Przepyszna zupa prosto z Łemkowszczyzny. Kiedyś nie mogło jej zabraknąć podczas świąt
Wigilijną ucztę rozpoczyna się najczęściej od zupy. Najczęściej jest to barszcz z uszkami, rybna lub grzybowa, ale w kuchni Łemków w czasie świąt króluje coś zupełnie innego. Keselica zachwyca smakiem od pierwszej łyżki, a cały garnek przygotujesz za kilka złotych. Zdecydowanie warto daj jej szansę.
18.11.2024 09:59
Jest gęsta, nieco kwaśna i oczywiście postna, jak przystało na świąteczną zupę. Keselica, nazywana również kysielnica lub kysyłycia, na pierwszy rzut oka przypomina biały barszcz, więc wiele osób zacznie od poszukiwania jajek czy kiełbasy w wywarze. Jest wzbogacona liściem laurowym, zielem angielskim, czarnym pieprzem i kminkiem i próżno szukać w niej mięsa. Zachwyca swoją prostotą, w której tkwi cały urok tego reio
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Keselica - wigilijna zupa kuchni łemkowskiej
Jeśli szukasz odmiany od klasycznych zup wigilijnych, nie musisz sięgać po nowoczesne przepisy czy dania z kuchni świata. W wielu regionach Polski skrywają się bowiem specjały, które zachwycają prostotą. Taka jest właśnie łemkowska keselica.
Keselica była i nadal jest ważnym elementem diety łemkowskiej. Serwuje się ją na wigilię czy też w czasie Wielkiego Postu, gdy zalecana jest wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Dzięki dodatkowi mąki oraz płatków owsianych keselica ma gęstą, śluzowatą konsystencję, przypominającą rzadki kisiel. Powstaje ona drożdżowym zakwasie, z dodatkiem aromatycznych liści laurowych i kminku.
Składniki:
Zakwas:
- 30 g drożdży,
- 2 łyżeczki mąki pszennej,
- pół łyżeczki cukru,
- pół szklanki ciepłej wody.
Zupa:
- 6-8 ziaren czarnego pieprzu,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 szklanki płatków owsianych,
- 2 łyżki mąki owsianej lub pszennej,
- 2 liście laurowe,
- 1,5 l wody,
- 1 łyżeczka mielonego kminku,
- sól i pieprz do smaku.
Dodatki:
- 3-4 liście laurowe (do podania),
- 2 łyżki oleju,
- 1 cebula,
- 1 kg ziemniaków.
Sposób przygotowania:
- Do miski dodaj rozkruszone, świeże drożdże, ciepłą wodę, cukier oraz mąkę i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 20 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Przejdź do zupy. Do garnka wlej wodę, dodaj wyrośnięte drożdże, mąkę i płatki owsiane. Dokładnie wymieszaj.
- Przykryj garnek pokrywką lub talerzem i odstaw na 2 dni w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie zdejmij pokrywkę i podgrzej całość na średnim ogniu.
- Dodaj kminek, liście laurowe i drobno posiekane ząbki czosnku.
- Dopraw solą oraz pieprzem, najlepiej białym.
- Gotuj przez 25 minut pod przykryciem.
- Osobno ugotuj ziemniaki do miękkości.
- Cebulkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju, aż zacznie się rumienić.
- Gotową zupę przelej do miski lub głębokiego talerza i udekoruj liściem laurowym.
- Na osobnym talerzu podaj ugotowane ziemniaki okraszone cebulką.
Pyszny, postny barszcz łemkowski jest już gotowy. Smacznego!