Zanurz w cieście i wrzuć na patelnię. Każdy pokocha taką przekąskę

Jeśli szukasz pomysłu na sprawdzoną i bardzo smaczną przekąskę, to koniecznie przeczytaj ten artykuł. Opiszemy w nim to, jak z pewnego bardzo zdrowego warzywa uczynić smakowitą, złocistą, chrupiącą przegryzkę, którą pokocha twoja rodzina.

kalafiorKalafior w cieście. Pyszna przekąska na każdą imprezę
Źródło zdjęć: © Getty Images | Inimma-IS

Kalafior w cieście to jedna z naszych ulubionych przekąsek. Zdarza nam się przygotowywać ją zarówno na spokojne wieczory z dobrym filmem, jak i rodzinne posiadówki w wiele osób. W obu tych wariantach kalafior w cieście znika ze stołu w mgnieniu oka. Chyba mamy to w DNA!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Walentynkowy bukiet w jadalnym wydaniu. Oryginalny i ciekawy pomysł na prezent

Zajadając się kalafiorem w cieście, warto też pomyśleć o prozdrowotnym aspekcie tego pysznego warzywa. Jasne — to jego wydanie nie należy być może do najzdrowszych, ale nie zmienia to faktu, że kalafior to nadal bezcenne źródło witamin A, C, E i tych z grupy B, a także kwasu pantotenowego, magnezu, fosforu i potasu. I nagle, z tą wiedzą, ta przekąska smakuje jeszcze, prawda?

Przejdźmy więc do rzeczy. Oto przepis na kalafiora w cieście, który nie sprawi ci najmniejszych trudności. Sam się zaraz przekonasz!

Kalafior w cieście — przekąska idealna

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 2 jajka,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 150 ml mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • odrobina suszonej bazylii,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.
Kalafior w cieście. Smaczne i zdrowe warzywo w złocistym wydaniu
Kalafior w cieście. Smaczne i zdrowe warzywo w złocistym wydaniu © Canva | Nataly Hanin

Sposób przygotowania:

  1. Kalafiora umyj zimną wodą. Następnie podziel go na mniejsze różyczki. Wszystkie przełóż do garnka z osoloną wodą. Gotuj 7 minut. Po tym czasie powinien zacząć mięknąć. Jest to moment, w którym należy go wyjąć i ostudzić.
  2. Jajka wbij do miski. Dodaj do nich mąkę, mleko, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno wyjść w miarę gęste.
  3. Podgotowane różyczki kalafiora maczaj w przygotowanej masie. Smaż je na rozgrzanym w głębokiej patelni oleju. Kiedy będą złociste, wyjmuj je i przekładaj na rozwinięty ręcznik papierowy.
  4. Odciśnij z nadmiaru tłuszczu. Wierzch, jeśli chcesz, możesz jeszcze posolić. Podawaj z dodatkiem ulubionego sosu i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej