WAŻNE
TERAZ

Magda Umer nie żyje. Dziennikarka i "królowa" polskiej poezji śpiewanej miała 76 lat

Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak

Podkarpackie pałanyczki wymykają się wszelkiej klasyfikacji. Po części są przygotowywane jak pierogi, po części jak moskole albo ukraińskie czebureki. Jedno jest pewne – smakują jak smażone pierogi ruskie, więc jeśli należysz do licznego grona miłośników tej potrawy, zapisz sobie ten przepis.

Pałanyczki horynieckie smakują jak podsmażane pierogi ruskiePałanyczki horynieckie smakują jak podsmażane pierogi ruskie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Pałanyczki horynieckie to pyszne, duże pierogi, które w środku skrywają farsz z ziemniaków i twarogu. W czasie smażenia ciasto delikatnie wyrasta i nabiera chrupiącej skórki. Farsz, który dobrze znamy, idealnie komponuje się z taką otoczką. Tradycyjnie pałanyczki podawane są z dodatkiem śmietany lub palonego masła.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Futomski bulwiok, przy którym nawet pierogi nie mają szans

Kulinarne dziedzictwo Podkarpacia

Kuchnia Podkarpacia to nie tylko pałanyczki. Jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli kulinarnych tego regionu są proziaki, czyli placki przygotowywane z dodatkiem sody oczyszczonej – mogą być nadziewane jak pity wieloma różnymi farszami. Takich proziaków można było skosztować podczas letniego festiwalu w budce ze śląskimi potrawami. Jak znalazły się na Śląsku? Otóż kuchnia kresowa, po powojennych przesiedleniach, zadomowiła się również na zachodnich terenach Polski.

Oprócz proziaków i pałanyczek na Podkarpaciu popularne są fuczki, czyli smażone placki z ciasta naleśnikowego i kapusty kiszonej, oraz hreczanyki – kotleciki z kaszy gryczanej. Oczywiście warto wybrać się na południe Polski, aby spróbować tych potraw od doświadczonych gospodyń i gospodarzy. Ale jeśli na razie nie masz tego w planach, możesz samodzielnie przygotować te potrawy. Składniki są proste i kosztują grosze.

Przepis na pałanyczki z farszem ziemniaczanym

Ciasto zagniatasz w standardowy sposób, tylko do środka zamiast wody dodajesz kefir i żółtka. Farsz jest dokładnie taki, jak na pierogi ruskie.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 0,5 kg twarogu,
  • 1–2 cebule,
  • 600 g mąki pszennej uniwersalnej,
  • 350 ml kefiru,
  • 3 żółtka,
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki rozgnieć tłuczkiem i odstaw do wystudzenia. Dodaj twaróg i podsmażoną na maśle cebulkę. Dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  2. Na stolnicę wysyp mąkę, zgarnij w stożek, na środku którego zrób wgłębienie. Do środka wlej kefir, dodaj żółtka, łyżeczkę soli i czubatą łyżeczkę sody oczyszczonej. Ciasto zagnieć w kulę.
  3. Następnie uformuj ciasto w gruby wałek i pokrój na krążki o grubości ok. 1 cm. Każdy krążek rozwałkuj na dość cienki placek.
  4. Do środka nałóż farsz, złóż na pół i mocno sklej brzegi. Zlepione pierogi połóż na stolnicy i ostrożnie rozpłaszcz palcami.
  5. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor z jednej i drugiej strony.
Wybrane dla Ciebie
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇