PrzepisPrzekąskiZanurz w cieście i wrzuć na patelnię. Każdy pokocha taką przekąskę

Zanurz w cieście i wrzuć na patelnię. Każdy pokocha taką przekąskę

Kalafior w cieście. Pyszna przekąska na każdą imprezę
Kalafior w cieście. Pyszna przekąska na każdą imprezę
Źródło zdjęć: © Getty Images | Inimma-IS
13.02.2024 08:48, aktualizacja: 13.02.2024 09:26

Jeśli szukasz pomysłu na sprawdzoną i bardzo smaczną przekąskę, to koniecznie przeczytaj ten artykuł. Opiszemy w nim to, jak z pewnego bardzo zdrowego warzywa uczynić smakowitą, złocistą, chrupiącą przegryzkę, którą pokocha twoja rodzina.

Kalafior w cieście to jedna z naszych ulubionych przekąsek. Zdarza nam się przygotowywać ją zarówno na spokojne wieczory z dobrym filmem, jak i rodzinne posiadówki w wiele osób. W obu tych wariantach kalafior w cieście znika ze stołu w mgnieniu oka. Chyba mamy to w DNA!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zajadając się kalafiorem w cieście, warto też pomyśleć o prozdrowotnym aspekcie tego pysznego warzywa. Jasne — to jego wydanie nie należy być może do najzdrowszych, ale nie zmienia to faktu, że kalafior to nadal bezcenne źródło witamin A, C, E i tych z grupy B, a także kwasu pantotenowego, magnezu, fosforu i potasu. I nagle, z tą wiedzą, ta przekąska smakuje jeszcze, prawda?

Przejdźmy więc do rzeczy. Oto przepis na kalafiora w cieście, który nie sprawi ci najmniejszych trudności. Sam się zaraz przekonasz!

Kalafior w cieście — przekąska idealna

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 2 jajka,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 150 ml mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • odrobina suszonej bazylii,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.
Kalafior w cieście. Smaczne i zdrowe warzywo w złocistym wydaniu
Kalafior w cieście. Smaczne i zdrowe warzywo w złocistym wydaniu© Canva | Nataly Hanin

Sposób przygotowania:

  1. Kalafiora umyj zimną wodą. Następnie podziel go na mniejsze różyczki. Wszystkie przełóż do garnka z osoloną wodą. Gotuj 7 minut. Po tym czasie powinien zacząć mięknąć. Jest to moment, w którym należy go wyjąć i ostudzić.
  2. Jajka wbij do miski. Dodaj do nich mąkę, mleko, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno wyjść w miarę gęste.
  3. Podgotowane różyczki kalafiora maczaj w przygotowanej masie. Smaż je na rozgrzanym w głębokiej patelni oleju. Kiedy będą złociste, wyjmuj je i przekładaj na rozwinięty ręcznik papierowy.
  4. Odciśnij z nadmiaru tłuszczu. Wierzch, jeśli chcesz, możesz jeszcze posolić. Podawaj z dodatkiem ulubionego sosu i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także