Najlepszy sposób na białą kiełbasę. Zrób według tego przepisu, a babcia będzie z ciebie dumna

Biała kiełbasa wszystkim kojarzy się z Wielkanocą. Zazwyczaj dodajemy ją do żurku lub białego barszczu. Tymczasem odpowiednio przyrządzona może stanowić samodzielne, pyszne danie. Upiecz ją z jabłkami, a efekt cię zaskoczy.

Biała kiełbasa - PysznościBiała kiełbasa - Pyszności
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Biała kiełbasa to jedna z najbardziej rozpoznawalnych kiełbas w kuchni polskiej. Aromatyczna, soczysta, o specyficznym jasnym kolorze jest przyrządzana głównie z mięsa wieprzowego i z dodatkiem wołowiny. Jak można ją przyrządzić?

Biała kiełbasa

Biała kiełbasa wywodzi się z Wielkopolski, gdzie robiono ją już w XVII wieku. Jest niezastąpionym składnikiem wielkanocnego żurku. Ma jednak bardziej wszechstronne zastosowanie.

Można ją grillować, smażyć lub piec. My polecamy przyrządzić ją w ten ostatni sposób. Upiecz więc białą kiełbasę z jabłkami, z dodatkiem aromatycznych przypraw i francuskiej musztardy. Gwarantujemy, że nikt nie oprze się jej w takim wydaniu.

Pieczona biała kiełbasa z jabłkami - przepis

Składniki:

  • 500 g surowej białej kiełbasy
  • 3 jabłka
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • świeże gałązki rozmarynu
  • natka pietruszki
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Jabłka umyj, wytnij gniazda nasienne i pokrój w ósemki lub na cienkie paski.
  2. Pokrojoną cebulę z jabłkami przełóż do naczynia żaroodpornego. Na górę ułóż, w małych odstępach, białe kiełbaski. Całość polej musztardą i sokiem z jabłek. Dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzchu ułóż gałązki rozmarynu.
  3. Naczynie żaroodporne przykryj. Kiełbasy piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 1,5 godziny. 15 minut przed końcem zdejmij pokrywkę, aby kiełbaski się ładnie przyrumieniły.
  4. Gotowe kiełbaski z jabłkami posyp posiekaną natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀