Wegetariański obiad na szybko. Możesz wykorzystać surówkę z obiadu
Bieszczadzkie fuczki są o wiele łatwiejsze do przygotowania niż tradycyjne placki ziemniaczane, a równie dobrze sprawdzają się na wegetariański obiad. W górach często są podawane do ryby. Świetnie smakują z sosem czosnkowym lub polane śmietaną. Kiedy pojawiają się na stole nawet osoby, które na co dzień jedzą mięso, nie mogą się im oprzeć.
Fuczki to danie regionalne wywodzące się z kuchni łemkowskiej. Kiedy Łemkowie zamieszkiwali jeszcze tereny Bieszczadów i Beskidów, często przygotowywali dania z kiszonej kapusty. Na niej gotowali zupy i nadziewali nią kluski. Wrzucenie kapusty do ciasta naleśnikowego było wręcz naturalne. Nie ma nic prostszego od zmieszania składników i usmażenia z nich placków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak przygotować kapustę na fuczki?
Tradycyjne przepisy nie są zgodne odnośnie tego, czy kapusta do fuczek ma być surowa, czy gotowana. W pierwszej, łatwiejszej wersji, wystarczy odcisnąć kiszoną kapustę z soku i zmieszać z pozostałymi składnikami na fuczki. Takie placki wychodzą bardziej soczyste i mają wyraźniejszy smak. Druga szkoła mówi o gotowaniu kiszonej kapusty, aby nieco złagodzić jej kwasowość. Taką kapustę należy przestudzić, zanim dodasz do niej mąkę i jajko.
Tradycyjne fuczki doprawiane są kminkiem
Zgodnie z tradycyjną zasadą nie tylko Łemków, ale i gospodyń z innych regionów Polski, do kapusty kiszonej warto dodać kminek. To zioło ułatwia trawienie kiszonej kapusty i usprawnia pracę wątroby. Uważam też, że idealnie pasuje do fuczek. Jeśli jednak nie lubisz kminku, możesz zastąpić go cząbrem lub majerankiem, które mają podobne działanie.
Według przepisów łemkowskich, ciasto na fuczki było przygotowywane z mąki owsianej, ponieważ tego rodzaju zboże dominowało na terenach zamieszkiwanych przez Łemków. Jednak z powodzeniem możesz sięgnąć po mąką pszenną. Jeśli chcesz, żeby placki miały więcej ciasta, a mniej kapusty, przygotuj je z klasycznego przepisu na naleśniki. Przy czym zadbaj o to, aby masa nie była zbyt rzadka.
Jak zrobić fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty?
Masę na fuczki zrobisz w niecałe 5 minut. Do potrawy możesz wykorzystać surówkę z kiszonej kapusty. Nie przejmuj się dodatkami – odrobina cebuli i przypraw na pewno nie zaszkodzi, a tylko podniesie walory smakowe placków.
Składniki:
- 300 g kiszonej kapusty,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki,
- szczypta soli,
- pół łyżeczki kminku.
Wykonanie:
- Kapustę kiszoną odciśnij z soku. Wymieszaj z jajkami i mąką. Dodaj sól i kminek.
- Na patelni rozgrzej olej do smażenia. Łyżką nakładaj ciasto na placki.
- Smaż na rumiany kolor najpierw z jednej, a potem z drugiej strony. Z patelni przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Jak podawać fuczki?
Placki z kiszonej kapusty doskonale smakują polane sosem czosnkowym. Drobno posiekany ząbek czosnku wymieszaj z jogurtem greckim. Dodaj odrobinę soku z cytryny, a także świeży lub suszony tymianek.