PrzepisKolacjaBiorę tuńczyka i ciasto francuskie. Kolację mam gotową w 20 minut

Biorę tuńczyka i ciasto francuskie. Kolację mam gotową w 20 minut

Ciasto francuskie to najlepszy sprzymierzeniec wszystkich zabieganych, znajdujących się w wiecznym niedoczasie czy po prosty tych, którzy nie chcą spędzać w kuchni za dużo czasu. Chrupiące sakiewki wypełnione tuńczykiem to mój patent na ekspresową kolację.

Ciasto francuskie - Pyszności
Ciasto francuskie - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | DevMarya

14.03.2024 | aktual.: 14.03.2024 15:05

Kiedy mam ochotę zjeść coś ciepłego, ale niespecjalnie chce mi się spędzać dużo czasu w kuchni, sięgam po arkusz ciasta francuskiego. Można wykorzystać do niego wiele różnych farszów, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Uniwersalna baza świetnie sprawdzi się również wtedy, gdy chcemy podać prostą i smaczną przystawkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto francuskie z tuńczykiem

Jednym z moich ulubionych przepisów na wykorzystanie ciasta francuskiego, jest stworzenie prostych sakiewek z tuńczykiem i kukurydzą. Przygotowanie jest naprawdę ekspresowe, potem kilkanaście minut w piekarniku i na stole ląduje gorąca przekąska.

Paszteciki to pyszny dodatek do barszczu. A gdy zrobić je z ciasta francuskiego?
Paszteciki to pyszny dodatek do barszczu. A gdy zrobić je z ciasta francuskiego?© Canva

Do środka sakiewek włożyć można również inne warzywa. Świetnie sprawdzi się tutaj pokrojona w drobną kostkę kolorowa papryka lub cebula. Jest prosto, ekspresowo i przede wszystkim smacznie. Sakiewki świetnie smakują również na zimno, więc nadadzą się na drugie śniadanie do pracy.

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego,
  • 1 puszka tuńczyka w oleju,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • koperek,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:

  1. Cebulkę i czosnek drobno kroję. Chwilę podsmażam je na patelni.
  2. Odsączam tuńczyka z zalewy
  3. Koperek siekam.
  4. Łączę kukurydzę z tuńczykiem, podsmażoną cebulką, czosnkiem i koperkiem.
  5. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
  6. Ciasto francuskie kroję na kwadraty.
  7. Na każdy kwadrat ciasta wykładam porcję farszu.
  8. Sklejam ze sobą dwa przeciwległe rogi ciasta, tworząc kieszonkę.
  9. Smaruję roztrzepanym jajkiem.
  10. Piekę w temperaturze 220 st. Celsjusza przez 15-20 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.

Gotowe sakiewki serwuję na ciepło lub na zimno. Możesz dodać do nich również ulubiony sos, na przykład czosnkowy lub pomidorowy. Ciasto francuskie możesz podać również w formie sakiewek - wykrój kwadraty, na jednym nałóż farsz i przykryj drugim. Brzegi zaklej widelcem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie