Niemal każdy rozmraża mięso w zimnej wodzie. Prawie nikt nie wie, dlaczego to robi
W kuchni nadal wiele informacji jest przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Do takich należy sposób na rozmrażania mięsa. Wiele osób automatycznie wkłada je do zimnej wody, nie zdając sobie sprawy z zagrożeń wynikających ze stosowania innych metod. Dlatego, nawet jeśli jesteś pod presją czasu, trzymaj się tradycyjnego sposobu.
Najbezpieczniejszym sposobem jest wstawienie zamrożonego mięsa do lodówki. Niestety, w przypadku większych porcji cały proces może zająć nawet 12 godzin. Jeśli pomyślisz o tym dzień wcześniej, nie stanowi to problemu. Jednak w innych, naglących przypadkach, trzymaj się metody z użyciem zimnej wody.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wiszące udka z kurczaka z pieczonymi warzywami. Mięso wyjdzie soczyste jak nigdy
Dlaczego nie można rozmrażać mięsa w ciepłej wodzie?
Ciepła woda nie tylko narusza strukturę mięsa, ale także sprawia, że rozmraża się ono nierównomiernie. Na zewnątrz może nawet zacząć się gotować, podczas gdy w środku nadal pozostaje bryłą lodu. Takie warunki są bardzo niebezpieczne dla zdrowia – mogą prowadzić do namnażania się bakterii, które nie zawsze zginą podczas późniejszego – właściwego już – gotowania lub pieczenia.
Niebezpieczna strefa dla mięsa obejmuje zakres od 4 do 60 stopni Celsjusza. W takiej temperaturze dochodzi do najszybszego namnażania się bakterii, które mogą powodować zatrucie pokarmowe.
Jak rozmrażać mięso w zimnej wodzie?
Mięso należy włożyć do miski z bardzo zimną wodą w szczelnym opakowaniu, aby zapobiec nasiąkaniu i przenoszeniu zanieczyszczeń. Obciąż czymś mięso, aby było całkowicie zanurzone i co 30 minut wymieniaj wodę, utrzymując możliwie niską temperaturę. Nie zostawiaj miski w nasłonecznionym miejscu – najbardziej odpowiedni jest zlew kuchenny.
Rozmrażanie mięsa w zimnej wodzie jest o wiele krótsze niż w lodówce, ale nie jest to ekspresowy proces. Czas zależy od wielkości porcji – w przypadku ryb lub filetów może to zająć ok. 30 minut, jednak większe sztuki będą potrzebowały nawet 3-4 godzin do całkowitego rozmrożenia.
Inne sposoby na rozmrażanie mięsa
Jeśli potrzebujesz szybko rozmrozić karkówkę na grilla lub schab na kotlety, możesz skorzystać z funkcji Defrost w kuchence mikrofalowej. Jeśli twoje urządzenie nie posiada takiego programu, ustaw moc na poziomie 150-210 W. Włóż mięso do mikrofalówki w odpowiednim pojemniku z pokrywką. Po kilku minutach wyjmij je i sprawdź, jak wygląda. Odlej nagromadzoną wodę i obróć na drugą stronę. Od razu po rozmrożeniu mięsa w mikrofalówce poddaj je właściwej obróbce termicznej.