Jak wyrzucać puszkę po rybie? Wielu nie wie, jak prawidłowo ją segregować

Odpowiednia segregacja śmieci to nie tylko obowiązek i kluczowy element ochrony środowiska, ale przede wszystkim dobry nawyk, który każdy powinien mieć w kuchni. Są jednak takie produkty, które z założenia mogą lądować prosto w żółtym kontenerze, czyli na plastik i metal, ale dopiero kiedy wykonamy jedną dodatkową czynność. I nad nimi warto się zastanowić.

Puszka z rybami w oleju - jak ją segregować?Puszka z rybami w oleju - jak ją segregować?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | NICOLE KANDI
Magdalena Pomorska

Konserwy rybne, a dokładniej ryby w oleju, to produkty, które przydadzą się na różne potrawy. Od klasycznej, PRL-owskiej awanturki, po szybki obiad jak makaron z tuńczykiem. Oczywiście im bliżej świąt, tym więcej też przepisów na sałatki z rybami w puszce. I właśnie ten dodatek tłustej zalewy może być problematyczny.

Jak segregować kuchenne odpady?

Segregowanie odpadów stało się nieodłącznym elementem dbania o środowisko. Pierwszym krokiem w tej procedurze jest znajomość podstawowych zasad segregacji. Każdy mieszkaniec miast i wsi powinien wiedzieć do jakiego pojemnika wrzucać konkretne rodzaje odpadów. Papier zawsze trafia do niebieskich pojemników, szkło do zielonych, a plastik i metal do żółtych. Bioodpady powinny być zbierane osobno, trafiając do pojemników brązowych - dotyczy to wszelkich obierek, ale z pewnością nie resztek mięs, kości czy innych odzwierzęcych produktów. Śmieci bardziej problematyczne, jak zużyty sprzęt kuchenny czy olej po smażeniu, najlepiej zawozić do punktu selektywnej zbiórki komunalnej (lub jego mobilnego odpowiednika) i obsługa na miejscu najlepiej poinformuje, co z nimi zrobić. Sprawdź dodatkowo: tych śmieci nie wrzucaj do toalety!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na kruche ciasto kładę tuńczyka. To tarta zdecydowanie warta grzechu

Ryby do zmieszany, olej do PSZOK-u, a puszka do segregacji

I w ten sposób łatwo podsumować i odpowiedzieć na pytanie, jak segregować odpady po rybach w puszce. Jeśli oleju jest na tyle dużo, że można odlać go do szklanej butelki, to warto to zrobić. Jeżeli w puszce zostały reszki ryby, zepsuły się, to wraz z olejem takie śmieci powinny wylądować w kontenerze z odpadami zmieszanymi. Jeżeli natomiast po odlaniu oleju lub jego wykorzystaniu, zostaje sama puszka - wystarczy po prostu wyrzucić ją do pojemnika żółtego przeznaczonego na metale i tworzywa sztuczne. Dobrym nawykiem jest też zgniatanie puszek, jeżeli jest to możliwe.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat