Katarzyna Bosacka pokazała, jak robi majonez. Spróbujesz raz i już nie kupisz sklepowego

Święta, podczas których prawdopodobnie zjadasz więcej majonezu, niż przez cały pozostały rok, już za rogiem. Przygotuj się do nich za pomocą tego przepisu na domowy majonez od Katarzyny Bosackiej. Tak dobrego jeszcze nie jedliśmy!

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock

Majonez stał się ostatnio obiektem długich rozmów i burzliwych dyskusji. Niestety jego temat tylko po części pojawił się w społecznym dyskursie z powodu zbliżających się Świąt Wielkanocnych. Częściej mówi się o nim w kontekście... cen. A te są naprawdę zabójcze.

Ponieważ pieniądze, jakie aktualnie trzeba zapłacić za słoik majonezu, wywołują już tak duże emocje, że Winiary musiało wydać specjalne oświadczenie w tej sprawie, do akcji wkroczyła sama Katarzyna Bosacka. Mistrzyni świadomych zakupów i taniego gotowania pojawiła się więc w idealnym momencie. Przypadek? Ciężko w to uwierzyć.

Domowy majonez dziennikarki, jak zapewne się domyślasz, jest nie tylko smaczny, ale również ekonomiczny. Czy mogło być inaczej? Raczej nie, ale w końcu to o to w domowych wyrobach po części chodzi. Jeśli ciebie również interesuje taka gratka, rzuć okiem na przepis. Gwarantujemy, że twój portfel będzie ci wdzięczny!

Obrazek
domowy majonez Katarzyny Bosackiej - Pyszności; foto: YouTube: EkoBosacka

Domowy majonez Katarzyny Bosackiej

Składniki:

  • pęczek szczypiorku
  • szklanka oleju
  • 1 jajko
  • łyżka musztardy francuskiej
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:

  1. Szczypiorek posiekaj i wrzuć go do garnuszka. Im więcej go użyjesz, tym oliwa, którą zaraz przyrządzisz, będzie bardziej aromatyczna.
  2. Teraz dodaj do niego szklankę oleju i podgrzewaj na małym ogniu. Uważaj na temperaturę — zbyt wysoka sprawi, że szczypiorek zacznie się smażyć lub gotować, co może pozbawić oliwę całej apetycznej, zielonej barwy.
  3. Po dwóch minutach zdejmij garnuszek z ognia i odstaw do ostygnięcia.
  4. Kiedy tak się stanie zblenduj oliwę tak, żeby nabrała jednolitej konsystencji.

Jajko połóż w misce i sparz je wrzącą wodą. Musisz działać szybko, żeby białko nie zdążyło się ściąć. Następnie oddziel białko od żółtka. Do tego drugiego dodaj łyżkę musztardy francuskiej, ocet jabłkowy i odrobinę oliwy szczypiorkowej. Tę mieszankę zacznij blendować na małych obrotach. Po chwili możesz je zwiększyć i stopniowo dodawać pozostałą oliwę. Nie śpiesz się przy tym: zbyt prędkie działania mogą sprawić, że majonez się rozwarstwi.

Kiedy mieszanka zacznie gęstnieć, dopraw ją solą, cukrem i pieprzem. Blenduj całość jeszcze przez chwilę i gotowe. Domowy majonez szczypiorkowy zachwyci wszystkich gości świątecznych!

Obejrzyj jeszcze ten filmik z naszego kanału na YouTube. Znajdziesz w nim przepis na wielkanocną zupę krem z liści rzodkiewki i rzeżuchy. 

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku