Takie przyprawy do rosołu daje Magda Gessler. To dlatego wychodzi idealny za każdym razem

Rosół to klasyk na polskich stołach. Obowiązkowo pojawia się jako pierwsze danie na przyjęciach komunijnych i weselach, ale również rozpoczyna niedzielny obiad w wielu domach. Magda Gessler ma swój sposób, by smakował najlepiej.

Rosół według Magdy GesslerRosół według Magdy Gessler
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram
Ewa Malinowska

Podstawą rosołu jest bez wątpienia dobre mięso, świeże warzywa i odpowiednia doza cierpliwości. Żeby kultowa zupa zachwycała głębią smaku, warto zadbać o odpowiednie przyprawy. Sól i pieprz to zdecydowanie za mało. Gwiazda polskiej sceny gastronomicznej stawia na jedną nietypową przyprawę. Mowa tutaj o goździkach, które kojarzą się raczej z zimowymi herbatami niż rosołem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z wierzchu wygląda jak spalony, ale to najlepszy sernik świata. W krówkowej wersji jest obłędny

Jakie są składniki rosołu?

Aby rosół był pełen smaku, kluczowy jest wybór odpowiedniego mięsa. Tradycyjnie używa się drobiu, najczęściej kury lub kurczaka z dodatkiem wołowiny. W niektórych regionach Polski do rosołu dodaje się kaczkę, gęś lub indyka, co nadaje wywarowi nieco innego charakteru.

Wołowina, zwłaszcza szponder lub mostek, dodaje wywarowi głębi smaku oraz ciemniejszego koloru. Warto również zadbać o kości – to one dostarczają żelatyny, która sprawia, że rosół jest bardziej esencjonalny i klarowny.

Klarowny rosół- Pyszności
Klarowny rosół- Pyszności © Canva

Nieodłącznym elementem rosołu są warzywa: marchew, pietruszka, seler oraz cebula. Dodatek pora wzbogaca smak i dodaje delikatnej słodyczy. Cebulę warto wcześniej opalić nad ogniem, co nada wywarowi złocisty kolor. Warzyw i mięsa nie żałujemy, Magda Gessler podpowiada, że powinny wypełnić przynajmniej 2/3 garnka.

Magda Gessler stawia na goździki

Na liście składników bulionu można znaleźć niecodzienne dodatki, które niektóre gospodynie dorzucają do garnka. Czasem jest to pomidor, zdarza się, że bywa to i burak, a i sos rybny czy sojowy nie budzą już takiego zaskoczenia. Magda Gessler stawia jednak na goździki. To nieprzypadkowy wybór - dodają one wyrazistości i lekkiej ostrości. Nie tylko poprawiają smak zupy, ale również wydobywają z niej kolor. Na każdy litr rosołu przypadają dwa goździki.

Goździki- Pyszności
Goździki- Pyszności © Canva

Drugą przyprawą, jakiej nie może zabraknąć w rosole Magdy Gessler, jest lubczyk. Kilka listków świeżego lub suszonego lubczyku podkręca w zupie smak umami, dający w ustach uczucie połączenia goryczy, słodkości, ostrości i kwasowości jednocześnie.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟