W Łodzi zamiast żurku jedzą zalewajkę. Jest tanio, smacznie i ekspresowo

Chociaż zalewajka znana jest w wielu rejonach Polski, to przypisuje się ją przede wszystkim okolicom Łodzi. Jest smaczna, niedroga i naprawdę szybka w przygotowaniu.

Zalewajka  - PysznościZalewajka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Danie wywodzi się z kuchni wiejskiej i pierwotnie składało się z prostych składników, takich jak ziemniaki, żur, cebula, czosnek, sól i pieprz. Z biegiem lat przepis zmieniał się i ewoluował, a do zupy zaczęto dodawać inne warzywa, takie jak marchew, grzyby, a nawet bulion warzywny. W bogatszych domach zalewajka była wzbogacana o zasmażkę lub skwarki ze słoniny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem zrobisz genialny deser, który wyglądem przypomina kultowe eklerki

Łódzka zalewajka

Nazwa zupy wzięła się od sposobu przygotowania, czyli zalewaniu ziemniaków (i innych składników) gorącym żurem. Dziś kojarzona jest przede wszystkim z Wielkanocą, ale mieszkańcy województwa łódzkiego sięgają po nią znacznie częściej. Jest nawet powiedzenie:

"O zalewajko, potraw królowo, kto ciebie jada, ten czuje się zdrowo
Zalewajka
Zalewajka © Adobe Stock | " Darius Dzinnik"

Obecnie najpopularniejszą wersją zalewajki jest ta z wędzonym boczkiem lub kiełbasą. Do zupy często dodaje się również liście laurowe, ziele angielskie i inne przyprawy, które nadają jej wyjątkowy smak i aromat. Tak naprawdę z zalewajką jest trochę jak z sałatką jarzynową - każdy dom ma swój przepis i udoskonala prostą zupę na swój własny sposób.

Składniki:

  • 200 ml zakwasu na barszcz biały,
  • 1,5 l wody,
  • 150 g kiełbasy,
  • 100 g boczku,
  • 3 plastry cebuli,
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 3-4 ziemniaki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Włóż do garnka, zalej wodą, posól i gotuj do miękkości.
  2. Kiełbasę pokrój w plastry, boczek w kostkę, cebulę w pióra
  3. W garnku podsmaż boczek, dorzuć kiełbasę i cebulę.
  4. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
  5. Wlej zakwas na barszcz biały i mieszaj, aby nie było grudek.
  6. Zupę doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
  7. Śmietanę zahartuje i wlej do zupy.
  8. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Gotową zalewajkę nałóż na talerz. Serwuj z pieczywem. Możesz dodatkowo posypać całość posiekaną natką pietruszki lub szczypiorku i dorzucić ugotowane na twardo jajo.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej