Jedno z najzdrowszych warzyw. Nie chłonie metali ciężkich jak inne

Cukinia to warzywo, które doskonale zna każdy Polak. Jednak o jej niezwykłych właściwościach niewiele osób pamięta. Czym różni się cukinia od kabaczka?

Cukinia- Pyszności, źródło: Getty ImagesCukinia- Pyszności, źródło: Getty Images
Ewa

Sezon na cukinie rusza z kopyta od początku sierpnia i potrwa aż do końca wakacji. Dostępna jest jednak w sklepach przez cały rok, a niektórzy ogrodnicy już chwalą się dorodnymi okazami z przydomowej plantacji. Najczęściej smażymy z niej placki, dodajemy do leczo czy też faszerujemy mięsem mielonym bez większego zastanawiania się nad tym, jakie ma właściwości. Okazuje się, że cukinia to jedno z najzdrowszych warzyw, jakie możemy zaserwować sobie i swoim bliskim.

Czym różni się cukinia od kabaczka?

Cukinia (zucchini) i kabaczek (courgette) to dwie odmiany tego samego warzywa. Kiedy poprosimy o cukinię, otrzymamy najprawdopodobniej małe, zielone okazy, niewiele większe od ogórka szklarniowego. Kupując kabaczek, w nasze ręce trafi z kolei dojrzały okaz z pestkami i grubszą skórką, pod którą miąższ jest nieco gorzkawy. Tak naprawdę kabaczek i cukinia to jedno warzywo, ale w różnym okresie wzrostu i na różnym etapie dojrzewania.

Obrazek
Do marynowania najlepiej sprawdzi się młoda i świeża cukinia - Pyszności; Foto Canva.com

Poza zieloną częścią do jedzenia nadają się również kwiaty. Są one dość duże i mają piękny, miodowy kolor. Można zanurzyć je w delikatnym, lekkim cieście piwnym lub gęstym cieście naleśnikowym i usmażyć na złoty kolor. Tak przygotowane kwiaty są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Innym pomysłem jest nadziewanie kwiatów cukinii kremowym serem ricotta. Następnie kwiaty są delikatnie pieczone lub smażone. Elegancka i pyszna przekąska z pewnością zaskoczy twoich bliskich.

Jedno z najzdrowszych warzyw

Ma mało kalorii, a jednocześnie sporo składników odżywczych. W tym niepozornym warzywie znajdziesz między innymi witaminy C, K, karoten, witamin z grupy B, dzięki czemu jest znana jako warzywo przedłużające młodość. Witaminy te zapobiegają powstawaniu wolnych rodników, co z kolei opóźnia proces starzenia się organizmu. W cukinii nie brakuje również ważnych dla naszego organizmu pierwiastków i związków: potasu, wapnia, fosforu, sodu, kwasu foliowego, manganu i miedzi.

Obrazek
Cukinia - Pyszności; Foto Canva.com

Cukinia jest uważana za jedno z naturalnie ekologicznych warzyw. Podobnie jak wiele innych warzyw, ma zdolność do absorpcji minimalnych ilości metali ciężkich (przede wszystkim kadmu i azotanów) z gleby, ale w porównaniu z innymi roślinami, zawiera ich znacznie mniej. Warto jednak pamiętać, że ostateczna zawartość metali ciężkich w warzywach może różnić się w zależności od wielu czynników, takich jak poziom zanieczyszczenia gleby, sposobu uprawy, warunków środowiskowych i lokalizacji geograficznej. Dlatego warto wybierać produkty rolnicze z certyfikatami ekologicznymi lub takie, których źródło jest dla nas pewne i sprawdzone.

Wybrane dla Ciebie
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka