. Czas na przygotowanie ryżowej mieszanki. W misce wymieszaj: ryż basmati, cukinię, kukurydzę, marchewki, ananasa w kawałkach, cebulę, świeży imbir, olej sezamowy, sól i pieprz.

Obraz

4. Umieść mieszankę na blaszce z kurczakiem i ponownie wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).

Obraz

5. Gotowe danie posyp szczypiorkiem. Smacznego!

Obraz