W Łodzi zamiast żurku jedzą zalewajkę. Jest tanio, smacznie i ekspresowo
Chociaż zalewajka znana jest w wielu rejonach Polski, to przypisuje się ją przede wszystkim okolicom Łodzi. Jest smaczna, niedroga i naprawdę szybka w przygotowaniu.
17.04.2024 15:29
Danie wywodzi się z kuchni wiejskiej i pierwotnie składało się z prostych składników, takich jak ziemniaki, żur, cebula, czosnek, sól i pieprz. Z biegiem lat przepis zmieniał się i ewoluował, a do zupy zaczęto dodawać inne warzywa, takie jak marchew, grzyby, a nawet bulion warzywny. W bogatszych domach zalewajka była wzbogacana o zasmażkę lub skwarki ze słoniny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Łódzka zalewajka
Nazwa zupy wzięła się od sposobu przygotowania, czyli zalewaniu ziemniaków (i innych składników) gorącym żurem. Dziś kojarzona jest przede wszystkim z Wielkanocą, ale mieszkańcy województwa łódzkiego sięgają po nią znacznie częściej. Jest nawet powiedzenie:
"O zalewajko, potraw królowo, kto ciebie jada, ten czuje się zdrowo
Obecnie najpopularniejszą wersją zalewajki jest ta z wędzonym boczkiem lub kiełbasą. Do zupy często dodaje się również liście laurowe, ziele angielskie i inne przyprawy, które nadają jej wyjątkowy smak i aromat. Tak naprawdę z zalewajką jest trochę jak z sałatką jarzynową - każdy dom ma swój przepis i udoskonala prostą zupę na swój własny sposób.
Składniki:
- 200 ml zakwasu na barszcz biały,
- 1,5 l wody,
- 150 g kiełbasy,
- 100 g boczku,
- 3 plastry cebuli,
- 3 łyżki śmietany 18 proc.,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 3-4 ziemniaki,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Włóż do garnka, zalej wodą, posól i gotuj do miękkości.
- Kiełbasę pokrój w plastry, boczek w kostkę, cebulę w pióra
- W garnku podsmaż boczek, dorzuć kiełbasę i cebulę.
- Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
- Wlej zakwas na barszcz biały i mieszaj, aby nie było grudek.
- Zupę doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
- Śmietanę zahartuje i wlej do zupy.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Gotową zalewajkę nałóż na talerz. Serwuj z pieczywem. Możesz dodatkowo posypać całość posiekaną natką pietruszki lub szczypiorku i dorzucić ugotowane na twardo jajo.