Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę

Chociaż szpinak kojarzy się raczej ze składnikiem sałatki lub dodatkiem do obiadu, to szybko można zamienić go także w pyszną pastę. Jest zdrowa, prosta w przygotowaniu i tak smaczna, że nikogo nie trzeba zachęcać do jedzenia.

Pesto z liści szpinakuPesto z liści szpinaku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Klasyczne włoskie pesto, skomponowane z bazylii, parmezanu i orzeszków pinii, ma godnego, a być może nawet jeszcze lepszego, konkurenta. W tym przepisie to liście szpinaku grają główną rolę. Ekspresowa, domowa pasta to rozwiązanie dla wszystkich, którzy potrzebują odżywczego dodatku do dania, a mają na jego przygotowanie zaledwie 5 minut. Wystarczy garść zielonych liści i sprawny blender.

Tort naleśnikowy z jabłkowym farszem. Deser bez pieczenia w jesiennym klimacie

Pasta ze świeżego szpinaku

Pasta kanapkowa kojarzy się najczęściej z tą jajeczną, najlepiej z dodatkiem majonezu. Smarowidło z liści szpinaku to jednak lżejsza i pyszna alternatywa. To także świetny sposób na to, by wykorzystać zalegającą w lodówce zieleninę. Pesto nie powinno być idealnie gładkim musem, ale wciąż powinno zachować lekką, chropowatą teksturę. Dzięki temu świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek, wrapów i makaronów. Co więcej, w przeciwieństwie do tradycyjnego pesto, jest to propozycja zdecydowanie bardziej budżetowa, dzięki użyciu słonecznika zamiast drogich orzeszków pinii.

Wbrew powszechnemu mitowi, szpinak wcale nie jest największym źródłem żelaza, bo jego wchłanianie jest blokowane przez naturalnie występujące w liściach szczawiany. Mimo to zielenina to potas, magnez oraz luteina i zeaksantyna, kluczowe dla zdrowia oczu. Użycie oleju rzepakowego i nasion słonecznika dostarcza z kolei niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E, która działa jak silny przeciwutleniacz. Do tego czosnek, czyli naturalny pogromca bakterii oraz wirusów oraz odrobina soku z cytryny, który nie tylko dostarcza witaminy C, ale wspiera też przyswajanie mikroelementów. Kwasy zawarte w cytrynie są tu zresztą kluczowe dla smaku, bo pięknie przełamują ziemisty posmak szpinaku.

Składniki:

  • 100 g nasion słonecznika,
  • 5 garści szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • pół szklanki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Szpinak umyj i osusz.
  2. Nasiona słonecznika podpraż na suche patelni, by uwolnić z nich więcej aromatu. Uważaj, aby nic nie przypalić.
  3. Do blendera kielichowego, robota kuchennego lub malaksera włóż wszystkie składniki: podprażony słonecznik, liście szpinaku, obrany czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz.
  4. Stopniowo wlewaj olej rzepakowy, blendując pulsacyjnie masę.
  5. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i przełóż do słoiczka.

Gotową pastę ze szpinaku przechowuj w słoiczku w lodówce. Wierzch pasty możesz zabezpieczyć cienką warstwą oleju lub oliwy, by dłużej zachowała świeżość. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Dziadek robił po każdym świniobiciu. Zwykły gulasz może się schować
Dziadek robił po każdym świniobiciu. Zwykły gulasz może się schować
Każdy kęs rozpływa się w ustach. Do kawy robię szybkie oponki z cynamonową posypką
Każdy kęs rozpływa się w ustach. Do kawy robię szybkie oponki z cynamonową posypką