Tak pysznego żurku jeszcze nie jadłeś. Wystarczy dodać do zupy garść tych młodych listków

Ile domów, tyle wersji świątecznego żurku. Mamy dziś dla was niecodzienną odmianę tej zupy. Jest wegetariańska, ale bez wątpienia zachwyci także mięsożerców. Żurek z czosnkiem niedźwiedzim będzie idealny na wielkanocne śniadanie lub uroczysty świąteczny obiad.

ObrazekPyszności - fot. Adobe Stock
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Czosnek niedźwiedzi jest pod częściową ochroną. Jednak bez problemu można go kupić w sklepach internetowych, na lokalnych targowiskach lub od plantatorów. Zaczął się na niego sezon - właśnie teraz czosnek niedźwiedzi jest młody i aromatyczny, bez łykowatości, która pojawia się w fazie kwitnienia rośliny. Naprawdę warto, stosować go w kuchni, bo nie dość, że smakuje wybornie, to ma mnóstwo cennych dla naszego zdrowia właściwości. Więcej o czosnku niedźwiedzim dowiesz się tu: Rośnie w Polsce i jest niesamowicie zdrowy. Wielu o tym nie wie, a właśnie trwa na niego sezon.

Ponadto, jeśli zachowasz kolejność gotowania tej zupy, twój żurek z czosnkiem niedźwiedzim stanie się daniem przygotowanym według zasad chińskiej kuchni pięciu przemian.

Przepis na postny żurek z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki:

  • 1 litr wrzącej wody
  • liść laurowy
  • 500 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 1 pietruszka (korzeń) – też posiekana
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 100 g liści czosnku niedźwiedziego, pokrojonych w paski
  • szczypior
  • szczypta mielonego pieprzu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • szklanka żytniego zakwasu na żurek
  • szczypta majeranku
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki (30 proc)
  • jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie:

  1. Do garnka z wrzątkiem włóż listek laurowy i pokrojone ziemniaki. Zagotuj.
  2. Następnie dodaj ziele angielskie, posiekane: cebulę, pietruszkę i seler oraz mielony czarny pieprz. Gotuj całość na wolnym ogniu przez ok.20 minut, aż warzywa zmiękną. Wówczas dodaj pokrojony czosnek niedźwiedzi i szczypior (trochę zostaw do ozdobienia zupy), gotuj przez 2-3 minuty.
  3. Dodaj sól. Nie bój się przesolenia, bo jej nadmiar wchłoną kolejne składniki żurku.
  4. Do garnka z zupą dodaj rozmieszany zakwas żytni. Zamieszaj i gotuj przez 2 minuty
  5. Teraz czas na dodanie majeranku i śmietanki kremówki. Możesz ją zahartować: Magda Gessler radzi, czym zabielić zupę, by się nie zwarzyła. Restauratorka ręczy za ten sposób
  6. Rozlej żurek z czosnkiem niedźwiedzim na talerze. Do każdego dodaj jedno jajko ugotowane na twardo i przekrojone na pół i ozdób posiekanym szczypiorkiem i oprósz świeżo mielonym pieprzem.

Zobacz jeszcze ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥