Jak usmażyć wątróbkę, żeby nie pryskała na patelni? Przestrzegaj prostych zasad
24.06.2022 14:40, aktual.: 24.06.2022 15:01
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wątróbka to wyjątkowe danie, które rewelacyjnie smakuje z cebulką. Jednak często podczas smażenia mięsa, tłuszcz pryska na wszystkie strony. W konsekwencji na skórze mamy oparzenia, a na ścianie pojawiają się brudne plamy. Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się jak usmażyć wątróbkę, żeby nie pryskała na patelni?
Wątróbka - zdrowa i smaczna potrawa
Wątróbka drobiowa to nie tylko smaczne, ale również wyjątkowo zdrowe mięso. Jest bogatym źródłem żelaza, witaminy B12 oraz kwasu foliowego. Oprócz tego wspaniale smakuje z dodatkiem smażonej cebulki, czy jabłka. W związku z tym warto ją włączyć do swojego jadłospisu.
Zazwyczaj smażymy wątróbkę na oleju. Zdarza się, że podczas obróbki termicznej mięsa, tłuszcz pryska na wszystkie strony. Co możemy zrobić, żeby tego uniknąć?
Jak usmażyć wątróbkę?
Jak smażyć wątróbkę, aby nie pryskała? Okazuje się, że jest to dziecinnie proste. Poniżej przedstawiamy kilka prostych trików, dzięki którym z łatwością przygotujesz mięso.
- Osusz mięso
Przed smażeniem wątróbki, osusz ją. Najlepiej użyj do tego ręczników papierowych. W ten sposób usuniesz z niej nadmiar wody. Dzięki temu, podczas smażenia, mięso nie będzie pryskać na patelni.
- Nie nakłuwaj mięsa
Pamiętaj, aby w żadnym wypadku nie nakłuwać wątróbki. W przeciwnym razie uwolnisz z niej cenne soki. W konsekwencji będzie pryskać podczas smażenia. Poza tym gotowa potrawa będzie sucha i niesmaczna.
- Nie obracaj mięsa za często
Podczas smażenia nie obracaj za często wątróbki. Odczekaj kilka minut. W ten sposób mięso nie będzie pryskać na patelni. Dodatkowo dokładnie usmaży się z każdej strony.
Pamiętaj, aby smażyć wątróbkę na wysokim ogniu. Czas obróbki termicznej mięsa powinien być krótki. W przeciwnym wypadku nasze danie będzie twarde i suche.
Jak uzyskać pyszną wątróbkę?
Warto wiedzieć również, jak możemy uzyskać wyjątkowo soczystą i smaczną wątróbkę. W takiej sytuacji pamiętajmy, aby przed smażeniem mięsa, wymoczyć je w mleku. Dzięki temu nasza potrawa nie będzie gorzka. Oprócz tego należy solić mięso po obróbce termicznej. W przeciwnym razie nasze danie będzie wyjątkowo suche.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować makaron z wołowiną i warzywami krok po kroku.