Biorę tuńczyka i ciasto francuskie. Kolację mam gotową w 20 minut
14.03.2024 11:03, aktual.: 14.03.2024 15:05
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ciasto francuskie to najlepszy sprzymierzeniec wszystkich zabieganych, znajdujących się w wiecznym niedoczasie czy po prosty tych, którzy nie chcą spędzać w kuchni za dużo czasu. Chrupiące sakiewki wypełnione tuńczykiem to mój patent na ekspresową kolację.
Kiedy mam ochotę zjeść coś ciepłego, ale niespecjalnie chce mi się spędzać dużo czasu w kuchni, sięgam po arkusz ciasta francuskiego. Można wykorzystać do niego wiele różnych farszów, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Uniwersalna baza świetnie sprawdzi się również wtedy, gdy chcemy podać prostą i smaczną przystawkę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto francuskie z tuńczykiem
Jednym z moich ulubionych przepisów na wykorzystanie ciasta francuskiego, jest stworzenie prostych sakiewek z tuńczykiem i kukurydzą. Przygotowanie jest naprawdę ekspresowe, potem kilkanaście minut w piekarniku i na stole ląduje gorąca przekąska.
Do środka sakiewek włożyć można również inne warzywa. Świetnie sprawdzi się tutaj pokrojona w drobną kostkę kolorowa papryka lub cebula. Jest prosto, ekspresowo i przede wszystkim smacznie. Sakiewki świetnie smakują również na zimno, więc nadadzą się na drugie śniadanie do pracy.
Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego,
- 1 puszka tuńczyka w oleju,
- 1 puszka kukurydzy,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- koperek,
- 1 jajko,
- sól i pieprz do smaku,
Sposób przygotowania:
- Cebulkę i czosnek drobno kroję. Chwilę podsmażam je na patelni.
- Odsączam tuńczyka z zalewy
- Koperek siekam.
- Łączę kukurydzę z tuńczykiem, podsmażoną cebulką, czosnkiem i koperkiem.
- Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
- Ciasto francuskie kroję na kwadraty.
- Na każdy kwadrat ciasta wykładam porcję farszu.
- Sklejam ze sobą dwa przeciwległe rogi ciasta, tworząc kieszonkę.
- Smaruję roztrzepanym jajkiem.
- Piekę w temperaturze 220 st. Celsjusza przez 15-20 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
Gotowe sakiewki serwuję na ciepło lub na zimno. Możesz dodać do nich również ulubiony sos, na przykład czosnkowy lub pomidorowy. Ciasto francuskie możesz podać również w formie sakiewek - wykrój kwadraty, na jednym nałóż farsz i przykryj drugim. Brzegi zaklej widelcem. Smacznego!