Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Modne dania jednogarnkowe mogą przybierać nie tylko postać gulaszu albo innej gotowanej potrawki, ale także kompletnego obiadu z piekarnika. Kurczak z warzywami jest równie prosty do przygotowania i sprawdza się nawet na niedzielny obiad.
Pieczenie w rękawie to prosta i praktyczna metoda, która pozwala na przygotowanie soczystych i aromatycznych potraw bez dodatku tłuszczu. Szczelne zamknięcie sprawia, że wokół mięsa i warzyw krąży stała temperatura i jest zachowana odpowiednia wilgotność powietrza, co sprzyja zachowaniu naturalnych soków i aromatów. Rękaw znacznie przyspiesza pieczenie, więc jest to również świetne rozwiązanie dla osób, które nie dysponują dużą ilością wolnego czasu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jednogarnkowe orzo z kurczakiem. Jak nie mam pomysłu na obiad, ten przepis mnie ratuje
Plusy i minusy pieczenia w rękawie
Pieczenie w rękawie, choć ma wiele zalet, budzi pewne obawy związane z przenikaniem mikroplastiku do żywności. Rękawy do pieczenia są wykonane z folii, która w wysokich temperaturach może uwalniać drobne cząsteczki plastiku. Choć producenci zapewniają o bezpieczeństwie swoich produktów, niektórzy konsumenci obawiają się, że długotrwałe stosowanie może mieć konsekwencje zdrowotne.
Dlatego wybierając rękaw do pieczenia, zwróć wagę na jego jakość i unikaj przegrzewania, aby zminimalizować ryzyko. Zamiast rękawa możesz użyć naczynia żaroodpornego z pokrywką – osiągniesz bardzo podobny efekt.
Przepis na kurczaka z warzywami w rękawie
Na 10 minut przed końcem pieczenia rozetnij rękaw lub zdejmij pokrywkę naczynia żaroodpornego, aby skórka kurczaka mogła się ładnie zarumienić.
Składniki:
- 1 kg mięsa z kurczaka – mogą być udka, podudzia, skrzydełka lub piersi,
- przyprawy: sól, pieprz, mielona słodka i ostra papryka, ząbek czosnku przeciśnięty praskę, zioła prowansalskie,
- 2–3 marchewki,
- 6 ziemniaków,
- 1 cebula.
Sposób przygotowania:
- Kawałki kurczaka dokładnie natrzyj przyprawami.
- Obierz marchewkę i ziemniaki, umyj i pokrój na półplasterki.
- Wszystko razem umieść w rękawie, dodaj też cebulę pokrojoną w pióra.
- Zamknij szczelnie rękaw i umieść na blaszce w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza. Piecz przez ok. 60 minut.
- Na ok. 10 minut przed końcem pieczenia otwórz piekarnik i rozetnij rękaw. Możesz włączyć funkcję grilla.
- Kawałki kurczaka podawaj razem z warzywami. Dodatkowo możesz przygotować prostą surówkę.