Kruche ciasteczka z serduszkiem dosłownie rozpływają się w ustach

Sprawdzony przepis na domowe ciasteczka zawsze się przyda. Tym bardziej, kiedy możesz przygotować je z uroczym akcentem w postaci czerwonego serduszka.

Takim serduszkom nie sposób powiedzieć nieTakim serduszkom nie sposób powiedzieć nie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

Domowych słodkości nigdy za wiele, zwłaszcza kiedy możesz zrobić je w mgnieniu oka z prostych i łatwo dostępnych składników. A jeśli dodatkowo możesz dodać do nich uroczy akcent, to już w ogóle sztos. I tak właśnie będzie i tym razem. 

Kruche ciasteczka z serduszkowym akcentem świetnie spiszą się praktycznie na każdą okazję. Możesz przygotować je jako walentynkowy deser, prezent własnej roboty z okazji urodzin, czy uroczą przekąskę po niedzielnym obiedzie. W każdym przypadku domowe ciasteczka z dodatkiem truskawkowego dżemu znikną z talerzy w mgnieniu oka!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kruche ciasteczka z serduszkiem dosłownie rozpływają się w ustach

Niesamowite ciasteczka z serduszkowym akcentem zachwycają zarówno smakiem, jak i wyglądem. Mają w sobie to "coś"!

Składniki:

  • 240 g mąki typ 00,
  • 150 g masła,
  • 2 żółtka,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 szczypta soli,
  • kilka łyżek dżemu truskawkowego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad ciasteczkami rozpoczynam od przygotowania ciasta. W tym celu łączę ze sobą za pomocą robota kuchennego: mąkę, cukier puder, masło, żółtka, ekstrakt waniliowy oraz sól. 

Zaczynam od przygotowania idealnego ciasta
Zaczynam od przygotowania idealnego ciasta © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Gładkie i jednolite ciasto owijam folią spożywczą, po czym wkładam je do lodówki na 30 minut, aby je schłodzić.

Gotowe ciasto wkładam do lodówki na pół godziny
Gotowe ciasto wkładam do lodówki na pół godziny © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Schłodzone ciasto dzielę na mniejsze kawałki. Z każdego elementu robię małą kuleczkę. Wszystkie kawałki układam następnie w formie do pieczenia, oczywiście wcześniej kuchenny gadżet zabezpieczam arkuszem papieru do pieczenia

Gotowe kuleczki układam w formie do pieczenia
Gotowe kuleczki układam w formie do pieczenia © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Każdą kuleczkę rozgniatam następnie przy pomocy szklanki i podstawowy kształt ciasteczek jest już gotowy. 

Odpowiedni kształt ciasteczek formuję przy pomocy szklanki
Odpowiedni kształt ciasteczek formuję przy pomocy szklanki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Następnie biorę małą łyżeczkę i dosłownie w dwóch ruchach tworzę na każdym ciasteczku urocze serduszko. Wszystko, co robię w tym przypadku, to dociskam lekko końcówkę łyżeczki z dwóch stron. 

I serduszka też już są!
I serduszka też już są! © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Powstałe w ten sposób serduszka wypełniam następnie truskawkowym dżemem. Na koniec wkładam je do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotowe ciasteczka można serwować zarówno solo, jak i z dodatkiem cukru pudru, czekoladowej polewy czy domowego lukru. Oczywiście można podać je również ze świeżymi truskawkami, bo owoców nigdy za wiele. Smacznego!

I ciasteczkami można się już zajadać
I ciasteczkami można się już zajadać © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku