W sklepach jest hitem. Z nią pizza jest lepsza niż z klasycznym ciastem

Tradycyjne ciasto na pizzę ma poważną konkurentkę. Pinsa, bo o niej mowa, zdobywa coraz większe grono wiernych fanów. Wiem, jak ją zrobić w domowym zaciszu.

Pinsa zyskuje coraz większą popularnośćPinsa zyskuje coraz większą popularność
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | bbivirys
Marzena Pęcak

Dosłownie przed chwilą obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Pizzy. I w sumie nie ma się co dziwić, że to włoskie danie ma własne święto. W końcu jest dobrze znane praktycznie w każdym zakątku świata

I jeśli myślisz, że o przygotowaniu pizzy wiesz już dosłownie wszystko, już za moment możesz zmienić zdanie. Okazuje się, że tradycyjne ciasto na pizzę ma poważną konkurentkę. Jak to w ogóle jest możliwe?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Składana tortilla z kurczakiem. Przepis na pyszne i zdrowe danie

Czym jest pinsa?

W tym konkretnym przypadku chodzi o pinsę wywodzącą się dokładnie z Rzymu. Jest to rodzaj włoskiego ciasta, które cieszy się coraz większą popularnością wśród miłośników pizzy. Ja sama spotkałam się z nią po raz pierwszy w markecie, a że mam ogromną słabość do włoskiej kuchni, postanowiłam przetestować nowe rozwiązanie.

I muszę przyznać, że się nie zawiodłam, bo gotowe ciasto na pizzę okazało się świetnym patentem na szybki i prosty posiłek na ciepło. Co więcej, fajnie się też prezentowało i było naprawdę smaczne. Dlatego też na pewno nie zdziwi cię fakt, że po takim teście postanowiłam odtworzyć przepis na nowy dodatek w zaciszu własnego domu. I udało się.

Do pinsy pasują praktycznie wszystkie dodatki
Do pinsy pasują praktycznie wszystkie dodatki © Adobe Stock | Alessio Orrù

Jak zrobić domową pinsę?

Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest użycie, aż trzech rodzajów mąki. Co więcej, do ciasta należy dodać małą ilość drożdży. Oczywiście w przepisie nie może zabraknąć również soli, oliwy z oliwek oraz wody

Składniki:

  • 400 g mąki,
  • 150 g mąki ryżowej,
  • 100 g mąki sojowej,
  • 5 g suchych drożdży,
  • 400 ml wody,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw połącz ze sobą mąki, suche drożdże oraz sól. 
  2. Następnie zacznij dodawać stopniowo wodę i jednocześnie rozpocznij proces wyrabiania ciasta
  3. Pod koniec działań, dodaj oliwę i dalej pracuj nad ciastem. 
  4. Ciasto odstaw na godzinę, po czym wstaw je do lodówki na 48 godzin
  5. Po dwóch dniach podziel ciasto na mniejsze kawałki i ponownie odstaw je do wyrośnięcia na godzinę. W międzyczasie możesz spokojnie przygotować dodatki oraz sos.
  6. Na koniec wystarczy rozprowadzić na cieście przygotowane produkty i włożyć całość do rozgrzanego piekarnika na 12-15 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 200 stopni Celsjusza. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟