PrzepisZupyPrzepyszna zupa prosto z Łemkowszczyzny. Kiedyś nie mogło jej zabraknąć podczas świąt

Przepyszna zupa prosto z Łemkowszczyzny. Kiedyś nie mogło jej zabraknąć podczas świąt

Wigilijną ucztę rozpoczyna się najczęściej od zupy. Najczęściej jest to barszcz z uszkami, rybna lub grzybowa, ale w kuchni Łemków w czasie świąt króluje coś zupełnie innego. Keselica zachwyca smakiem od pierwszej łyżki, a cały garnek przygotujesz za kilka złotych. Zdecydowanie warto daj jej szansę.

Keselica wigilijna
Keselica wigilijna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

18.11.2024 09:59

Jest gęsta, nieco kwaśna i oczywiście postna, jak przystało na świąteczną zupę. Keselica, nazywana również kysielnica lub kysyłycia, na pierwszy rzut oka przypomina biały barszcz, więc wiele osób zacznie od poszukiwania jajek czy kiełbasy w wywarze. Jest wzbogacona liściem laurowym, zielem angielskim, czarnym pieprzem i kminkiem i próżno szukać w niej mięsa. Zachwyca swoją prostotą, w której tkwi cały urok tego reio

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Keselica - wigilijna zupa kuchni łemkowskiej

Jeśli szukasz odmiany od klasycznych zup wigilijnych, nie musisz sięgać po nowoczesne przepisy czy dania z kuchni świata. W wielu regionach Polski skrywają się bowiem specjały, które zachwycają prostotą. Taka jest właśnie łemkowska keselica.

Keselica
Keselica© Adobe Stock

Keselica była i nadal jest ważnym elementem diety łemkowskiej. Serwuje się ją na wigilię czy też w czasie Wielkiego Postu, gdy zalecana jest wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Dzięki dodatkowi mąki oraz płatków owsianych keselica ma gęstą, śluzowatą konsystencję, przypominającą rzadki kisiel. Powstaje ona drożdżowym zakwasie, z dodatkiem aromatycznych liści laurowych i kminku.

Składniki:


Zakwas:

  • 30 g drożdży,
  • 2 łyżeczki mąki pszennej,
  • pół łyżeczki cukru,
  • pół szklanki ciepłej wody.

Zupa:

  • 6-8 ziaren czarnego pieprzu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • 2 łyżki mąki owsianej lub pszennej,
  • 2 liście laurowe,
  • 1,5 l wody,
  • 1 łyżeczka mielonego kminku,
  • sól i pieprz do smaku.

Dodatki:

  • 3-4 liście laurowe (do podania),
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 cebula,
  • 1 kg ziemniaków.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski dodaj rozkruszone, świeże drożdże, ciepłą wodę, cukier oraz mąkę i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 20 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  2. Przejdź do zupy. Do garnka wlej wodę, dodaj wyrośnięte drożdże, mąkę i płatki owsiane. Dokładnie wymieszaj.
  3. Przykryj garnek pokrywką lub talerzem i odstaw na 2 dni w ciepłe miejsce.
  4. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i podgrzej całość na średnim ogniu.
  5. Dodaj kminek, liście laurowe i drobno posiekane ząbki czosnku.
  6. Dopraw solą oraz pieprzem, najlepiej białym.
  7. Gotuj przez 25 minut pod przykryciem.
  8. Osobno ugotuj ziemniaki do miękkości.
  9. Cebulkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju, aż zacznie się rumienić.
  10. Gotową zupę przelej do miski lub głębokiego talerza i udekoruj liściem laurowym.
  11. Na osobnym talerzu podaj ugotowane ziemniaki okraszone cebulką.

Pyszny, postny barszcz łemkowski jest już gotowy. Smacznego!

potrawy wigilijnezupaprzepis
Wybrane dla Ciebie