Zanurz w cieście i wrzuć na patelnię. Każdy pokocha taką przekąskę
Jeśli szukasz pomysłu na sprawdzoną i bardzo smaczną przekąskę, to koniecznie przeczytaj ten artykuł. Opiszemy w nim to, jak z pewnego bardzo zdrowego warzywa uczynić smakowitą, złocistą, chrupiącą przegryzkę, którą pokocha twoja rodzina.
13.02.2024 | aktual.: 13.02.2024 09:26
Kalafior w cieście to jedna z naszych ulubionych przekąsek. Zdarza nam się przygotowywać ją zarówno na spokojne wieczory z dobrym filmem, jak i rodzinne posiadówki w wiele osób. W obu tych wariantach kalafior w cieście znika ze stołu w mgnieniu oka. Chyba mamy to w DNA!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zajadając się kalafiorem w cieście, warto też pomyśleć o prozdrowotnym aspekcie tego pysznego warzywa. Jasne — to jego wydanie nie należy być może do najzdrowszych, ale nie zmienia to faktu, że kalafior to nadal bezcenne źródło witamin A, C, E i tych z grupy B, a także kwasu pantotenowego, magnezu, fosforu i potasu. I nagle, z tą wiedzą, ta przekąska smakuje jeszcze, prawda?
Przejdźmy więc do rzeczy. Oto przepis na kalafiora w cieście, który nie sprawi ci najmniejszych trudności. Sam się zaraz przekonasz!
Kalafior w cieście — przekąska idealna
Składniki:
- 1 kalafior,
- 2 jajka,
- szklanka mąki pszennej,
- 150 ml mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- odrobina suszonej bazylii,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Kalafiora umyj zimną wodą. Następnie podziel go na mniejsze różyczki. Wszystkie przełóż do garnka z osoloną wodą. Gotuj 7 minut. Po tym czasie powinien zacząć mięknąć. Jest to moment, w którym należy go wyjąć i ostudzić.
- Jajka wbij do miski. Dodaj do nich mąkę, mleko, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno wyjść w miarę gęste.
- Podgotowane różyczki kalafiora maczaj w przygotowanej masie. Smaż je na rozgrzanym w głębokiej patelni oleju. Kiedy będą złociste, wyjmuj je i przekładaj na rozwinięty ręcznik papierowy.
- Odciśnij z nadmiaru tłuszczu. Wierzch, jeśli chcesz, możesz jeszcze posolić. Podawaj z dodatkiem ulubionego sosu i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!