Czy można jeść produkty spożywcze po odkrojeniu pleśni? Zasada jest brutalnie prosta

Chyba każdy choć raz, trzymając w dłoni ogórka z kropeczką pleśni, zastanawiał się, czy na pewno powinien go wyrzucić do śmietnika. Zawsze jest nadzieja, że można go jeszcze uratować. Dziś dowiemy się czy można jeść produkty spożywcze po odkrojeniu pleśni?

Obrazek
Paulina

Zepsucie żywności jest często spowodowane właśnie przez pleśń. Pleśń zmienia smak i kolor produktów, możemy zaobserwować zielono-żółte albo białe plamy. W przypadku pokarmów pleśń ma swoje ulubione produkty. Są to najczęściej warzywa, owoce, produkty zbożowe, mięso i produkty mleczne. Do jej rozwoju przyczyniają się nieodpowiednie warunki przechowywania jedzenia m.in. wilgoć i temperatura powyżej 20 st. Najszybciej pleśnieją produkty pozbawione konserwantów lub takie, które zawierają ich stosunkowo niewiele.

Oto kilka popularnych pokarmów, na których pleśń uwielbia rosnąć:

  • Warzywa: tutaj m.in. pomidory, papryka, kalafior i marchewka
  • Owoce: w tym truskawki, pomarańcze, winogrona, jabłka i maliny
  • Ser: miękkie i twarde odmiany
  • Pieczywo: zwłaszcza jeśli nie zawiera konserwantów
Czy można jeść produkty spożywcze po odkrojeniu pleśni

Czy można jeść produkty spożywcze po odkrojeniu pleśni?

Jeśli znajdziesz pleśń na jedzeniu, powinieneś je wyrzucić. Nie ma co z tym dyskutować, ponieważ w produkcie nadal pozostają niewidoczne dla oka, ale wciąż bardzo niebezpieczne strzępki grzybni.

Pleśń, która powstała na produkcie może wytwarzać toksyczne związki. Mogą one powodować u ludzi różne choroby i mieć wpływ m.in. na uszkodzenia wątroby, skóry, błon śluzowych, będą zaburzać pracę układu krwionośnego i nerwowego, a także nerek dodatkowo zwiększają ryzyko powstawania nowotworów. Warto zapobiegać takim sytuacją i odpowiednio planować zakupy oraz dobrze przechowywać swoje produkty po zakupie.

Czy można jeść produkty spożywcze po odkrojeniu pleśni

Jak zapobiegać rozwojowi pleśni na produktach?

Istnieje kilka sposobów zapobiegania zepsuciu się żywności z powodu wzrostu pleśni. Utrzymanie czystości w miejscach przechowywania żywności jest bardzo ważne. Na początek warto czyścić lodówkę co kilka miesięcy.

Wszystkie produkty do czyszczenia takie jak szmatki, gąbki regularnie wymieniaj. Świeża żywność ma ograniczony okres trwałości. Kupuj niewielką ilość warzyw i owoców na raz i zużyj w ciągu kilku dni. Wtedy nie doprowadzisz do rozwoju pleśni. Natomiast jeśli kupisz więcej świeżych produktów, to możesz większość z nich zamrozić.

Jeśli ciekawią cię interesujące fakty na temat warzyw i owoców, zachęcamy do zapoznania się z materiałem na temat błyskawicznego obierania!

Wybrane dla Ciebie
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥