Sernik kawowy stał się hitem w moim domu. Smakuje znacznie lepiej niż w klasycznej wersji
Sernik to twój ulubiony deser? Koniecznie wypróbuj kombinacji aksamitnego ciasta z kawową nutką. Czegoś tak dobrego i niesamowitego jeszcze nie jadłeś.
12.06.2024 | aktual.: 13.06.2024 12:15
Jeśli jesteś fanem domowych wypieków i na twoim stole często gości kultowy sernik, mam coś, co na pewno cię zainteresuje. Ciekawa inspiracja sprawi, że odkryjesz smak niesamowitego ciasta zupełnie na nowo. W jaki sposób? Otóż kluczem do sukcesu w tym przypadku jest jeden składnik. A jest nim aromatyczne espresso, które warto przygotować w ekspresie marki Jura C8. Kawa sprawia, że sernik staje się wyjątkowy. Dodaje się ją do masy serowej, a także przygotowuje się z niej nietypową polewą. Całość prezentuje się imponująco. To idealne ciasto dla każdego kawosza.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dodaj do sernika espresso, a na pewno nie pożałujesz. To ciasto smakuje i wygląda jak z najlepszej cukierni
Składniki:
Spód:
- 100 g herbatników kakaowych,
- 1 łyżeczka kakao,
- 70 g roztopionego masła.
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego,
- 1 cukier z wanilią,
- 1 szklanka cukru,
- 500 g mascarpone,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 160 ml espresso,
- 4 jajka.
Kawowa polewa:
- 160 ml espresso,
- 1 łyżeczka żelatyny.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania spodu. W tym celu przy pomocy blendera rozdrabniam kakaowe herbatniki i łączę je z kakao oraz roztopionym masłem. Gotową mieszankę przekładam do formy o średnicy 26 cm, po czym wkładam do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Krok 2. W międzyczasie przygotowuję masę na bazie espresso. Najpierw zaparzam kawę w ekspresie. Następnie w dużej misce łączę ze sobą twaróg na sernik, mascarpone, cukier, cukier z wanilią oraz mąkę ziemniaczaną i wcześniej przygotowaną kawę.
Krok 3. Po dokładnym wymieszaniu składników do miski dodaję jeszcze jajka. Przygotowaną w ten sposób masę serową przelewam na podpieczony spód. Forma ponownie trafia do piekarnika.
Przez pierwsze 40 minut piekę sernik w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Następnie zmniejszam temperaturę do 120 stopni i kontynuuje pieczenie przez kolejne 60 minut.
Krok 4. Na koniec zostaje już tylko przygotowanie polewy z dodatkiem kawy. W małej miseczce łączę sproszkowaną żelatynę z espresso. Następnie podgrzewam mieszankę na palniku przez kilka minut.
Krok 5. Tężejącą polewę rozprowadzam na upieczonym i ostudzonym serniku, po czym wstawiam go do lodówki na 30 minut.
Krok 6. Gotowe ciasto dzielę na mniejsze kawałki i podaję ze świeżą miętą w formie dekoracji. I to wszystko, smacznego!