Najlepszy sposób na białą kiełbasę. Zrób według tego przepisu, a babcia będzie z ciebie dumna

Biała kiełbasa wszystkim kojarzy się z Wielkanocą. Zazwyczaj dodajemy ją do żurku lub białego barszczu. Tymczasem odpowiednio przyrządzona może stanowić samodzielne, pyszne danie. Upiecz ją z jabłkami, a efekt cię zaskoczy.

Biała kiełbasa - PysznościBiała kiełbasa - Pyszności
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Biała kiełbasa to jedna z najbardziej rozpoznawalnych kiełbas w kuchni polskiej. Aromatyczna, soczysta, o specyficznym jasnym kolorze jest przyrządzana głównie z mięsa wieprzowego i z dodatkiem wołowiny. Jak można ją przyrządzić?

Biała kiełbasa

Biała kiełbasa wywodzi się z Wielkopolski, gdzie robiono ją już w XVII wieku. Jest niezastąpionym składnikiem wielkanocnego żurku. Ma jednak bardziej wszechstronne zastosowanie.

Można ją grillować, smażyć lub piec. My polecamy przyrządzić ją w ten ostatni sposób. Upiecz więc białą kiełbasę z jabłkami, z dodatkiem aromatycznych przypraw i francuskiej musztardy. Gwarantujemy, że nikt nie oprze się jej w takim wydaniu.

Pieczona biała kiełbasa z jabłkami - przepis

Składniki:

  • 500 g surowej białej kiełbasy
  • 3 jabłka
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • świeże gałązki rozmarynu
  • natka pietruszki
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Jabłka umyj, wytnij gniazda nasienne i pokrój w ósemki lub na cienkie paski.
  2. Pokrojoną cebulę z jabłkami przełóż do naczynia żaroodpornego. Na górę ułóż, w małych odstępach, białe kiełbaski. Całość polej musztardą i sokiem z jabłek. Dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzchu ułóż gałązki rozmarynu.
  3. Naczynie żaroodporne przykryj. Kiełbasy piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 1,5 godziny. 15 minut przed końcem zdejmij pokrywkę, aby kiełbaski się ładnie przyrumieniły.
  4. Gotowe kiełbaski z jabłkami posyp posiekaną natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje