Kotlet drobiowy w takim wydaniu stał się hitem w moim domu. U ciebie będzie tak samo
Nie wiesz, co zrobić, aby drobiowe kotlety były jeszcze lepsze? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem, które pokochasz od pierwszego kęsa. Zresztą będzie tak z całą twoją rodziną.
07.01.2024 | aktual.: 20.03.2024 10:29
Lubisz spędzać czas w kuchni, ale jednocześnie szukasz przepisów, które będą powiewem świeżości w twoim domu? Chciałbyś przygotować klasyczny obiad z ciekawym i smacznym akcentem? Mam coś, co świetnie sprawdzi się w tej roli. Dlatego też mam pewność, że dzisiejsza perełka kulinarna na stałe zadomowi się w twoim menu. Taka jest dobra!
Pewnie w tej chwili zastanawiasz się, co tym razem dla ciebie przygotowałam. Będzie to kultowy kotlet drobiowy z genialnym dodatkiem, który sprawi, że przygotowanie obiadu będzie świetną frajdą. Co więcej, nowy dodatek doda genialnych walorów smakowych całemu daniu. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie. Do mięsa tym razem dodasz mieszankę pietruszki, czosnku i oliwy, a że są to składniki, które kojarzą się głównie z włoską kuchnią, można zaryzykować stwierdzenie, już za moment zrobisz kotlety w iście włoskim klimacie.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiedy na stole pojawia się kotlet w takim wydaniu, nikt nie chce jeść nic innego
Składniki:
- 2 garście natki pietruszki,
- 1/3 szkl. oliwy z oliwek,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 jajka,
- 3/4 szkl. mleka,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 4 sznycle z piersi z indyka,
- 3/4 szkl. bułki tartej,
- 1/2 szkl. tartego parmezanu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania sznycli z indyka. Układam je na desce do krojenia, po czym rozbijam je na cienki placek przy pomocy tłuczka do mięsa.
Krok 2. Następnie przygotowuję składniki na domową marynatę. W tym celu łączę w blenderze świeżą natkę pietruszki, obrany ząbek czosnku oraz oliwę z oliwek.
Krok 3. Na blacie kuchennym umieszam sporej wielkości naczynie z dwoma surowymi jajkami. Do środka dodaję następnie mleko i pietruszkową mieszankę. Składniki doprawiam przy pomocy soli i pieprzu, po czym dokładnie mieszam całość, aby produkty dobrze się połączyły.
Krok 4. Kiedy marynata jest już gotowa, zanurzam w niej wcześniej rozbite kawałki mięsa i odstawiam na chwilę.
Krok 5. W osobnym naczyniu rozsypuję bułkę tartą oraz parmezan. Po dokładnym wymieszaniu wkładam do środka mięso w marynacie i obtaczam w panierce z każdej strony.
Krok 6. Na koniec smażę kotlety na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni z obu stron po 5 minut. W tym czasie mięsne kęski mają nabrać pięknych, złocistych rumieńców.
Krok 7. Gotowe kotlety serwuję standardowo z ziemniakami i domową surówką. Smacznego!