Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Chociaż szpinak kojarzy się raczej ze składnikiem sałatki lub dodatkiem do obiadu, to szybko można zamienić go także w pyszną pastę. Jest zdrowa, prosta w przygotowaniu i tak smaczna, że nikogo nie trzeba zachęcać do jedzenia.
Klasyczne włoskie pesto, skomponowane z bazylii, parmezanu i orzeszków pinii, ma godnego, a być może nawet jeszcze lepszego, konkurenta. W tym przepisie to liście szpinaku grają główną rolę. Ekspresowa, domowa pasta to rozwiązanie dla wszystkich, którzy potrzebują odżywczego dodatku do dania, a mają na jego przygotowanie zaledwie 5 minut. Wystarczy garść zielonych liści i sprawny blender.
Tort naleśnikowy z jabłkowym farszem. Deser bez pieczenia w jesiennym klimacie
Pasta ze świeżego szpinaku
Pasta kanapkowa kojarzy się najczęściej z tą jajeczną, najlepiej z dodatkiem majonezu. Smarowidło z liści szpinaku to jednak lżejsza i pyszna alternatywa. To także świetny sposób na to, by wykorzystać zalegającą w lodówce zieleninę. Pesto nie powinno być idealnie gładkim musem, ale wciąż powinno zachować lekką, chropowatą teksturę. Dzięki temu świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek, wrapów i makaronów. Co więcej, w przeciwieństwie do tradycyjnego pesto, jest to propozycja zdecydowanie bardziej budżetowa, dzięki użyciu słonecznika zamiast drogich orzeszków pinii.
Wbrew powszechnemu mitowi, szpinak wcale nie jest największym źródłem żelaza, bo jego wchłanianie jest blokowane przez naturalnie występujące w liściach szczawiany. Mimo to zielenina to potas, magnez oraz luteina i zeaksantyna, kluczowe dla zdrowia oczu. Użycie oleju rzepakowego i nasion słonecznika dostarcza z kolei niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E, która działa jak silny przeciwutleniacz. Do tego czosnek, czyli naturalny pogromca bakterii oraz wirusów oraz odrobina soku z cytryny, który nie tylko dostarcza witaminy C, ale wspiera też przyswajanie mikroelementów. Kwasy zawarte w cytrynie są tu zresztą kluczowe dla smaku, bo pięknie przełamują ziemisty posmak szpinaku.
Składniki:
- 100 g nasion słonecznika,
- 5 garści szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- pół szklanki oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
- Szpinak umyj i osusz.
- Nasiona słonecznika podpraż na suche patelni, by uwolnić z nich więcej aromatu. Uważaj, aby nic nie przypalić.
- Do blendera kielichowego, robota kuchennego lub malaksera włóż wszystkie składniki: podprażony słonecznik, liście szpinaku, obrany czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz.
- Stopniowo wlewaj olej rzepakowy, blendując pulsacyjnie masę.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i przełóż do słoiczka.
Gotową pastę ze szpinaku przechowuj w słoiczku w lodówce. Wierzch pasty możesz zabezpieczyć cienką warstwą oleju lub oliwy, by dłużej zachowała świeżość. Smacznego!