Kruche ciasteczka z serduszkiem dosłownie rozpływają się w ustach
Sprawdzony przepis na domowe ciasteczka zawsze się przyda. Tym bardziej, kiedy możesz przygotować je z uroczym akcentem w postaci czerwonego serduszka.
12.02.2024 | aktual.: 15.03.2024 13:20
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Domowych słodkości nigdy za wiele, zwłaszcza kiedy możesz zrobić je w mgnieniu oka z prostych i łatwo dostępnych składników. A jeśli dodatkowo możesz dodać do nich uroczy akcent, to już w ogóle sztos. I tak właśnie będzie i tym razem.
Kruche ciasteczka z serduszkowym akcentem świetnie spiszą się praktycznie na każdą okazję. Możesz przygotować je jako walentynkowy deser, prezent własnej roboty z okazji urodzin, czy uroczą przekąskę po niedzielnym obiedzie. W każdym przypadku domowe ciasteczka z dodatkiem truskawkowego dżemu znikną z talerzy w mgnieniu oka!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Niesamowite ciasteczka z serduszkowym akcentem zachwycają zarówno smakiem, jak i wyglądem. Mają w sobie to "coś"!
Składniki:
- 240 g mąki typ 00,
- 150 g masła,
- 2 żółtka,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 szczypta soli,
- kilka łyżek dżemu truskawkowego.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad ciasteczkami rozpoczynam od przygotowania ciasta. W tym celu łączę ze sobą za pomocą robota kuchennego: mąkę, cukier puder, masło, żółtka, ekstrakt waniliowy oraz sól.
Krok 2. Gładkie i jednolite ciasto owijam folią spożywczą, po czym wkładam je do lodówki na 30 minut, aby je schłodzić.
Krok 3. Schłodzone ciasto dzielę na mniejsze kawałki. Z każdego elementu robię małą kuleczkę. Wszystkie kawałki układam następnie w formie do pieczenia, oczywiście wcześniej kuchenny gadżet zabezpieczam arkuszem papieru do pieczenia.
Krok 4. Każdą kuleczkę rozgniatam następnie przy pomocy szklanki i podstawowy kształt ciasteczek jest już gotowy.
Krok 5. Następnie biorę małą łyżeczkę i dosłownie w dwóch ruchach tworzę na każdym ciasteczku urocze serduszko. Wszystko, co robię w tym przypadku, to dociskam lekko końcówkę łyżeczki z dwóch stron.
Krok 6. Powstałe w ten sposób serduszka wypełniam następnie truskawkowym dżemem. Na koniec wkładam je do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Krok 6. Gotowe ciasteczka można serwować zarówno solo, jak i z dodatkiem cukru pudru, czekoladowej polewy czy domowego lukru. Oczywiście można podać je również ze świeżymi truskawkami, bo owoców nigdy za wiele. Smacznego!
Zobacz także