Pierogi ruskie smaczne jak nigdy. O tych dwóch składnikach pamięta każda kucharka
Pomimo tego, że receptura na to danie jest podobna, to każda z gospodyń ma swój własny przepis, dzięki któremu pierogi ruskie są jedyne w swoim rodzaju. Bardzo często, decydujące znaczenie ma tu jeden albo dwa składniki. A czy wiesz, jak zrobić farsz do pierogów ruskich?
11.01.2023 16:30
Koniecznie użyj tych dwóch składników - czyli jak zrobić farsz do pierogów ruskich?
Pierogi ruskie to prawdziwy przysmak, który lubimy spożywać o każdej porze roku. Większość z nas, zgodnie potwierdzi, że te najlepsze pierogi lepiły nasze babcie, a następnie mamy. Podstawą tego popularnego dania jest rozpływające się w ustach ciasto oraz jedyny w swoim rodzaju farsz. Pomimo tego, że składniki są dobrze znane, to smak farszu pierogowego można urozmaicić. Jak zrobić farsz do pierogów? Wystarczy, że dodamy do niego czosnek i rozmaryn. Te dwa proste dodatki wydobędą z naszych pierogów ten najlepszy smak.
Podkreślą smak ziemniaków oraz twarogu, a także sprawią, że nasze danie stanie się niezwykle aromatyczne.
Jak przygotować ciasto i farsz do pierogów z dodatkiem czosnku i rozmarynu?
To niezwykle proste! Wystarczy, że nasze podstawowe składniki na farsz wzbogacimy o czosnek i rozmaryn. Taka wersja zaskoczy waszą rodzinę i znajomych i idealnie sprawdzi się na obiad lub na przekąskę, gdy tylko najdzie was na nie ochota.
Składniki na ciasto:
- 150 ml ciepłej wody
- 200 g mąki
- łyżeczka soli
- 60 ml oleju rzepakowego.
Składniki na farsz:
- pół kilograma ugotowanych ziemniaków
- 200 g twarogu półtłustego
- cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- pół łyżki rozdrobionych listków rozmarynu
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Skoro mają to być wyjątkowe pierogi ruskie, to naszą pracę należy rozpocząć od przygotowania nadzienia. Jak zrobić farsz do pierogów ruskich? Ugotowane i ostudzone ziemniaki mielimy w maszynce razem z twarogiem. Na patelni podsmażmy posiekaną cebulę i następnie dodajemy ją do twarogu i ziemniaków. Dodajemy rozmaryn i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Teraz czas na ciasto na pierogi. Na stolnicy formujemy kopczyk z przesianej mąki i robimy w nim dołek. Wlewamy olej i stopniowo dolewamy wodę, przy jednoczesnym zagarnianiu porcji mąki do środka. Ciasto wyrabiamy w ten sposób, by uzyskać jednolitą i gładką kulę. Odkładamy je na moment, by odpoczęło i w kolejnym kroku wałkujemy je na grubość około 2 mm. Wycinamy krążki przy pomocy szklanki, nadziewamy je farszem, zalepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku przez 2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Szukasz inspiracji na proste i smaczne przekąski? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na kulki drobiowe w chrupiącym cieście francuskim: