W sklepach jest hitem. Z nią pizza jest lepsza niż z klasycznym ciastem
Tradycyjne ciasto na pizzę ma poważną konkurentkę. Pinsa, bo o niej mowa, zdobywa coraz większe grono wiernych fanów. Wiem, jak ją zrobić w domowym zaciszu.
10.02.2024 18:21
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dosłownie przed chwilą obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Pizzy. I w sumie nie ma się co dziwić, że to włoskie danie ma własne święto. W końcu jest dobrze znane praktycznie w każdym zakątku świata.
I jeśli myślisz, że o przygotowaniu pizzy wiesz już dosłownie wszystko, już za moment możesz zmienić zdanie. Okazuje się, że tradycyjne ciasto na pizzę ma poważną konkurentkę. Jak to w ogóle jest możliwe?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czym jest pinsa?
W tym konkretnym przypadku chodzi o pinsę wywodzącą się dokładnie z Rzymu. Jest to rodzaj włoskiego ciasta, które cieszy się coraz większą popularnością wśród miłośników pizzy. Ja sama spotkałam się z nią po raz pierwszy w markecie, a że mam ogromną słabość do włoskiej kuchni, postanowiłam przetestować nowe rozwiązanie.
I muszę przyznać, że się nie zawiodłam, bo gotowe ciasto na pizzę okazało się świetnym patentem na szybki i prosty posiłek na ciepło. Co więcej, fajnie się też prezentowało i było naprawdę smaczne. Dlatego też na pewno nie zdziwi cię fakt, że po takim teście postanowiłam odtworzyć przepis na nowy dodatek w zaciszu własnego domu. I udało się.
Jak zrobić domową pinsę?
Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest użycie, aż trzech rodzajów mąki. Co więcej, do ciasta należy dodać małą ilość drożdży. Oczywiście w przepisie nie może zabraknąć również soli, oliwy z oliwek oraz wody.
Składniki:
- 400 g mąki,
- 150 g mąki ryżowej,
- 100 g mąki sojowej,
- 5 g suchych drożdży,
- 400 ml wody,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
- Najpierw połącz ze sobą mąki, suche drożdże oraz sól.
- Następnie zacznij dodawać stopniowo wodę i jednocześnie rozpocznij proces wyrabiania ciasta.
- Pod koniec działań, dodaj oliwę i dalej pracuj nad ciastem.
- Ciasto odstaw na godzinę, po czym wstaw je do lodówki na 48 godzin.
- Po dwóch dniach podziel ciasto na mniejsze kawałki i ponownie odstaw je do wyrośnięcia na godzinę. W międzyczasie możesz spokojnie przygotować dodatki oraz sos.
- Na koniec wystarczy rozprowadzić na cieście przygotowane produkty i włożyć całość do rozgrzanego piekarnika na 12-15 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 200 stopni Celsjusza. Smacznego!