Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie i wędlinie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze

Sortowanie śmieci stało się naszą codziennością. Choć większość z nas świetnie radzi sobie z podstawowym podziałem odpadów, wciąż są opakowania, które budzą wątpliwości. Jednym z najczęstszych przykładów są tacki, folie i papierki po mięsie oraz wędlinach. Gdzie właściwie powinny trafić?

Gdzie wyrzucać opakowania z mięsa i wędlin? PodpowiadamyGdzie wyrzucać opakowania z mięsa i wędlin? Podpowiadamy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | missizio01

Kupujesz mięso, przygotowujesz pyszny obiad, a potem przychodzi moment, który wcale nie jest taki oczywisty. Co zrobić z opakowaniem? Tacka, folia, papier — wyrzucasz, ale... do którego kosza? Niby prosta sprawa, a jednak wielu z nas wciąż popełnia tu błędy, które mogą zniweczyć wysiłek włożony w prawidłową segregację.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze kotlety po zbójnicku. Pyszna alternatywa dla klasycznych schabowych

Jakie opakowania po mięsie i wędlinie trafiają do naszych domów?

Zakup mięsa i wędlin najczęściej wiąże się z opakowaniami z tworzyw sztucznych. Możemy tu wyróżnić m.in.:

  • tacki styropianowe lub plastikowe,
  • folię spożywczą lub specjalne folie próżniowe,
  • papier pergaminowy (często pokryty warstwą plastiku),
  • opakowania typu MAP (z atmosferą ochronną).

Każde z tych opakowań wymaga nieco innego podejścia przy segregacji.

Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?

Choć zasady segregacji wydają się jasne, opakowania po mięsie i wędlinach wciąż sprawiają wiele problemów. Przede wszystkim dlatego, że często są zabrudzone resztkami jedzenia lub tłuszczem, co wyklucza je z recyklingu. Zanim więc wrzucimy tackę lub folię do odpowiedniego pojemnika, warto sprawdzić, z jakiego materiału zostały wykonane i w jakim są stanie. Oto najczęstsze rodzaje opakowań i sposób ich prawidłowej utylizacji:

  • Tacki styropianowe i plastikowe - jeśli są zabrudzone resztkami mięsa lub tłuszczu, powinny trafić do odpadów zmieszanych. Opakowania zanieczyszczone nie nadają się do recyklingu. Jeżeli jednak są czyste (co rzadko się zdarza w przypadku mięsa), można je wrzucić do żółtego worka (tworzywa sztuczne i metale).
  • Folia spożywcza i próżniowa - podobnie jak w przypadku tacek - jeśli jest zabrudzona tłuszczem lub resztkami, wyrzucamy ją do odpadów zmieszanych.
  • Papier pergaminowy z plastikiem - niestety, tego rodzaju opakowania (ze względu na powłokę z tworzywa) nie wolno wrzucać do kontenera na papier. Powinien on trafić do odpadów zmieszanych.
  • Opakowania MAP (opakowania wielomateriałowe) - należy je wyrzucić do odpadów zmieszanych, chyba że producent wskazał na opakowaniu inny sposób segregacji.

Zanieczyszczone opakowania, które trafią do recyklingu, mogą zanieczyścić całą partię surowców. Dlatego w przypadku opakowań po mięsie zawsze lepiej kierować się zasadą ostrożności i umieszczać je w odpadach zmieszanych. Choć nie jest to ekologiczne rozwiązanie, w tym przypadku priorytetem jest bezpieczeństwo i higiena.

Wybrane dla Ciebie
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy