PrzepisJak długo należy smażyć mielone, żeby nie były surowe w środku?

Jak długo należy smażyć mielone, żeby nie były surowe w środku?

Czym byłaby polska kuchnia bez tradycyjnego mielonego? Kotlet ten to jeden z najpopularniejszych polskich dań. Podbija serca wielu z nas. Jak długo należy smażyć mielone, żeby wyszły idealnie soczyste i chrupiące?

Jak długo należy smażyć mielone, żeby nie były surowe w środku?
Paulina

08.06.2022 15:43

Można zrobić je bez większych problemów. Jednak jeśli marzą nam się  perfekcyjne kotlety mielone, soczyste i dobrze wysmażone w środku, musimy pamiętać o kilku istotnych zasadach. Jedną z nich jest odpowiedni czas smażenia. Kotlety mielone wyjdą perfekcyjnie wówczas, gdy przeznaczymy na smażenie od 15 do 20 minut.Wydaje się to długo, natomiast te kotlety nie lubią pośpiechu. Dlatego poświęćmy im trochę swojego czasu.

Obraz

Jak długo należy smażyć mielone?

W pierwszym etapie kotlety mielone smażymy z obu stron na średnim ogniu. Powinny się lekko zarumienić. Następnie zwiększamy ogień i podsmażamy je po 2 minuty z każdej strony. Na koniec zmniejszamy moc palnika i pozostawiamy kotletypo 5 minut na każdej ze stron. Teraz możesz zastosować w praktyce te wskazówki. Do przygotowania idealnych mielonych, oprócz smażenia ważne są jeszcze inne detale.

Do przygotowania kotletów mielonych potrzebujesz:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • czerstwa bułka
  • średnia cebula
  • jajko
  • 4 łyżki mleka (do namoczenia bułki)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • szczypta suszonego oregano
  • 1 szczypta suszonego tymianku
  • szczypta suszonej pietruszki
  • Bułka tarta do obtoczenia
  • Olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania: 

Do przygotowania kotletów możemy wybrać np. karkówkę, łopatkę, szynkę czy drób. Dziś zdecydowanie postawimy na mięso z łopatki wieprzowej, wykorzystywane przez wielu znakomitych kucharzy. Bułkę namocz w mleku i odstaw na 15 minut, tak by zmiękła.

Obraz

Rozgrzewamy olej na patelni, obieramy i dokładnie szatkujemy cebulę na małe kawałki. Smażymy, aż do zarumieniania.  Odstawiamy z ognia aż do wystudzenia. Mięso przekładamy do dużej miski, dodajemy cebulą, odciśniętą z mleka bułkę i jajko. Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, tymianek i pietruszka. Całość łączymy przy pomocy łopatki lub ręką do uzyskania jednolitej masy, dokładnie mieszając. Z wyrobionej masy formujemy okrągłe kulki. Obtaczamy je w bułce tartej i tak przygotowane smażymy na rozgrzanym oleju. Czas smażenia został wyżej dokładnie podany. 

Tak przygotowane kotlety możesz podawać z ulubionymi składnikami. Proponujemy młode ziemniaczki z koperkiem oraz dodatkiem masła i kremową mizerię ze świeżym ogórkiem.

Obraz
Wybrane dla Ciebie