Nie tylko gulasz i langosze. Węgierskie gospodynie robią na kolację prostą zapiekankę z ziemniaków
Tradycyjna kuchnia węgierska to proste smaki, które idealnie trafiają w nasze polskie gusta. Taka jest również zapiekanka rakott krumpli – z ziemniakami i ostrą kiełbasą. Węgrzy uwielbiają podawać ją z ogórkiem kiszonym.
Obok znanych dań kuchni węgierskiej, takich jak leczo, gulasz czy street foodowe langosze, popularne są również zapiekanki w stylu rakott krumpli. Ziemniaki pokrojone w talarki, sos śmietanowy i ostra węgierska kiełbasa – ta prosta kompozycja jest tak dobra, że zbrodnią byłoby wzbogacać ją o jakiekolwiek dodatki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszna zapiekanka makaronowa. Idealna na szybki obiad
Przepis na węgierską zapiekankę
Ziemniaki najlepiej ugotować na świeżo i uważaj, aby się nie rozgotowały. Jeśli nawet będą lekko twarde, to nic nie szkodzi – dojdą w piekarniku, a chodzi o to, żeby dało się je pokroić w ładne i równe talarki. Jeśli chodzi o wybór kiełbasy, najlepiej sprawdzi się węgierski kolbasz lub hiszpańkie chorizo. Do zapiekanki możesz podać ogórki kiszone lub prostą sałatkę z ogórków i pomidorów.
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 200 g kiełbasy,
- 1 cebula,
- 500 ml śmietany 12 lub 18 proc.,
- 100 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
- 6 jajek ugotowanych na twardo,
- 150 g startego sera żółtego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ugotowane i przestudzone ziemniaki pokrój w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. W plasterki pokrój również kiełbasę i podsmaż ją na patelni z cebulą pokrojoną w pióra.
- Tłuszcz z kiełbasy odlej do miseczki i wymieszaj z kwaśną i słodką śmietaną. Dopraw solą i pieprzem do smaku
- Dwiema łyżkami sosu przykryj dno naczynia żaroodpornego. Na nim ułóż plasterki ziemniaków, kiełbasę z cebulą i jajka ugotowane na twardo (pokrojone w plasterki). Całość przykryj warstwą śmietany i posyp połową startego sera.
- Powtórz układanie warstw do wyczerpania składników. Na wierzch połóż ziemniaki i przykryj śmietaną. Całość posyp pozostałym serem.
- Zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.