Na jakim tłuszczu należy smażyć jajka sadzone? Olej nie jest najlepszym wyborem

Niektórzy z nas nie wyobrażają sobie śniadania bez jajka sadzonego. Wspaniale smakuje z kromką świeżego, ciepłego pieczywa. Poza tym jest wyjątkowo proste w wykonaniu. Jednak nie każdy z nas wie, że tłuszcz na jakim smażymy jajka sadzone, ma ogromne znaczenie. 

ObrazekNa jakim tłuszczu należy smażyć jajka sadzone - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Proste, szybkie śniadanie

Obrazek
Jajka- Pyszności; Foto: Pixabay.com

Jajecznica, jajko na miękko, czy jajko sadzone - to najbardziej popularne pomysły na śniadanie. Nic w tym dziwnego, w końcu są one bardzo smaczne. Poza tym, ich przygotowanie zajmuje wyjątkowo mało czasu. Dzięki temu możemy w szybki sposób zrobić pyszne, sycące śniadanie. 

Proces przygotowania jajka sadzonego jest banalnie prosty. Wystarczy, że na rozgrzany tłuszcz wlejemy uprzednio rozbite jajko. Niektórzy wybijają jajko nad patelnią. Jednak warto je uprzednio wybić do miseczki. Dzięki temu będziemy mogli sprawdzić, czy jajko jest nadal świeże. Nikt z nas nie chce jeść zepsutego produktu. 

Na jakim tłuszczu smażyć jajka sadzone?

Obrazek
Jajko sadzone - Pyszności

Okazuje się, że tłuszcz, na jakim smażymy jajko ma również duże znaczenie. To dzięki niemu jajko nie przywiera do patelni i odznacza się przyjemnym aromatem. W związku z tym polecamy wybrać masło, bądź masło klarowane.

Masło klarowane odznacza się wysoką temperaturą dymienia. Dzięki temu podczas smażenia nie przypala się tak, jak zwykłe masło. Poza tym wzbogaci jajko we wspaniały aromat i smak.

Dodatkowo niektórzy do smażenia jajka używają śmietanki 30% lub 36%. Ewa Wachowicz już jakiś czas temu podzieliła się rewelacyjnym przepisem na jajka sadzone na śmietanie. Serwuje je z posiekanym koperkiem i ziemniaczanym puree.

Jakiej patelni użyć do smażenia jajek?

Oprócz tłuszczu ważne jest również aby użyć dobrej jakości patelni. W związku z tym nie polecamy używać starego i porysowanego naczynia. Najlepiej sprawdzi się teflonowa bądź ceramiczna patelnia. Ważne jest również, aby jej powłoka była nieprzywierająca. Dzięki temu w prosty sposób ułatwimy sobie smażenie jajek.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować parówki słoneczka w cieście francuskim z rozpływającym się żółtkiem jaja krok po kroku. Wspaniale sprawdzi się na śniadanie.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej