Klasyczna szarlotka z kruszonką

Szarlotka z kruszoną to prawdziwy klasyk, który cieszy się popularnością przez cały rok. Nic więc dziwnego, że tego pysznego przepisu nie mogło zabraknąć również wśród naszych receptur. Tego nie możesz przegapić ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Ciasto kruche

  1. 350 g mąka
  2. 50 g cukier
  3. 250 g masło prosto z lodówki
  4. 1 szt. jajko
  5. 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia

Jabłka

  1. 6-8 szt. jabłka
  2. 2 łyżki cukier trzcinowy
  3. 1 łyżeczka cynamon

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą: masło, mąkę, cukier i proszek do pieczenia.

Obrazek
Przygotowanie kruszonki - Pyszności

2. Zacznij wyrabiać ciasto. Pod koniec dodaj jajko i połącz wszystkie składniki. Gotowe ciasto włóż do lodówki.

Obrazek

3. W garnku na palniku połącz ze sobą: jabłka pokrojone w kostkę, cukier trzcinowy i cynamon. Duś pod przykryciem przez 15-20 minut.

Obrazek

4. Połowę ciasta rozwałkuj i umieść w formie do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. Na podpieczonym spodzie umieść jabłkową mieszankę.

Obrazek

6. Następnie zetrzyj na tarce drugą część ciasta. Ponownie wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu