Kultowa pasta do chleba z czasów PRL. "Awanturkę" zrobisz w dosłownie 5 minut

W czasach słusznie minionych Polacy nauczyli sobie radzić mimo niesprzyjających okoliczności i szarej rzeczywistości. Jednym z wytworów ich kreatywności była pasta do chleba Awanturka. Jesteś ciekawa, jak się ją przygotowywało? A może nieraz ją jadłaś i chętnie sobie to przypomnisz? Przeczytaj ten artykuł. 

ObrazekPasta do chleba Awanturka - Pyszności; foto: Canva

Puste półki sklepowe i brak importu sprawiły, że mieszkańcy Polski Ludowej stanęli przed wyzwaniem radzenia sobie każdego dnia. Coś jeść w końcu trzeba. Jako że nie znamy istot bardziej pomysłowych i kreatywnych od naszych mam i babć, o rozwiązanie tego problemu nie trzeba było się martwić. Chyba nikt tak jak one potrafił tworzyć czegoś z niczego.

Pasta do chleba Awanturka była w tamtych czasach niezwykle popularna, a to sprawia, że nie ma na nią jednego przepisu (a właściwie, to na co jest?). Każda gospodyni i bar przygotowywali ją w nieco inny sposób, trzymając się po prostu podstawy, którą stanowiły biały ser i ryby, najczęściej szprotki. Już wtedy była szybka do zrobienia, a z dzisiejszą dostępnością produktów, staje się po prostu banalna. I dalej pyszna!

Obrazek
Pasta do chleba Awanturka - Pyszności; foto: Canva

Nie przedłużajmy więc i przejdźmy do przepisu. Oto on.

Pasta do chleba Awanturka

Składniki:

  • 2 puszki podwędzanej makreli lub szprotek w oleju w puszce
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Makrelę odsącz i rozdrobnij przy pomocy widelca. Możesz też użyć całej wędzonej makreli - wtedy usuń skórę i ości przed zgnieceniem.

Obrazek
Pasta do chleba Awanturka - Pyszności; foto: Canva

Zmielony twaróg przełóż do miski i wymieszaj z rybą. Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę i również dodaj do miski. Wszystko wymieszaj.

Następnie do mieszanki dodaj śmietanę, majonez, musztardę sarepską i posiekany pęczek szczypiorku. Dopraw solą i pieprzem i wszystko raz jeszcze dokładnie wymieszaj.

Podawaj na kromce świeżego pieczywa posmarowanej cienką warstwą masła. Smacznego!

Skoro już jesteśmy przy przepisach z PRL, rzuć też okiem na ten zestaw imprezowy z tamtych czasów. Szczegóły w poniższym filmie z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Trzeba zwrócić uwagę na jedno przy wyrabianiu ciasta
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Trzeba zwrócić uwagę na jedno przy wyrabianiu ciasta
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇