Szarlotka z kruszoną to prawdziwy klasyk, który cieszy się popularnością przez cały rok. Nic więc dziwnego, że tego pysznego przepisu nie mogło zabraknąć również wśród naszych receptur. Tego nie możesz przegapić ?
Pyszności
18.09.2019 | aktual.: 26.10.2019 22:02
Składniki:
Ciasto kruche
350 g mąka
50 g cukier
250 g masło prosto z lodówki
1 szt. jajko
1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
Jabłka
6-8 szt. jabłka
2 łyżki cukier trzcinowy
1 łyżeczka cynamon
Sposób przygotowania:
1. W misce połącz ze sobą: masło, mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
2. Zacznij wyrabiać ciasto. Pod koniec dodaj jajko i połącz wszystkie składniki. Gotowe ciasto włóż do lodówki.
3. W garnku na palniku połącz ze sobą: jabłka pokrojone w kostkę, cukier trzcinowy i cynamon. Duś pod przykryciem przez 15-20 minut.
4. Połowę ciasta rozwałkuj i umieść w formie do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
5. Na podpieczonym spodzie umieść jabłkową mieszankę.
6. Następnie zetrzyj na tarce drugą część ciasta. Ponownie wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).