Zachwycająco prosta i smaczna karpatka bez pieczenia. Rewolucyjny przepis z 5 składników

Zachwycająco smaczna i niesamowicie prosta w przygotowaniu karpatka bez pieczenia. Bazą jest masa budyniowa oraz groszek ptysiowy, który nadaje niesamowitej chrupkości.

Obrazek
Ewa

Ciasto bez pieczenia

Ciasta bez pieczenia to znakomite rozwiązanie, gdy chcemy zaskoczyć swoich bliskich deserem w nietypowym wydaniu. Są proste w przygotowaniu i nie ryzykujemy powstaniem zakalca. Najlepiej przygotować je poprzedniego dnia wieczorem, bo takie ciasta muszą chwilę schłodzić się w lodówce, aby smaki przełamały się i przegryzły. Najczęściej bazą są herbatniki lub biszkopty, jednak tym razem zaskoczymy Cię groszkiem ptysiowym. Znany dodatek do sałatek i zup krem znakomicie sprawdzi się w roli chrupiącego spodu do ciasta. Całość pokrywa pyszna i prosta masa budyniowa. Z przygotowaniem naszej karpatki poradzi sobie nawet kuchenny amator!

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Karpatka bez pieczenia

  • Składniki:200 g groszku ptysiowego
  • 2 budynie waniliowe
  • 750 ml mleka
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Do miski przesyp proszek budyniowy i dodaj szklankę mleka. Dokładnie wymieszaj całość, żeby budyń się rozpuścił.

Karpatka bez pieczenia- Pyszności
Karpatka bez pieczenia- Pyszności

W garnku umieść masło i wlej pozostałe mleko. Podgrzewaj całość aż masło się rozpuści. Następnie wlej rozpuszczone proszki budyniowe i mieszaj całość aż masa zgęstnieje. Dodaj cukier i dobrze wymieszaj. Powstałą masę odstaw do wystudzenia.

Karpatka bez pieczenia- Pyszności
Karpatka bez pieczenia- Pyszności

Prostokątną blaszkę wyłóż folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Ułóż warstwę z groszku ptysiowego i wylej przestudzoną masę budyniową. Rozprowadź ją po całej powierzchni blaszki.

Karpatka bez pieczenia- Pyszności
Karpatka bez pieczenia- Pyszności

Na górze umieść ponownie warstwę groszku ptysiowego. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki i schładzaj przez minimum dwie godziny.

Karpatka bez pieczenia- Pyszności
Karpatka bez pieczenia- Pyszności

Po tym czasie nasze proste i pyszne ciasto jest już gotowe. Groszek ptysiowy fantastycznie zastępuje tutaj ciasto parzone, dzięki czemu przygotowanie całości zajęło nam tylko kilka chwil. Możesz całość dodatkowo udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!

Karpatka bez pieczenia- Pyszności

Karpatka bez pieczenia- Pyszności
Karpatka bez pieczenia- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione