Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie i wędlinie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze

Sortowanie śmieci stało się naszą codziennością. Choć większość z nas świetnie radzi sobie z podstawowym podziałem odpadów, wciąż są opakowania, które budzą wątpliwości. Jednym z najczęstszych przykładów są tacki, folie i papierki po mięsie oraz wędlinach. Gdzie właściwie powinny trafić?

Gdzie wyrzucać opakowania z mięsa i wędlin? PodpowiadamyGdzie wyrzucać opakowania z mięsa i wędlin? Podpowiadamy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | missizio01

Kupujesz mięso, przygotowujesz pyszny obiad, a potem przychodzi moment, który wcale nie jest taki oczywisty. Co zrobić z opakowaniem? Tacka, folia, papier — wyrzucasz, ale... do którego kosza? Niby prosta sprawa, a jednak wielu z nas wciąż popełnia tu błędy, które mogą zniweczyć wysiłek włożony w prawidłową segregację.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze kotlety po zbójnicku. Pyszna alternatywa dla klasycznych schabowych

Jakie opakowania po mięsie i wędlinie trafiają do naszych domów?

Zakup mięsa i wędlin najczęściej wiąże się z opakowaniami z tworzyw sztucznych. Możemy tu wyróżnić m.in.:

  • tacki styropianowe lub plastikowe,
  • folię spożywczą lub specjalne folie próżniowe,
  • papier pergaminowy (często pokryty warstwą plastiku),
  • opakowania typu MAP (z atmosferą ochronną).

Każde z tych opakowań wymaga nieco innego podejścia przy segregacji.

Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?

Choć zasady segregacji wydają się jasne, opakowania po mięsie i wędlinach wciąż sprawiają wiele problemów. Przede wszystkim dlatego, że często są zabrudzone resztkami jedzenia lub tłuszczem, co wyklucza je z recyklingu. Zanim więc wrzucimy tackę lub folię do odpowiedniego pojemnika, warto sprawdzić, z jakiego materiału zostały wykonane i w jakim są stanie. Oto najczęstsze rodzaje opakowań i sposób ich prawidłowej utylizacji:

  • Tacki styropianowe i plastikowe - jeśli są zabrudzone resztkami mięsa lub tłuszczu, powinny trafić do odpadów zmieszanych. Opakowania zanieczyszczone nie nadają się do recyklingu. Jeżeli jednak są czyste (co rzadko się zdarza w przypadku mięsa), można je wrzucić do żółtego worka (tworzywa sztuczne i metale).
  • Folia spożywcza i próżniowa - podobnie jak w przypadku tacek - jeśli jest zabrudzona tłuszczem lub resztkami, wyrzucamy ją do odpadów zmieszanych.
  • Papier pergaminowy z plastikiem - niestety, tego rodzaju opakowania (ze względu na powłokę z tworzywa) nie wolno wrzucać do kontenera na papier. Powinien on trafić do odpadów zmieszanych.
  • Opakowania MAP (opakowania wielomateriałowe) - należy je wyrzucić do odpadów zmieszanych, chyba że producent wskazał na opakowaniu inny sposób segregacji.

Zanieczyszczone opakowania, które trafią do recyklingu, mogą zanieczyścić całą partię surowców. Dlatego w przypadku opakowań po mięsie zawsze lepiej kierować się zasadą ostrożności i umieszczać je w odpadach zmieszanych. Choć nie jest to ekologiczne rozwiązanie, w tym przypadku priorytetem jest bezpieczeństwo i higiena.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥