Biorę tuńczyka i ciasto francuskie. Kolację mam gotową w 20 minut

Ciasto francuskie to najlepszy sprzymierzeniec wszystkich zabieganych, znajdujących się w wiecznym niedoczasie czy po prosty tych, którzy nie chcą spędzać w kuchni za dużo czasu. Chrupiące sakiewki wypełnione tuńczykiem to mój patent na ekspresową kolację.

Ciasto francuskie - PysznościCiasto francuskie - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | DevMarya
Ewa Malinowska

Kiedy mam ochotę zjeść coś ciepłego, ale niespecjalnie chce mi się spędzać dużo czasu w kuchni, sięgam po arkusz ciasta francuskiego. Można wykorzystać do niego wiele różnych farszów, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Uniwersalna baza świetnie sprawdzi się również wtedy, gdy chcemy podać prostą i smaczną przystawkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędny naleśnik z piekarnika. Puszysty jak chmurka

Ciasto francuskie z tuńczykiem

Jednym z moich ulubionych przepisów na wykorzystanie ciasta francuskiego, jest stworzenie prostych sakiewek z tuńczykiem i kukurydzą. Przygotowanie jest naprawdę ekspresowe, potem kilkanaście minut w piekarniku i na stole ląduje gorąca przekąska.

Paszteciki to pyszny dodatek do barszczu. A gdy zrobić je z ciasta francuskiego?
Paszteciki to pyszny dodatek do barszczu. A gdy zrobić je z ciasta francuskiego? © Canva

Do środka sakiewek włożyć można również inne warzywa. Świetnie sprawdzi się tutaj pokrojona w drobną kostkę kolorowa papryka lub cebula. Jest prosto, ekspresowo i przede wszystkim smacznie. Sakiewki świetnie smakują również na zimno, więc nadadzą się na drugie śniadanie do pracy.

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego,
  • 1 puszka tuńczyka w oleju,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • koperek,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:

  1. Cebulkę i czosnek drobno kroję. Chwilę podsmażam je na patelni.
  2. Odsączam tuńczyka z zalewy
  3. Koperek siekam.
  4. Łączę kukurydzę z tuńczykiem, podsmażoną cebulką, czosnkiem i koperkiem.
  5. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
  6. Ciasto francuskie kroję na kwadraty.
  7. Na każdy kwadrat ciasta wykładam porcję farszu.
  8. Sklejam ze sobą dwa przeciwległe rogi ciasta, tworząc kieszonkę.
  9. Smaruję roztrzepanym jajkiem.
  10. Piekę w temperaturze 220 st. Celsjusza przez 15-20 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.

Gotowe sakiewki serwuję na ciepło lub na zimno. Możesz dodać do nich również ulubiony sos, na przykład czosnkowy lub pomidorowy. Ciasto francuskie możesz podać również w formie sakiewek - wykrój kwadraty, na jednym nałóż farsz i przykryj drugim. Brzegi zaklej widelcem. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak