WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 2. golu Polski

Sernik kawowy stał się hitem w moim domu. Smakuje znacznie lepiej niż w klasycznej wersji

Sernik to twój ulubiony deser? Koniecznie wypróbuj kombinacji aksamitnego ciasta z kawową nutką. Czegoś tak dobrego i niesamowitego jeszcze nie jadłeś.

Jest tak dobry, że na jednym kawałku na pewno się nie skończyJest tak dobry, że na jednym kawałku na pewno się nie skończy
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Jeśli jesteś fanem domowych wypieków i na twoim stole często gości kultowy sernik, mam coś, co na pewno cię zainteresuje. Ciekawa inspiracja sprawi, że odkryjesz smak niesamowitego ciasta zupełnie na nowo. W jaki sposób? Otóż kluczem do sukcesu w tym przypadku jest jeden składnik. A jest nim aromatyczne espresso, które warto przygotować w ekspresie marki Jura C8. Kawa sprawia, że sernik staje się wyjątkowy. Dodaje się ją do masy serowej, a także przygotowuje się z niej nietypową polewą. Całość prezentuje się imponująco. To idealne ciasto dla każdego kawosza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na sernik kawowy. Smakuje jak z najlepszej cukierni

Dodaj do sernika espresso, a na pewno nie pożałujesz. To ciasto smakuje i wygląda jak z najlepszej cukierni

Składniki:

Spód: 

  • 100 g herbatników kakaowych,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 70 g roztopionego masła. 

Masa serowa: 

  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 1 cukier z wanilią,
  • 1 szklanka cukru,
  • 500 g mascarpone,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 160 ml espresso,
  • 4 jajka. 

Kawowa polewa: 

  • 160 ml espresso,
  • 1 łyżeczka żelatyny. 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania spodu. W tym celu przy pomocy blendera rozdrabniam kakaowe herbatniki i łączę je z kakao oraz roztopionym masłem. Gotową mieszankę przekładam do formy o średnicy 26 cm, po czym wkładam do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

W pierwszej kolejności zajmuję się spodem sernika
W pierwszej kolejności zajmuję się spodem sernika © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. W międzyczasie przygotowuję masę na bazie espresso. Najpierw zaparzam kawę w ekspresie. Następnie w dużej misce łączę ze sobą twaróg na sernik, mascarpone, cukier, cukier z wanilią oraz mąkę ziemniaczaną i wcześniej przygotowaną kawę. 

Z dodatkiem kawy sernik będzie jeszcze lepszy
Z dodatkiem kawy sernik będzie jeszcze lepszy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Po dokładnym wymieszaniu składników do miski dodaję jeszcze jajka. Przygotowaną w ten sposób masę serową przelewam na podpieczony spód. Forma ponownie trafia do piekarnika.

Czas na kolejną wizytę w piekarniku
Czas na kolejną wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Przez pierwsze 40 minut piekę sernik w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Następnie zmniejszam temperaturę do 120 stopni i kontynuuje pieczenie przez kolejne 60 minut.

Krok 4. Na koniec zostaje już tylko przygotowanie polewy z dodatkiem kawy. W małej miseczce łączę sproszkowaną żelatynę z espresso. Następnie podgrzewam mieszankę na palniku przez kilka minut. 

Polewę do sernika robię z żelatyny i kawy
Polewę do sernika robię z żelatyny i kawy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Tężejącą polewę rozprowadzam na upieczonym i ostudzonym serniku, po czym wstawiam go do lodówki na 30 minut. 

Polewę rozprowadzam na serniku
Polewa trafia na wierzch sernika © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotowe ciasto dzielę na mniejsze kawałki i podaję ze świeżą miętą w formie dekoracji. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Płatna współpraca z marką JURA
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser