Wiesz, jak zrobić idealne szparagi z patelni? Zasada jest prosta

Sezon na szparagi trwa zaledwie dwa miesiące, a więc zdecydowanie za krótko, by nacieszyć się ich smakiem. Chciałoby się najeść ich na zapas, tylko jak je przyrządzić, by zachowały swoją delikatność i nabrały kruchości? Idealne będą szparagi z patelni. Pokochasz ten przepis.

Jak zrobić smażone szparagi?Jak zrobić smażone szparagi?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Szparagi z patelni mają lekko chrupiącą skórkę, wspaniale delikatne wnętrze i kruchą konsystencję. Przygotowanie ich nie jest trudne. Należy jednak pamiętać o jednej ważnej zasadzie. Wypróbuj tej metody, a nie pożałujesz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Szparagi z patelni. Zielone czy białe?

Jeśli chcesz przygotować szparagi z patelni, najpierw upewnij się, że masz do czynienia z odpowiednim produktem. Sukces kulinarny zależy od wielu czynników, jeśli jednak nie jesteś szparagowym mistrzem, zacznij swoją przygodę od zielonych pędów. Białe szparagi są zdecydowanie trudniejsze w "obsłudze", a zielone zrobisz szybko i bez większych problemów.

Pamiętaj, że szparagi najlepiej zużyć tuż po zakupie. Im dłużej będą przechowywane, tym mniej słodkie się staną, stracą też wodę, co skutkować będzie ich sflaczałą strukturą. Ponadto szparagi z czasem stają się bardziej zdrewniałe, a to za sprawą ligniny, którą wytwarzają przy dłuższym przechowywaniu. Lignina to występująca w drewnie substancja, która odpowiada za łykowatość.

Jak idealnie usmażyć szparagi?
Jak idealnie usmażyć szparagi? © Pixabay

Jak przygotować zielone szparagi z patelni?

Na początku pozbądź się zdrewniałych końcówek szparagów. Metody są dwie: według tej bardziej znanej wystarczy chwycić pęd z dwóch stron i wygiąć go tak, żeby pękł. Niestety kulinarne autorytety wskazują, że nie jest to najlepszy sposób pozbywania się końcówek (po prostu warzywo nie łamie się zawsze tam, gdzie kończy się łykowata część) i polecają odcinanie ich za pomocą noża. W którym miejscu? Tam, gdzie zielony kolor przechodzi w biały.

Jeśli masz młode zielone szparagi, nie musisz ich obierać. W przypadku takich pędów możesz też zastanowić się nad odcinaniem końcówek, niekiedy wystarczy przejechać obieraczką wzdłuż jaśniejszej części i odciąć zeschnięty koniec.

Dlaczego "trudno" zepsuć potrawę z zielonych szparagów? Bo nawet lekko przypalone smakują doskonale. Sekretem idealnie usmażonych zielonych pędów jest mocne rozgrzanie patelni. Warzywa należy smażyć szybko i krótko, a do tego potrzebny będzie gorący tłuszcz (zimny lub niedostatecznie rozgrzany sprawi, że nasze szparagi zachowają się jak gąbka). Szparagi zawierają naturalne cukry i pod wpływem temperatury szybko się karmelizują. Jak długo je smażyć? Maksymalnie trzy minuty, do czterech. To idealny czas, by uzyskać chrupiącą skórkę. Im dłużej będą smażone, tym więcej wody stracą i staną się sflaczałe.

Wybrane dla Ciebie

Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy