Pierogi ruskie smaczne jak nigdy. O tych dwóch składnikach pamięta każda kucharka

Pomimo tego, że receptura na to danie jest podobna, to każda z gospodyń ma swój własny przepis, dzięki któremu pierogi ruskie są jedyne w swoim rodzaju. Bardzo często, decydujące znaczenie ma tu jeden albo dwa składniki. A czy wiesz, jak zrobić farsz do pierogów ruskich?

ObrazekPierogi - Pyszności - Fot. Adobe Stock
Karol Wiak

Koniecznie użyj tych dwóch składników - czyli jak zrobić farsz do pierogów ruskich?

Pierogi ruskie to prawdziwy przysmak, który lubimy spożywać o każdej porze roku. Większość z nas, zgodnie potwierdzi, że te najlepsze pierogi lepiły nasze babcie, a następnie mamy. Podstawą tego popularnego dania jest rozpływające się w ustach ciasto oraz jedyny w swoim rodzaju farsz. Pomimo tego, że składniki są dobrze znane, to smak farszu pierogowego można urozmaicić. Jak zrobić farsz do pierogów? Wystarczy, że dodamy do niego czosnek i rozmaryn. Te dwa proste dodatki wydobędą z naszych pierogów ten najlepszy smak.

Obrazek
Anna Lewandowska robi pierogi z mąki kasztanowej, fot. Canva

Podkreślą smak ziemniaków oraz twarogu, a także sprawią, że nasze danie stanie się niezwykle aromatyczne.

Jak przygotować ciasto i farsz do pierogów z dodatkiem czosnku i rozmarynu?

To niezwykle proste! Wystarczy, że nasze podstawowe składniki na farsz wzbogacimy o czosnek i rozmaryn. Taka wersja zaskoczy waszą rodzinę i znajomych i idealnie sprawdzi się na obiad lub na przekąskę, gdy tylko najdzie was na nie ochota.

Składniki na ciasto:

  • 150 ml ciepłej wody
  • 200 g mąki
  • łyżeczka soli
  • 60 ml oleju rzepakowego.

Składniki na farsz:

  • pół kilograma ugotowanych ziemniaków
  • 200 g twarogu półtłustego
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pół łyżki rozdrobionych listków rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Skoro mają to być wyjątkowe pierogi ruskie, to naszą pracę należy rozpocząć od przygotowania nadzienia. Jak zrobić farsz do pierogów ruskich? Ugotowane i ostudzone ziemniaki mielimy w maszynce razem z twarogiem. Na patelni podsmażmy posiekaną cebulę i następnie dodajemy ją do twarogu i ziemniaków. Dodajemy rozmaryn i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Obrazek
Lepienie pierogów - Pyszności; Foto: Cava

Teraz czas na ciasto na pierogi. Na stolnicy formujemy kopczyk z przesianej mąki i robimy w nim dołek. Wlewamy olej i stopniowo dolewamy wodę, przy jednoczesnym zagarnianiu porcji mąki do środka. Ciasto wyrabiamy w ten sposób, by uzyskać jednolitą i gładką kulę. Odkładamy je na moment, by odpoczęło i w kolejnym kroku wałkujemy je na grubość około 2 mm. Wycinamy krążki przy pomocy szklanki, nadziewamy je farszem, zalepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku przez 2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

Szukasz inspiracji na proste i smaczne przekąski? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na kulki drobiowe w chrupiącym cieście francuskim:

Wybrane dla Ciebie
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇