Wiele osób je drobiową, a ja wybieram tę z królika. Jest zdrowsza i smaczniejsza

Dla wielu osób wątróbka to smak dzieciństwa – klasyczny obiad z cebulką, ziemniakami i kiszonym ogórkiem. Najczęściej wybieramy wersję drobiową, bo jest łatwo dostępna i dobrze znana. Ale jeśli raz spróbujesz wątróbki z królika, możesz już nie chcieć wracać do tej klasycznej.

Wątróbka z królika jest zdrowsza niż drobiowaWątróbka z królika jest zdrowsza niż drobiowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Copyright © 2012 Artur Kotowski (artur.kotowski@gmail.com)

Wątróbka kojarzy się wielu z nas z domowym obiadem, klasyką kuchni i smakiem dzieciństwa. Najczęściej wybieramy tę drobiową – bo jest łatwo dostępna i sprawdzona. Ale jeśli szukasz czegoś wyjątkowego, warto sięgnąć po mniej popularną, ale coraz bardziej docenianą alternatywę – wątróbkę z królika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki z mięsem i soczewicą. Ich smak jest nie do podrobienia

Przepis na wątróbkę z królika z cebulką i jabłkiem (2–3 porcje)

Jest delikatniejsza, subtelniejsza w smaku, bez charakterystycznej "goryczki", którą czasem czuć w innych rodzajach podrobów. Wątróbka z królika to propozycja nie tylko dla smakoszy. Jest też lekkostrawna, bogata w składniki odżywcze i bardzo uniwersalna w kuchni.

Składniki:

  • ok. 400 g wątróbki z królika,
  • 1 duża cebula,
  • 1 jabłko (najlepiej lekko kwaśne),
  • 1-2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju,
  • sól i pieprz do smaku,
  • majeranek (opcjonalnie).

Przygotownie:

  1. Wątróbkę dokładnie oczyszczam z błon i ewentualnych żyłek. Płuczę i osuszam papierowym ręcznikiem.
  2. Obtaczam lekko w mące.
  3. Na patelni rozgrzewam masło lub olej. Dodaję pokrojoną w piórka cebulę i smażę na złoto.
  4. Dorzucam pokrojone w cienkie plasterki jabłko i smażę razem przez ok. 3 minuty.
  5. Przesuwam cebulę i jabłka na bok patelni, dodaję wątróbkę i smażę po 2-3 minuty z każdej strony – tylko do momentu, aż się zetnie (nie przeciągam!).
  6. Doprawiam solą, pieprzem i opcjonalnie szczyptą majeranku.
  7. Wszystko delikatnie mieszam i zdejmuję z ognia.

Gdzie kupić wątróbkę z królika?

Choć nie jest tak powszechnie dostępna jak drobiowa czy wieprzowa, wątróbkę z królika coraz łatwiej znaleźć – zwłaszcza jeśli wiesz, gdzie szukać. Najlepiej wypatrywać jej w sklepach ekologicznych, na targach ze świeżym mięsem lub w punktach oferujących produkty prosto od rolnika.

Warto zapytać o nią także w dobrych sklepach mięsnych lub delikatesach z dziczyzną i mięsem króliczym – często można ją zamówić na życzenie. Coraz więcej gospodarstw zajmujących się hodowlą królików oferuje sprzedaż online z dostawą do domu, więc zakup nie musi ograniczać się do lokalnych punktów.

Dlaczego warto jeść wątróbkę z królika?

W porównaniu z wątróbką drobiową czy wieprzową, ta z królika zawiera mniej tłuszczu i cholesterolu, a jednocześnie jest wyjątkowo bogata w łatwo przyswajalne żelazo, witaminę A, B12 i cynk. To czyni ją świetnym wyborem dla osób z niedoborami, kobiet w ciąży, dzieci, seniorów czy wszystkich, którzy chcą zadbać o bardziej wartościową dietę.

Dzięki delikatnej strukturze i subtelnemu smakowi dobrze znoszą ją osoby z wrażliwym układem trawiennym. Jest lekkostrawna, nie obciąża wątroby i świetnie komponuje się z łagodnymi dodatkami. A przy tym – nie traci nic na smaku. To naprawdę wartościowa alternatywa dla tradycyjnych podrobów.

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇