Kotlet drobiowy w takim wydaniu stał się hitem w moim domu. U ciebie będzie tak samo

Nie wiesz, co zrobić, aby drobiowe kotlety były jeszcze lepsze? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem, które pokochasz od pierwszego kęsa. Zresztą będzie tak z całą twoją rodziną.

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodniećJuż od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Lubisz spędzać czas w kuchni, ale jednocześnie szukasz przepisów, które będą powiewem świeżości w twoim domu? Chciałbyś przygotować klasyczny obiad z ciekawym i smacznym akcentem? Mam coś, co świetnie sprawdzi się w tej roli. Dlatego też mam pewność, że dzisiejsza perełka kulinarna na stałe zadomowi się w twoim menu. Taka jest dobra!

Pewnie w tej chwili zastanawiasz się, co tym razem dla ciebie przygotowałam. Będzie to kultowy kotlet drobiowy z genialnym dodatkiem, który sprawi, że przygotowanie obiadu będzie świetną frajdą. Co więcej, nowy dodatek doda genialnych walorów smakowych całemu daniu. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie. Do mięsa tym razem dodasz mieszankę pietruszki, czosnku i oliwy, a że są to składniki, które kojarzą się głównie z włoską kuchnią, można zaryzykować stwierdzenie, już za moment zrobisz kotlety w iście włoskim klimacie.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlet drobiowy w takim wydaniu stał się hitem w moim domu. U ciebie będzie tak samo

Kiedy na stole pojawia się kotlet w takim wydaniu, nikt nie chce jeść nic innego

Składniki:

  • 2 garście natki pietruszki,
  • 1/3 szkl. oliwy z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 jajka,
  • 3/4 szkl. mleka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 4 sznycle z piersi z indyka,
  • 3/4 szkl. bułki tartej,
  • 1/2 szkl. tartego parmezanu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania sznycli z indyka. Układam je na desce do krojenia, po czym rozbijam je na cienki placek przy pomocy tłuczka do mięsa

Najpierw przygotowuję mięso
Najpierw rozbijam mięso na placki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie przygotowuję składniki na domową marynatę. W tym celu łączę w blenderze świeżą natkę pietruszki, obrany ząbek czosnku oraz oliwę z oliwek

Czas na pietruszkową mieszankę
Czas na pietruszkową mieszankę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Na blacie kuchennym umieszam sporej wielkości naczynie z dwoma surowymi jajkami. Do środka dodaję następnie mlekopietruszkową mieszankę. Składniki doprawiam przy pomocy soli i pieprzu, po czym dokładnie mieszam całość, aby produkty dobrze się połączyły. 

I marynata jest już prawie gotowa
I marynata jest już prawie gotowa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Kiedy marynata jest już gotowa, zanurzam w niej wcześniej rozbite kawałki mięsa i odstawiam na chwilę. 

Każdy kawałek zanurzam w aromatycznej marynacie
Każdy kawałek zanurzam w aromatycznej marynacie © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. W osobnym naczyniu rozsypuję bułkę tartą oraz parmezan. Po dokładnym wymieszaniu wkładam do środka mięso w marynacie i obtaczam w panierce z każdej strony. 

W przepisie nie może zabraknąć również panierki
W przepisie nie może zabraknąć również panierki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Na koniec smażę kotlety na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni z obu stron po 5 minut. W tym czasie mięsne kęski mają nabrać pięknych, złocistych rumieńców

Smażenie to już ostatni etap
Smażenie to już ostatni etap © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Gotowe kotlety serwuję standardowo z ziemniakamidomową surówką. Smacznego!

I obiad gotowy!
I obiad gotowy! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser
Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser
Dlatego panierka ciągle odpada z ryby. Winny jest banalny błąd
Dlatego panierka ciągle odpada z ryby. Winny jest banalny błąd
Szarlotka białostocka ma dużo jabłek, a nie namaka i nie rozpada się. Wszystko dzięki 1 składnikowi
Szarlotka białostocka ma dużo jabłek, a nie namaka i nie rozpada się. Wszystko dzięki 1 składnikowi
Imbir zawsze przechowuję w ten sposób. Jest jędrny, zachowuje właściwości i nie pleśnieje
Imbir zawsze przechowuję w ten sposób. Jest jędrny, zachowuje właściwości i nie pleśnieje
Żyje tylko w najczystszej wodzie. Ma delikatne mięso i jest pozbawiony ości, a nie doceniamy go
Żyje tylko w najczystszej wodzie. Ma delikatne mięso i jest pozbawiony ości, a nie doceniamy go
Biorę jajka, mąkę i kilka składników. Po 10 minutach mam cały talerz puszystych placków
Biorę jajka, mąkę i kilka składników. Po 10 minutach mam cały talerz puszystych placków
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd