Takie przyprawy do rosołu daje Magda Gessler. To dlatego wychodzi idealny za każdym razem

Rosół to klasyk na polskich stołach. Obowiązkowo pojawia się jako pierwsze danie na przyjęciach komunijnych i weselach, ale również rozpoczyna niedzielny obiad w wielu domach. Magda Gessler ma swój sposób, by smakował najlepiej.

Rosół według Magdy GesslerRosół według Magdy Gessler
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram
Ewa Malinowska

Podstawą rosołu jest bez wątpienia dobre mięso, świeże warzywa i odpowiednia doza cierpliwości. Żeby kultowa zupa zachwycała głębią smaku, warto zadbać o odpowiednie przyprawy. Sól i pieprz to zdecydowanie za mało. Gwiazda polskiej sceny gastronomicznej stawia na jedną nietypową przyprawę. Mowa tutaj o goździkach, które kojarzą się raczej z zimowymi herbatami niż rosołem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z wierzchu wygląda jak spalony, ale to najlepszy sernik świata. W krówkowej wersji jest obłędny

Jakie są składniki rosołu?

Aby rosół był pełen smaku, kluczowy jest wybór odpowiedniego mięsa. Tradycyjnie używa się drobiu, najczęściej kury lub kurczaka z dodatkiem wołowiny. W niektórych regionach Polski do rosołu dodaje się kaczkę, gęś lub indyka, co nadaje wywarowi nieco innego charakteru.

Wołowina, zwłaszcza szponder lub mostek, dodaje wywarowi głębi smaku oraz ciemniejszego koloru. Warto również zadbać o kości – to one dostarczają żelatyny, która sprawia, że rosół jest bardziej esencjonalny i klarowny.

Klarowny rosół- Pyszności
Klarowny rosół- Pyszności © Canva

Nieodłącznym elementem rosołu są warzywa: marchew, pietruszka, seler oraz cebula. Dodatek pora wzbogaca smak i dodaje delikatnej słodyczy. Cebulę warto wcześniej opalić nad ogniem, co nada wywarowi złocisty kolor. Warzyw i mięsa nie żałujemy, Magda Gessler podpowiada, że powinny wypełnić przynajmniej 2/3 garnka.

Magda Gessler stawia na goździki

Na liście składników bulionu można znaleźć niecodzienne dodatki, które niektóre gospodynie dorzucają do garnka. Czasem jest to pomidor, zdarza się, że bywa to i burak, a i sos rybny czy sojowy nie budzą już takiego zaskoczenia. Magda Gessler stawia jednak na goździki. To nieprzypadkowy wybór - dodają one wyrazistości i lekkiej ostrości. Nie tylko poprawiają smak zupy, ale również wydobywają z niej kolor. Na każdy litr rosołu przypadają dwa goździki.

Goździki- Pyszności
Goździki- Pyszności © Canva

Drugą przyprawą, jakiej nie może zabraknąć w rosole Magdy Gessler, jest lubczyk. Kilka listków świeżego lub suszonego lubczyku podkręca w zupie smak umami, dający w ustach uczucie połączenia goryczy, słodkości, ostrości i kwasowości jednocześnie.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Ciocia piecze od czasów PRL-u i to nie tylko na Wielkanoc. Wciąż ma wielu fanów
Ciocia piecze od czasów PRL-u i to nie tylko na Wielkanoc. Wciąż ma wielu fanów
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki