PrzepisProste przepisyW sklepach jest hitem. Z nią pizza jest lepsza niż z klasycznym ciastem

W sklepach jest hitem. Z nią pizza jest lepsza niż z klasycznym ciastem

Tradycyjne ciasto na pizzę ma poważną konkurentkę. Pinsa, bo o niej mowa, zdobywa coraz większe grono wiernych fanów. Wiem, jak ją zrobić w domowym zaciszu.

Pinsa zyskuje coraz większą popularność
Pinsa zyskuje coraz większą popularność
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | bbivirys

10.02.2024 18:21

Dosłownie przed chwilą obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Pizzy. I w sumie nie ma się co dziwić, że to włoskie danie ma własne święto. W końcu jest dobrze znane praktycznie w każdym zakątku świata

I jeśli myślisz, że o przygotowaniu pizzy wiesz już dosłownie wszystko, już za moment możesz zmienić zdanie. Okazuje się, że tradycyjne ciasto na pizzę ma poważną konkurentkę. Jak to w ogóle jest możliwe?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czym jest pinsa?

W tym konkretnym przypadku chodzi o pinsę wywodzącą się dokładnie z Rzymu. Jest to rodzaj włoskiego ciasta, które cieszy się coraz większą popularnością wśród miłośników pizzy. Ja sama spotkałam się z nią po raz pierwszy w markecie, a że mam ogromną słabość do włoskiej kuchni, postanowiłam przetestować nowe rozwiązanie.

I muszę przyznać, że się nie zawiodłam, bo gotowe ciasto na pizzę okazało się świetnym patentem na szybki i prosty posiłek na ciepło. Co więcej, fajnie się też prezentowało i było naprawdę smaczne. Dlatego też na pewno nie zdziwi cię fakt, że po takim teście postanowiłam odtworzyć przepis na nowy dodatek w zaciszu własnego domu. I udało się.

Do pinsy pasują praktycznie wszystkie dodatki
Do pinsy pasują praktycznie wszystkie dodatki© Adobe Stock | Alessio Orrù

Jak zrobić domową pinsę?

Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest użycie, aż trzech rodzajów mąki. Co więcej, do ciasta należy dodać małą ilość drożdży. Oczywiście w przepisie nie może zabraknąć również soli, oliwy z oliwek oraz wody

Składniki:

  • 400 g mąki,
  • 150 g mąki ryżowej,
  • 100 g mąki sojowej,
  • 5 g suchych drożdży,
  • 400 ml wody,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw połącz ze sobą mąki, suche drożdże oraz sól. 
  2. Następnie zacznij dodawać stopniowo wodę i jednocześnie rozpocznij proces wyrabiania ciasta
  3. Pod koniec działań, dodaj oliwę i dalej pracuj nad ciastem. 
  4. Ciasto odstaw na godzinę, po czym wstaw je do lodówki na 48 godzin
  5. Po dwóch dniach podziel ciasto na mniejsze kawałki i ponownie odstaw je do wyrośnięcia na godzinę. W międzyczasie możesz spokojnie przygotować dodatki oraz sos.
  6. Na koniec wystarczy rozprowadzić na cieście przygotowane produkty i włożyć całość do rozgrzanego piekarnika na 12-15 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 200 stopni Celsjusza. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie