Katarzyna Bosacka pokazała, jak robi majonez. Spróbujesz raz i już nie kupisz sklepowego

Święta, podczas których prawdopodobnie zjadasz więcej majonezu, niż przez cały pozostały rok, już za rogiem. Przygotuj się do nich za pomocą tego przepisu na domowy majonez od Katarzyny Bosackiej. Tak dobrego jeszcze nie jedliśmy!

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock

Majonez stał się ostatnio obiektem długich rozmów i burzliwych dyskusji. Niestety jego temat tylko po części pojawił się w społecznym dyskursie z powodu zbliżających się Świąt Wielkanocnych. Częściej mówi się o nim w kontekście... cen. A te są naprawdę zabójcze.

Ponieważ pieniądze, jakie aktualnie trzeba zapłacić za słoik majonezu, wywołują już tak duże emocje, że Winiary musiało wydać specjalne oświadczenie w tej sprawie, do akcji wkroczyła sama Katarzyna Bosacka. Mistrzyni świadomych zakupów i taniego gotowania pojawiła się więc w idealnym momencie. Przypadek? Ciężko w to uwierzyć.

Domowy majonez dziennikarki, jak zapewne się domyślasz, jest nie tylko smaczny, ale również ekonomiczny. Czy mogło być inaczej? Raczej nie, ale w końcu to o to w domowych wyrobach po części chodzi. Jeśli ciebie również interesuje taka gratka, rzuć okiem na przepis. Gwarantujemy, że twój portfel będzie ci wdzięczny!

Obrazek
domowy majonez Katarzyny Bosackiej - Pyszności; foto: YouTube: EkoBosacka

Domowy majonez Katarzyny Bosackiej

Składniki:

  • pęczek szczypiorku
  • szklanka oleju
  • 1 jajko
  • łyżka musztardy francuskiej
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:

  1. Szczypiorek posiekaj i wrzuć go do garnuszka. Im więcej go użyjesz, tym oliwa, którą zaraz przyrządzisz, będzie bardziej aromatyczna.
  2. Teraz dodaj do niego szklankę oleju i podgrzewaj na małym ogniu. Uważaj na temperaturę — zbyt wysoka sprawi, że szczypiorek zacznie się smażyć lub gotować, co może pozbawić oliwę całej apetycznej, zielonej barwy.
  3. Po dwóch minutach zdejmij garnuszek z ognia i odstaw do ostygnięcia.
  4. Kiedy tak się stanie zblenduj oliwę tak, żeby nabrała jednolitej konsystencji.

Jajko połóż w misce i sparz je wrzącą wodą. Musisz działać szybko, żeby białko nie zdążyło się ściąć. Następnie oddziel białko od żółtka. Do tego drugiego dodaj łyżkę musztardy francuskiej, ocet jabłkowy i odrobinę oliwy szczypiorkowej. Tę mieszankę zacznij blendować na małych obrotach. Po chwili możesz je zwiększyć i stopniowo dodawać pozostałą oliwę. Nie śpiesz się przy tym: zbyt prędkie działania mogą sprawić, że majonez się rozwarstwi.

Kiedy mieszanka zacznie gęstnieć, dopraw ją solą, cukrem i pieprzem. Blenduj całość jeszcze przez chwilę i gotowe. Domowy majonez szczypiorkowy zachwyci wszystkich gości świątecznych!

Obejrzyj jeszcze ten filmik z naszego kanału na YouTube. Znajdziesz w nim przepis na wielkanocną zupę krem z liści rzodkiewki i rzeżuchy. 

Wybrane dla Ciebie
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami