Tarta w kształcie serca z pysznym nadzieniem dosłownie rozpływa się w ustach. Idealna na walentynki

Czy domowe ciasto może stać się świetnym pomysłem na prezent dla ukochanej osoby? Oczywiście, że tak! Najlepiej świadczy o tym przepyszne i kruche serduszko z fenomenalnym nadzieniem.

Taki deser to idealny pomysł na prezent w słodkim wydaniu
Taki deser to idealny pomysł na prezent w słodkim wydaniu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Jak pokazać drugiej osobie, że jest dla nas bardzo ważna? Poza pięknymi wyznaniami i czułymi gestami, świetnie sprawdzają się prezenty własnej roboty. I nie inaczej jest w przypadku kuchni. Aby wyrazić swoje uczucia, możesz ugotować pyszny obiad lub zrobić uroczy deser

I to właśnie na słodkim podarku chciałabym się dzisiaj skupić. Możesz przygotować go jako element urodzinowego prezentu, deser po walentynkowej kolacji czy słodką niespodziankę, którą ofiarujesz drugiej połówce bez większej okazji. Tarta w kształcie serca z jabłuszkowym nadzieniem sprawdzi się na każdą okazję, a jej smak zostanie z wami na bardzo długo. Taka jest dobra!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarta walentynkowa z jabłkowo-cynamonowym wypełnieniem

Krucha tarta z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym. Krok po kroku

Składniki:

Ciasto: 

  • 750 g mąki typ 00,
  • 300 g zimnego masła,
  • 250 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią,
  • 1 szczypta soli. 

Nadzienie:

  • 4 jabłka,
  • 100 g masła,
  • 80 g cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Do dekoracji: 

  • cukier puder,
  • polewa karmelowa.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę rozpoczynam od przygotowania kruchego ciasta. W tym celu wrzucam do miski robota kuchennego: mąkę, zimne masło podzielone na mniejsze kawałki, cukier, jajka, cukier z prawdziwą wanilią oraz szczyptę soli.

Zaczynam od połączenia składników na kruche ciasto
Zaczynam od połączenia składników na kruche ciasto © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Dobrze wyrobione ciasto okrywam szczelnie folią spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut

Ciasto wymaga krótkiego schłodzenia
Ciasto wymaga krótkiego schłodzenia © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W międzyczasie przygotowuję nadzienie do ciasta. Na rozgrzaną patelnię przesypuję masło, cukier oraz cynamon. Po połączeniu składników na patelnię dodaję również obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka. 

Czas przygotować nadzienie
Czas przygotować nadzienie © Licencjodawca | Pyszności

Owoce duszę ok. 15 minut. W tym czasie jabłka mają stać się idealnie miękkie. 

Krok 4. Kruche ciasto rozwałkowuję na cienki placek, po czym wycinam z niego dwa serduszka. 

I kształt serduszka już jest!
I kształt serduszka już jest! © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Pierwsze serduszko układam na blaszce zabezpieczonej papierem. Następnie rozprowadzam na cieście podsmażone jabłka, po czym przykrywam je szczelnie drugim serduszkiem. 

Pomiędzy dwoma blatami kruchego ciasta umieszczam nadzienie
Pomiędzy dwoma blatami kruchego ciasta umieszczam nadzienie © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Na drugim sercu umieszczam dodatkowo mini serduszka. Wycinam je z resztek kruchego ciasta. Tak przygotowaną tartę wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 190 stopni Celsjusza

Tarta trafia na chwilę do piekarnika
Tarta trafia do piekarnika © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Gotowy wypiek dekoruję przy pomocy cukru pudrupolewy karmelowej. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej