WAŻNE
TERAZ

Tragedia na Rajdzie Nyskim. Nie żyje 40-letni kierowca

Tak pysznego żurku jeszcze nie jadłeś. Wystarczy dodać do zupy garść tych młodych listków

Ile domów, tyle wersji świątecznego żurku. Mamy dziś dla was niecodzienną odmianę tej zupy. Jest wegetariańska, ale bez wątpienia zachwyci także mięsożerców. Żurek z czosnkiem niedźwiedzim będzie idealny na wielkanocne śniadanie lub uroczysty świąteczny obiad.

ObrazekPyszności - fot. Adobe Stock
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Czosnek niedźwiedzi jest pod częściową ochroną. Jednak bez problemu można go kupić w sklepach internetowych, na lokalnych targowiskach lub od plantatorów. Zaczął się na niego sezon - właśnie teraz czosnek niedźwiedzi jest młody i aromatyczny, bez łykowatości, która pojawia się w fazie kwitnienia rośliny. Naprawdę warto, stosować go w kuchni, bo nie dość, że smakuje wybornie, to ma mnóstwo cennych dla naszego zdrowia właściwości. Więcej o czosnku niedźwiedzim dowiesz się tu: Rośnie w Polsce i jest niesamowicie zdrowy. Wielu o tym nie wie, a właśnie trwa na niego sezon.

Ponadto, jeśli zachowasz kolejność gotowania tej zupy, twój żurek z czosnkiem niedźwiedzim stanie się daniem przygotowanym według zasad chińskiej kuchni pięciu przemian.

Przepis na postny żurek z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki:

  • 1 litr wrzącej wody
  • liść laurowy
  • 500 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 1 pietruszka (korzeń) – też posiekana
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 100 g liści czosnku niedźwiedziego, pokrojonych w paski
  • szczypior
  • szczypta mielonego pieprzu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • szklanka żytniego zakwasu na żurek
  • szczypta majeranku
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki (30 proc)
  • jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie:

  1. Do garnka z wrzątkiem włóż listek laurowy i pokrojone ziemniaki. Zagotuj.
  2. Następnie dodaj ziele angielskie, posiekane: cebulę, pietruszkę i seler oraz mielony czarny pieprz. Gotuj całość na wolnym ogniu przez ok.20 minut, aż warzywa zmiękną. Wówczas dodaj pokrojony czosnek niedźwiedzi i szczypior (trochę zostaw do ozdobienia zupy), gotuj przez 2-3 minuty.
  3. Dodaj sól. Nie bój się przesolenia, bo jej nadmiar wchłoną kolejne składniki żurku.
  4. Do garnka z zupą dodaj rozmieszany zakwas żytni. Zamieszaj i gotuj przez 2 minuty
  5. Teraz czas na dodanie majeranku i śmietanki kremówki. Możesz ją zahartować: Magda Gessler radzi, czym zabielić zupę, by się nie zwarzyła. Restauratorka ręczy za ten sposób
  6. Rozlej żurek z czosnkiem niedźwiedzim na talerze. Do każdego dodaj jedno jajko ugotowane na twardo i przekrojone na pół i ozdób posiekanym szczypiorkiem i oprósz świeżo mielonym pieprzem.

Zobacz jeszcze ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością