Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy

Modne dania jednogarnkowe mogą przybierać nie tylko postać gulaszu albo innej gotowanej potrawki, ale także kompletnego obiadu z piekarnika. Kurczak z warzywami jest równie prosty do przygotowania i sprawdza się nawet na niedzielny obiad.

Kiedy mam mało czasu, piekę kurczaka w rękawie z warzywamiKiedy mam mało czasu, piekę kurczaka w rękawie z warzywami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Pieczenie w rękawie to prosta i praktyczna metoda, która pozwala na przygotowanie soczystych i aromatycznych potraw bez dodatku tłuszczu. Szczelne zamknięcie sprawia, że wokół mięsa i warzyw krąży stała temperatura i jest zachowana odpowiednia wilgotność powietrza, co sprzyja zachowaniu naturalnych soków i aromatów. Rękaw znacznie przyspiesza pieczenie, więc jest to również świetne rozwiązanie dla osób, które nie dysponują dużą ilością wolnego czasu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jednogarnkowe orzo z kurczakiem. Jak nie mam pomysłu na obiad, ten przepis mnie ratuje

Plusy i minusy pieczenia w rękawie

Pieczenie w rękawie, choć ma wiele zalet, budzi pewne obawy związane z przenikaniem mikroplastiku do żywności. Rękawy do pieczenia są wykonane z folii, która w wysokich temperaturach może uwalniać drobne cząsteczki plastiku. Choć producenci zapewniają o bezpieczeństwie swoich produktów, niektórzy konsumenci obawiają się, że długotrwałe stosowanie może mieć konsekwencje zdrowotne.

Dlatego wybierając rękaw do pieczenia, zwróć wagę na jego jakość i unikaj przegrzewania, aby zminimalizować ryzyko. Zamiast rękawa możesz użyć naczynia żaroodpornego z pokrywką – osiągniesz bardzo podobny efekt.

Przepis na kurczaka z warzywami w rękawie

Na 10 minut przed końcem pieczenia rozetnij rękaw lub zdejmij pokrywkę naczynia żaroodpornego, aby skórka kurczaka mogła się ładnie zarumienić.

Składniki:

  • 1 kg mięsa z kurczaka – mogą być udka, podudzia, skrzydełka lub piersi,
  • przyprawy: sól, pieprz, mielona słodka i ostra papryka, ząbek czosnku przeciśnięty praskę, zioła prowansalskie,
  • 2–3 marchewki,
  • 6 ziemniaków,
  • 1 cebula.

Sposób przygotowania:

  1. Kawałki kurczaka dokładnie natrzyj przyprawami.
  2. Obierz marchewkę i ziemniaki, umyj i pokrój na półplasterki.
  3. Wszystko razem umieść w rękawie, dodaj też cebulę pokrojoną w pióra.
  4. Zamknij szczelnie rękaw i umieść na blaszce w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza. Piecz przez ok. 60 minut.
  5. Na ok. 10 minut przed końcem pieczenia otwórz piekarnik i rozetnij rękaw. Możesz włączyć funkcję grilla.
  6. Kawałki kurczaka podawaj razem z warzywami. Dodatkowo możesz przygotować prostą surówkę.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci