PrzepisDeseryBiorę jabłko i mąkę. W kwadrans mam mięciutką szarlotkę z patelni

Biorę jabłko i mąkę. W kwadrans mam mięciutką szarlotkę z patelni

Szybciej i łatwiej się nie da. Ekspresową szarlotkę zrobisz w mniej niż 20 minut. Wystarczy kilka bazowych składników i patelnia.

Szarlotka z patelni
Szarlotka z patelni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

13.02.2024 16:17

Szarlotka z patelni sprawdzi się, kiedy najdzie cię ochota na słodkie, ale nie po drodze ci z domowej roboty wypiekami. Co prawda, deser z patelni nie jest tym samym, co ciasto na kruchym spodzie przygotowane przez babcię, ale również jest przepyszne i aromatyczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsza szarlotka, która zawsze się udaje

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się nad szybkim deserem, który jest wariacją na temat klasycznej szarlotki? Jeśli nie, to jest to idealny moment, aby to zrobić. Taki deser nie tylko pozwala zaoszczędzić czas, ale także eliminuje konieczność korzystania z piekarnika, co przekłada się na oszczędność energii. Co więcej, mimo że jest to nowatorskie podejście do przygotowania szarlotki, smak deseru jest równie dobry jak w tradycyjnej wersji.

Ten deser jest idealny nawet dla tych, którzy dysponują najbardziej podstawowym sprzętem kuchennym. Wszystko, czego potrzebujesz, to patelnia o średnicy 26 lub 28 centymetrów oraz zwykły palnik lub płyta indukcyjna. Dzięki temu nie musisz już martwić się o posiadanie specjalnej formy do ciast. Możesz cieszyć się gorącą i świeżą szarlotką, przygotowaną w najprostszy możliwy sposób.

Zobacz, jak zrobić szarlotkę z patelni
Zobacz, jak zrobić szarlotkę z patelni © Adobe Stock

Szarlotka z patelni. Przepis

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 jabłka,
  • 1/2 szklanki mleka krowiego lub roślinnego,
  • szklanka mąki pszennej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cynamon,
  • dwie łyżki cukru lub innego słodzidła,
  • tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Jajka wybij do miski i ubij z cukrem. Cały czas mieszając, porcjami dodawaj mleko. Na koniec do mieszaniny dodaj proszek do pieczenia i mąkę (przesianą, stopniowo). Mieszaj, aż uzyskasz gładką konsystencję.
  2. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych okach. Dopraw je cynamonem i wymieszaj. Podziel je na dwie części.
  3. Jedną część jabłek dodaj do przygotowanej masy, wymieszaj. Kolejną część wrzuć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem.
  4. Jabłka lekko przesmaż i zalej przygotowanym ciastem i smaż do zarumienienia. Po tym przekręć delikatnie placka na drugą stronę i smaż przez kolejne kilka minut.
  5. Podawaj na ciepło posypane cukrem pudrem lub z kleksem bitej śmietany.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
szarlotkaszarlotka bez pieczeniaprzepis
Wybrane dla Ciebie