Tarta w kształcie serca z pysznym nadzieniem dosłownie rozpływa się w ustach. Idealna na walentynki
Czy domowe ciasto może stać się świetnym pomysłem na prezent dla ukochanej osoby? Oczywiście, że tak! Najlepiej świadczy o tym przepyszne i kruche serduszko z fenomenalnym nadzieniem.
14.02.2024 | aktual.: 14.02.2024 08:47
Jak pokazać drugiej osobie, że jest dla nas bardzo ważna? Poza pięknymi wyznaniami i czułymi gestami, świetnie sprawdzają się prezenty własnej roboty. I nie inaczej jest w przypadku kuchni. Aby wyrazić swoje uczucia, możesz ugotować pyszny obiad lub zrobić uroczy deser.
I to właśnie na słodkim podarku chciałabym się dzisiaj skupić. Możesz przygotować go jako element urodzinowego prezentu, deser po walentynkowej kolacji czy słodką niespodziankę, którą ofiarujesz drugiej połówce bez większej okazji. Tarta w kształcie serca z jabłuszkowym nadzieniem sprawdzi się na każdą okazję, a jej smak zostanie z wami na bardzo długo. Taka jest dobra!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Krucha tarta z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym. Krok po kroku
Składniki:
Ciasto:
- 750 g mąki typ 00,
- 300 g zimnego masła,
- 250 g cukru,
- 3 jajka,
- 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią,
- 1 szczypta soli.
Nadzienie:
- 4 jabłka,
- 100 g masła,
- 80 g cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Do dekoracji:
- cukier puder,
- polewa karmelowa.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę rozpoczynam od przygotowania kruchego ciasta. W tym celu wrzucam do miski robota kuchennego: mąkę, zimne masło podzielone na mniejsze kawałki, cukier, jajka, cukier z prawdziwą wanilią oraz szczyptę soli.
Krok 2. Dobrze wyrobione ciasto okrywam szczelnie folią spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut.
Krok 3. W międzyczasie przygotowuję nadzienie do ciasta. Na rozgrzaną patelnię przesypuję masło, cukier oraz cynamon. Po połączeniu składników na patelnię dodaję również obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka.
Owoce duszę ok. 15 minut. W tym czasie jabłka mają stać się idealnie miękkie.
Krok 4. Kruche ciasto rozwałkowuję na cienki placek, po czym wycinam z niego dwa serduszka.
Krok 5. Pierwsze serduszko układam na blaszce zabezpieczonej papierem. Następnie rozprowadzam na cieście podsmażone jabłka, po czym przykrywam je szczelnie drugim serduszkiem.
Krok 6. Na drugim sercu umieszczam dodatkowo mini serduszka. Wycinam je z resztek kruchego ciasta. Tak przygotowaną tartę wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 190 stopni Celsjusza.
Krok 7. Gotowy wypiek dekoruję przy pomocy cukru pudru i polewy karmelowej. I to wszystko, smacznego!