Niemal każdy rozmraża mięso w zimnej wodzie. Prawie nikt nie wie, dlaczego to robi

W kuchni nadal wiele informacji jest przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Do takich należy sposób na rozmrażania mięsa. Wiele osób automatycznie wkłada je do zimnej wody, nie zdając sobie sprawy z zagrożeń wynikających ze stosowania innych metod. Dlatego, nawet jeśli jesteś pod presją czasu, trzymaj się tradycyjnego sposobu.

Rozmrażanie mięsa w ciepłej wodzie może być niebezpieczneRozmrażanie mięsa w ciepłej wodzie może być niebezpieczne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Najbezpieczniejszym sposobem jest wstawienie zamrożonego mięsa do lodówki. Niestety, w przypadku większych porcji cały proces może zająć nawet 12 godzin. Jeśli pomyślisz o tym dzień wcześniej, nie stanowi to problemu. Jednak w innych, naglących przypadkach, trzymaj się metody z użyciem zimnej wody.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wiszące udka z kurczaka z pieczonymi warzywami. Mięso wyjdzie soczyste jak nigdy

Dlaczego nie można rozmrażać mięsa w ciepłej wodzie?

Ciepła woda nie tylko narusza strukturę mięsa, ale także sprawia, że rozmraża się ono nierównomiernie. Na zewnątrz może nawet zacząć się gotować, podczas gdy w środku nadal pozostaje bryłą lodu. Takie warunki są bardzo niebezpieczne dla zdrowia – mogą prowadzić do namnażania się bakterii, które nie zawsze zginą podczas późniejszego – właściwego już – gotowania lub pieczenia. 

Niebezpieczna strefa dla mięsa obejmuje zakres od 4 do 60 stopni Celsjusza. W takiej temperaturze dochodzi do najszybszego namnażania się bakterii, które mogą powodować zatrucie pokarmowe.

Jak rozmrażać mięso w zimnej wodzie?

Mięso należy włożyć do miski z bardzo zimną wodą w szczelnym opakowaniu, aby zapobiec nasiąkaniu i przenoszeniu zanieczyszczeń. Obciąż czymś mięso, aby było całkowicie zanurzone i co 30 minut wymieniaj wodę, utrzymując możliwie niską temperaturę. Nie zostawiaj miski w nasłonecznionym miejscu – najbardziej odpowiedni jest zlew kuchenny. 

Rozmrażanie mięsa w zimnej wodzie jest o wiele krótsze niż w lodówce, ale nie jest to ekspresowy proces. Czas zależy od wielkości porcji – w przypadku ryb lub filetów może to zająć ok. 30 minut, jednak większe sztuki będą potrzebowały nawet 3-4 godzin do całkowitego rozmrożenia.

Inne sposoby na rozmrażanie mięsa

Jeśli potrzebujesz szybko rozmrozić karkówkę na grilla lub schab na kotlety, możesz skorzystać z funkcji Defrost w kuchence mikrofalowej. Jeśli twoje urządzenie nie posiada takiego programu, ustaw moc na poziomie 150-210 W. Włóż mięso do mikrofalówki w odpowiednim pojemniku z pokrywką. Po kilku minutach wyjmij je i sprawdź, jak wygląda. Odlej nagromadzoną wodę i obróć na drugą stronę. Od razu po rozmrożeniu mięsa w mikrofalówce poddaj je właściwej obróbce termicznej.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯