WAŻNE
TERAZ

Nie żyje Diane Keaton. Aktorka miała 79 lat

Kurczak zapiekany z ryżem i warzywami

Kurczak zapiekany z ryżem i warzywami - i nie potrzebujesz nic więcej, aby przygotować pyszny obiad dla całej rodziny. Tym bardziej, że wystarczy wymieszać wszystkie składniki i wstawić je do piekarnika.

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 4 szt. podudzia z kurczaka
  2. 2 łyżki olej
  3. 1 szt. cukinia
  4. 800 ml bulion drobiowy
  5. kilka szt. pomidory koktajlowe
  6. natka pietruszki posiekana, do dekoracji
  7. 1 łyżeczka cebula granulowana
  8. 1 łyżeczka czosnek suszony
  9. 1 łyżeczka słodka papryka
  10. 1/2 łyżeczki pieprz
  11. 1 łyżeczka sól
  12. 300 g brązowy ryż
  13. 1 puszka ciecierzyca
  14. 1 szt. marchewka

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od doprawienia podudzi z kurczaka. W tym celu połącz mięso z olejem, cebulą granulowaną, solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem.

Obrazek

2. W naczyniu żaroodpornym umieść surowy ryż, cukinię, marchewkę i ciecierzycę.

Obrazek

3. Na wierzchu ułóż wcześniej przygotowane kawałki kurczaka. Dodaj również pomidorki koktajlowe.

Obrazek

4. Na koniec zalej całość bulionem i piecz pod przykryciem przez 70 minut (temp.170 stopni). Po tym czasie usuń folię aluminiową i piecze jeszcze przez 15 minut.

Obrazek

5. Gotowe danie udekoruj posiekaną pietruszką!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów