Czy można jeść produkty spożywcze po odkrojeniu pleśni? Zasada jest brutalnie prosta

Chyba każdy choć raz, trzymając w dłoni ogórka z kropeczką pleśni, zastanawiał się, czy na pewno powinien go wyrzucić do śmietnika. Zawsze jest nadzieja, że można go jeszcze uratować. Dziś dowiemy się czy można jeść produkty spożywcze po odkrojeniu pleśni?

Obrazek
Paulina

Zepsucie żywności jest często spowodowane właśnie przez pleśń. Pleśń zmienia smak i kolor produktów, możemy zaobserwować zielono-żółte albo białe plamy. W przypadku pokarmów pleśń ma swoje ulubione produkty. Są to najczęściej warzywa, owoce, produkty zbożowe, mięso i produkty mleczne. Do jej rozwoju przyczyniają się nieodpowiednie warunki przechowywania jedzenia m.in. wilgoć i temperatura powyżej 20 st. Najszybciej pleśnieją produkty pozbawione konserwantów lub takie, które zawierają ich stosunkowo niewiele.

Oto kilka popularnych pokarmów, na których pleśń uwielbia rosnąć:

  • Warzywa: tutaj m.in. pomidory, papryka, kalafior i marchewka
  • Owoce: w tym truskawki, pomarańcze, winogrona, jabłka i maliny
  • Ser: miękkie i twarde odmiany
  • Pieczywo: zwłaszcza jeśli nie zawiera konserwantów
Czy można jeść produkty spożywcze po odkrojeniu pleśni

Czy można jeść produkty spożywcze po odkrojeniu pleśni?

Jeśli znajdziesz pleśń na jedzeniu, powinieneś je wyrzucić. Nie ma co z tym dyskutować, ponieważ w produkcie nadal pozostają niewidoczne dla oka, ale wciąż bardzo niebezpieczne strzępki grzybni.

Pleśń, która powstała na produkcie może wytwarzać toksyczne związki. Mogą one powodować u ludzi różne choroby i mieć wpływ m.in. na uszkodzenia wątroby, skóry, błon śluzowych, będą zaburzać pracę układu krwionośnego i nerwowego, a także nerek dodatkowo zwiększają ryzyko powstawania nowotworów. Warto zapobiegać takim sytuacją i odpowiednio planować zakupy oraz dobrze przechowywać swoje produkty po zakupie.

Czy można jeść produkty spożywcze po odkrojeniu pleśni

Jak zapobiegać rozwojowi pleśni na produktach?

Istnieje kilka sposobów zapobiegania zepsuciu się żywności z powodu wzrostu pleśni. Utrzymanie czystości w miejscach przechowywania żywności jest bardzo ważne. Na początek warto czyścić lodówkę co kilka miesięcy.

Wszystkie produkty do czyszczenia takie jak szmatki, gąbki regularnie wymieniaj. Świeża żywność ma ograniczony okres trwałości. Kupuj niewielką ilość warzyw i owoców na raz i zużyj w ciągu kilku dni. Wtedy nie doprowadzisz do rozwoju pleśni. Natomiast jeśli kupisz więcej świeżych produktów, to możesz większość z nich zamrozić.

Jeśli ciekawią cię interesujące fakty na temat warzyw i owoców, zachęcamy do zapoznania się z materiałem na temat błyskawicznego obierania!

Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce