Czy można jeść produkty spożywcze po odkrojeniu pleśni? Zasada jest brutalnie prosta

Chyba każdy choć raz, trzymając w dłoni ogórka z kropeczką pleśni, zastanawiał się, czy na pewno powinien go wyrzucić do śmietnika. Zawsze jest nadzieja, że można go jeszcze uratować. Dziś dowiemy się czy można jeść produkty spożywcze po odkrojeniu pleśni?

Obrazek
Paulina

Zepsucie żywności jest często spowodowane właśnie przez pleśń. Pleśń zmienia smak i kolor produktów, możemy zaobserwować zielono-żółte albo białe plamy. W przypadku pokarmów pleśń ma swoje ulubione produkty. Są to najczęściej warzywa, owoce, produkty zbożowe, mięso i produkty mleczne. Do jej rozwoju przyczyniają się nieodpowiednie warunki przechowywania jedzenia m.in. wilgoć i temperatura powyżej 20 st. Najszybciej pleśnieją produkty pozbawione konserwantów lub takie, które zawierają ich stosunkowo niewiele.

Oto kilka popularnych pokarmów, na których pleśń uwielbia rosnąć:

  • Warzywa: tutaj m.in. pomidory, papryka, kalafior i marchewka
  • Owoce: w tym truskawki, pomarańcze, winogrona, jabłka i maliny
  • Ser: miękkie i twarde odmiany
  • Pieczywo: zwłaszcza jeśli nie zawiera konserwantów
Czy można jeść produkty spożywcze po odkrojeniu pleśni

Czy można jeść produkty spożywcze po odkrojeniu pleśni?

Jeśli znajdziesz pleśń na jedzeniu, powinieneś je wyrzucić. Nie ma co z tym dyskutować, ponieważ w produkcie nadal pozostają niewidoczne dla oka, ale wciąż bardzo niebezpieczne strzępki grzybni.

Pleśń, która powstała na produkcie może wytwarzać toksyczne związki. Mogą one powodować u ludzi różne choroby i mieć wpływ m.in. na uszkodzenia wątroby, skóry, błon śluzowych, będą zaburzać pracę układu krwionośnego i nerwowego, a także nerek dodatkowo zwiększają ryzyko powstawania nowotworów. Warto zapobiegać takim sytuacją i odpowiednio planować zakupy oraz dobrze przechowywać swoje produkty po zakupie.

Czy można jeść produkty spożywcze po odkrojeniu pleśni

Jak zapobiegać rozwojowi pleśni na produktach?

Istnieje kilka sposobów zapobiegania zepsuciu się żywności z powodu wzrostu pleśni. Utrzymanie czystości w miejscach przechowywania żywności jest bardzo ważne. Na początek warto czyścić lodówkę co kilka miesięcy.

Wszystkie produkty do czyszczenia takie jak szmatki, gąbki regularnie wymieniaj. Świeża żywność ma ograniczony okres trwałości. Kupuj niewielką ilość warzyw i owoców na raz i zużyj w ciągu kilku dni. Wtedy nie doprowadzisz do rozwoju pleśni. Natomiast jeśli kupisz więcej świeżych produktów, to możesz większość z nich zamrozić.

Jeśli ciekawią cię interesujące fakty na temat warzyw i owoców, zachęcamy do zapoznania się z materiałem na temat błyskawicznego obierania!

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze