Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Podkarpackie pałanyczki wymykają się wszelkiej klasyfikacji. Po części są przygotowywane jak pierogi, po części jak moskole albo ukraińskie czebureki. Jedno jest pewne – smakują jak smażone pierogi ruskie, więc jeśli należysz do licznego grona miłośników tej potrawy, zapisz sobie ten przepis.
Pałanyczki horynieckie to pyszne, duże pierogi, które w środku skrywają farsz z ziemniaków i twarogu. W czasie smażenia ciasto delikatnie wyrasta i nabiera chrupiącej skórki. Farsz, który dobrze znamy, idealnie komponuje się z taką otoczką. Tradycyjnie pałanyczki podawane są z dodatkiem śmietany lub palonego masła.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Futomski bulwiok, przy którym nawet pierogi nie mają szans
Kulinarne dziedzictwo Podkarpacia
Kuchnia Podkarpacia to nie tylko pałanyczki. Jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli kulinarnych tego regionu są proziaki, czyli placki przygotowywane z dodatkiem sody oczyszczonej – mogą być nadziewane jak pity wieloma różnymi farszami. Takich proziaków można było skosztować podczas letniego festiwalu w budce ze śląskimi potrawami. Jak znalazły się na Śląsku? Otóż kuchnia kresowa, po powojennych przesiedleniach, zadomowiła się również na zachodnich terenach Polski.
Oprócz proziaków i pałanyczek na Podkarpaciu popularne są fuczki, czyli smażone placki z ciasta naleśnikowego i kapusty kiszonej, oraz hreczanyki – kotleciki z kaszy gryczanej. Oczywiście warto wybrać się na południe Polski, aby spróbować tych potraw od doświadczonych gospodyń i gospodarzy. Ale jeśli na razie nie masz tego w planach, możesz samodzielnie przygotować te potrawy. Składniki są proste i kosztują grosze.
Przepis na pałanyczki z farszem ziemniaczanym
Ciasto zagniatasz w standardowy sposób, tylko do środka zamiast wody dodajesz kefir i żółtka. Farsz jest dokładnie taki, jak na pierogi ruskie.
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 0,5 kg twarogu,
- 1–2 cebule,
- 600 g mąki pszennej uniwersalnej,
- 350 ml kefiru,
- 3 żółtka,
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ugotowane ziemniaki rozgnieć tłuczkiem i odstaw do wystudzenia. Dodaj twaróg i podsmażoną na maśle cebulkę. Dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Na stolnicę wysyp mąkę, zgarnij w stożek, na środku którego zrób wgłębienie. Do środka wlej kefir, dodaj żółtka, łyżeczkę soli i czubatą łyżeczkę sody oczyszczonej. Ciasto zagnieć w kulę.
- Następnie uformuj ciasto w gruby wałek i pokrój na krążki o grubości ok. 1 cm. Każdy krążek rozwałkuj na dość cienki placek.
- Do środka nałóż farsz, złóż na pół i mocno sklej brzegi. Zlepione pierogi połóż na stolnicy i ostrożnie rozpłaszcz palcami.
- Smaż na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor z jednej i drugiej strony.