Ile jajek dodać do kotletów mielonych? Zasada jest bajecznie prosta i łatwa do zapamiętania

Ilość składników użytych do mielonych potrafi wprawić w zakłopotanie. Zwłaszcza gdy nie chodzi tylko o to, by zapełnić żołądek, ale również o to, by zjeść dobrze. Wtedy wszystko staje się ważne. Podpowiadamy więc, ile jajek należy dodać do kotletów mielonych.

Ile jajek należy dodać do kotletów mielonych?Ile jajek należy dodać do kotletów mielonych? - Pyszności; foto: Canva

Bądźmy szczerzy. Dość sporą ilość dobrze nam znanych potraw przygotowujemy ze składników odmierzonych ,,na oko". Najważniejszy zawsze jest efekt, a więc to, czy danie wszystkim smakuje. A co jeśli mamy do czynienia z dużym rodzinnym zjazdem, a nasze plany obiadowe uwzględniały mielone? Czy podjęłabyś ryzyko i dalej kierowała się tylko okiem?

Jeśli nie czujesz się na tyle pewnie (zwłaszcza że rodzinny zjazd to obecność innych gospodyń, które przecież wszystko wiedzą najlepiej), z tego artykułu dowiesz się, ile jajek należy dodać do kotletów mielonych.

Obrazek
Ile jajek należy dodać do kotletów mielonych? - Pyszności; foto: Canva

Czasem nie można zdać się na ślepy traf

W świecie kuchni tradycyjnych nie ma miejsca na przypadkowość. Inaczej sprawa wygląda z kuchnią nowoczesną, gdzie czasem to za sprawą nieprzewidzianych wypadków powstają najlepsze dania. W kuchni tradycyjnej wszystko jest obliczone i ma swoją funkcję w danym posiłku.

Weźmy na przykład kotlety mielone. Te proste z pozoru danie rządzi się sumą całkiem ścisłych praw. Każdy jego element, składnik, ma swoją konkretną rolę w tym daniu. Jeśli więc chcemy w jakiejś nietypowej sytuacji zastąpić którąś ze składowych receptury, musimy dokładnie wiedzieć, co ona tam robiła.

Co jest czym w mielonych?

Dodana do kotletów cebula sprawia, że kotlety stają się soczyste. Dzieje się tak za sprawą soku, które to warzywo ,,puszcza" pod wpływem temperatury na patelni.

Namoczone, czerstwe pieczywo spełnia zadanie spulchniacza. Mleko, w którym rzeczona bułka wzięła wcześniej kąpiel, ma jeszcze jedną cechę: neutralizuje zapach smażonej wieprzowiny.

Obrazek
Ile jajek należy dodać do kotletów mielonych? - Pyszności; foto: Canva

Jajko natomiast to element spajający mielone. To jego jedyna rola w tym daniu. Żadnego smaku, aromatu - po prostu coś, co trzyma kotlety w całości. Taka ograniczona funkcja sprawia, że jajko można bez problemu zastąpić innym składnikiem. Doskonale nada się do tego ugotowany, mączny ziemniak lub zwykła mąka ziemniaczana - w naprawdę niewielkiej ilości.

Ile należy dodać jajek do kotletów mielonych?

W tradycyjnym podejściu stosuję się tu następujący sposób: 1 jajko na pół kilograma mięsa mielonego. Trzeba również pamiętać o innych ważnych proporcjach. Idealne mielone wychodzą wtedy, gdy tłustsze mięso stanowi nie więcej niż 30% masy mięsnej. Pieczywo natomiast nie może przekraczać 25% wagi mięsa.

Istnieje jeszcze jeden ciekawy patent na zastąpienie jajka. Jest nim kasza manna. Stosując ten środek, uzyskamy ten sam efekt, co podczas użycia jajka. Tylko co powie teściowa?

Jeśli zamiast mielonych zdecydujesz się na pałki z kurczaka, najlepszy przepis znajdziesz w tym filmie z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀