Niemal każdy rozmraża mięso w zimnej wodzie. Prawie nikt nie wie, dlaczego to robi

W kuchni nadal wiele informacji jest przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Do takich należy sposób na rozmrażania mięsa. Wiele osób automatycznie wkłada je do zimnej wody, nie zdając sobie sprawy z zagrożeń wynikających ze stosowania innych metod. Dlatego, nawet jeśli jesteś pod presją czasu, trzymaj się tradycyjnego sposobu.

Rozmrażanie mięsa w ciepłej wodzie może być niebezpieczneRozmrażanie mięsa w ciepłej wodzie może być niebezpieczne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Najbezpieczniejszym sposobem jest wstawienie zamrożonego mięsa do lodówki. Niestety, w przypadku większych porcji cały proces może zająć nawet 12 godzin. Jeśli pomyślisz o tym dzień wcześniej, nie stanowi to problemu. Jednak w innych, naglących przypadkach, trzymaj się metody z użyciem zimnej wody.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wiszące udka z kurczaka z pieczonymi warzywami. Mięso wyjdzie soczyste jak nigdy

Dlaczego nie można rozmrażać mięsa w ciepłej wodzie?

Ciepła woda nie tylko narusza strukturę mięsa, ale także sprawia, że rozmraża się ono nierównomiernie. Na zewnątrz może nawet zacząć się gotować, podczas gdy w środku nadal pozostaje bryłą lodu. Takie warunki są bardzo niebezpieczne dla zdrowia – mogą prowadzić do namnażania się bakterii, które nie zawsze zginą podczas późniejszego – właściwego już – gotowania lub pieczenia. 

Niebezpieczna strefa dla mięsa obejmuje zakres od 4 do 60 stopni Celsjusza. W takiej temperaturze dochodzi do najszybszego namnażania się bakterii, które mogą powodować zatrucie pokarmowe.

Jak rozmrażać mięso w zimnej wodzie?

Mięso należy włożyć do miski z bardzo zimną wodą w szczelnym opakowaniu, aby zapobiec nasiąkaniu i przenoszeniu zanieczyszczeń. Obciąż czymś mięso, aby było całkowicie zanurzone i co 30 minut wymieniaj wodę, utrzymując możliwie niską temperaturę. Nie zostawiaj miski w nasłonecznionym miejscu – najbardziej odpowiedni jest zlew kuchenny. 

Rozmrażanie mięsa w zimnej wodzie jest o wiele krótsze niż w lodówce, ale nie jest to ekspresowy proces. Czas zależy od wielkości porcji – w przypadku ryb lub filetów może to zająć ok. 30 minut, jednak większe sztuki będą potrzebowały nawet 3-4 godzin do całkowitego rozmrożenia.

Inne sposoby na rozmrażanie mięsa

Jeśli potrzebujesz szybko rozmrozić karkówkę na grilla lub schab na kotlety, możesz skorzystać z funkcji Defrost w kuchence mikrofalowej. Jeśli twoje urządzenie nie posiada takiego programu, ustaw moc na poziomie 150-210 W. Włóż mięso do mikrofalówki w odpowiednim pojemniku z pokrywką. Po kilku minutach wyjmij je i sprawdź, jak wygląda. Odlej nagromadzoną wodę i obróć na drugą stronę. Od razu po rozmrożeniu mięsa w mikrofalówce poddaj je właściwej obróbce termicznej.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką