Kremowe smarowidło do pieczywa i wrapów. Z jednym dodatkiem jest jeszcze lepsze

Guacamole to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni meksykańskiej. Podstawowe składniki to dojrzałe awokado, sok z limonki i sól. W czasach azteckich guacamole było symbolem bogactwa smaków i aromatów, które do dziś zachwycają smakoszy. Aby guacamole było jeszcze smaczniejsze, warto dodać do niego jeden nieoczywisty dodatek...

GuacamoleGuacamole
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Guacamole, meksykańska potrawa na bazie awokado, zdobyła ogromną popularność niemal na całym świecie. To wszechstronne danie świetnie sprawdza się jako dip, pasta do smarowania czy dodatek do sałatek. Znany kucharz Jamie Oliver podkreśla, że guacamole jest "pyszne z fajitas, quesadillas, we wrapie lub jako przekąska z chrupiącymi warzywami". Jednak wiele osób odkryło, że dodanie jednego składnika może jeszcze bardziej podkreślić jego smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Już nie jajeczna. Ta pasta kanapkowa to wysokobiałkowy hit na wiosenne śniadanie

Cudowny dodatek do guacamole

Guacamole tradycyjnie przygotowuje się z awokado, soli, soku z limonki, cebuli i jalapenos. Jednak dodanie kminu rzymskiego, przyprawy pochodzącej z nasion rośliny Cuminum cyminum, może znacznie wzbogacić jego smak. Kmin rzymski, znany z ciepłego, ziemistego i lekko gorzkiego smaku, jest powszechnie stosowany w kuchni meksykańskiej, afrykańskiej i indyjskiej. Jeden z użytkowników Reddita opisał tę przyprawę jako "idealne dopasowanie" do guacamole, dodając: "Zwykle dodaję szczyptę. Kmin jest ziemisty i pomaga wydobyć trochę ostrości... idealne dopasowanie." Inny użytkownik dodał: "Kmin smakuje dobrze ze wszystkim."

Korzyści zdrowotne kminu rzymskiego

Oprócz wzbogacania smaku kmin rzymski ma również korzyści zdrowotne. Pomaga w trawieniu, jest bogatym źródłem żelaza, a niektórzy wierzą, że może pomóc w leczeniu cukrzycy. Inne korzyści zdrowotne obejmują poprawę poziomu cholesterolu we krwi poprzez redukcję niezdrowych trójglicerydów, wspomaganie utraty wagi i redukcji tłuszczu. Badania na myszach wykazały, że kmin może pomóc w uzależnieniach, potencjalnie redukując zachowania uzależniające i objawy odstawienia.

Guacamole ma tendencję do brązowienia po jednym dniu, ale istnieją metody, które mogą spowolnić ten proces. Wygładzenie powierzchni za pomocą szpatułki zmniejsza ilość pęcherzyków powietrza, a pokrycie powierzchni cienką warstwą soku z cytryny lub limonki pozwala kwasowi cytrusowemu zapobiec utlenianiu. Dodatkowo folia spożywcza może stworzyć hermetyczne uszczelnienie, co również spowalnia proces przebarwiania.

Źródło: Express

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯