Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend

O fuczkach słyszałam wcześniej tylko mimochodem – że to regionalna potrawa z Bieszczadów, coś z kapustą i ciastem. Dopiero podczas wyjazdu do Wetliny trafiłam na nie w jednej z karczm. Zamówiłam porcję bardziej z ciekawości niż z głodu.

FuczkiFuczki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer
Katarzyna Gileta

Na stół wjechały złociste placki z chrupiącą skórką i delikatnym wnętrzem. Smak okazał się prosty, a jednocześnie satysfakcjonujący – coś pomiędzy plackami ziemniaczanymi a naleśnikami, ale z kwaśną nutą kapusty kiszonej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rządziły w polskich domach na obiad bez mięsa. W tej wersji polubisz je na nowo

Fuczki wywodzą się z kuchni łemkowskiej. Tradycyjnie przygotowuje się je z kiszonej kapusty. Są doskonałą alternatywą dla mięsnych dań i mogą być podawane zarówno solo, jak i z rozmaitymi dodatkami. Zapytałam obsługi o przepis i dowiedziałam się, że fuczki wcale nie są skomplikowane. To danie codzienne, kiedyś smażone w domach, dziś częściej spotykane w karczmach dla turystów. Po powrocie do domu spróbowałam zrobić je sama. I faktycznie – przygotowanie zajmuje chwilę.

Przepis na fuczki

Składniki:

  • 300 g kiszonej kapusty,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • szczypta soli,
  • 0,5 łyżeczki kminku.

Wykonanie:

  1. Kapustę kiszoną odciśnij z soku i wymieszaj z jajkami i mąką. Dodaj sól i kminek.
  2. Na patelni rozgrzej olej do smażenia. Łyżką nakładaj ciasto na placki.
  3. Smaż na rumiany kolor najpierw z jednej, a potem z drugiej strony. Z patelni przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Fuczki doskonale smakują polane sosem czosnkowym. Można je również podać z sosem pieczarkowym, który podkreśla smak placków. Drobno posiekany ząbek czosnku wymieszaj z jogurtem greckim, dodaj odrobinę soku z cytryny oraz świeży lub suszony tymianek.

Fuczki to danie, które z pewnością zadowoli podniebienia wszystkich domowników i jest świetnym sposobem na wprowadzenie do diety większej ilości warzyw w atrakcyjnej formie.

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯