Ile jajek dziennie mogą jeść seniorzy? Naukowcy wskazują konkretną liczbę
O tym, że jajka są bardzo zdrowe i można jeść je nawet codziennie, już nie trzeba nikogo przekonywać. Jednak jak to jest w przypadku seniorów, którym często doskwierają różne dolegliwości? Naukowcy mają swoje zdanie na ten temat.
22.11.2024 12:30
Jajka to jeden z najzdrowszych produktów, po które bez problemu mogą znaleźć się w naszej codziennej diecie. To nie tylko źródło białka, ale także witamin takich jak A, D, K czy B12. Nie brak w nich potasu, cynku, czy kwasu foliowego. W jajkach znajdziemy również sporo dobrze przyswajalnego żelaza.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mózg pracuje sprawniej
Kiedyś uważano, że jajka są wprawdzie zdrowe, ale lepiej z nimi nie przesadzać. Obwiniano je o podwyższanie poziomu cholesterolu. Obecnie Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, by spożywać 1-2 jajka dziennie, do 12 sztuk tygodniowo. Dobrze zbilansowana dieta jest szczególnie ważna dla osób starszych. Jajka jako źródło cennych witamin i minerałów, są w niej niezwykle istotne. Ma na to wpływ przede wszystkim białko, ale także leucyna, która wzmacnia mięśnie. W jajkach znajdują się też składniki, jak witamina D, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz cholina, poprawiające funkcjonowanie mózgu. Jajka wymienia się obok produktów pełnoziarnistych, owoców, warzyw, niskotłuszczowych produktów mlecznych, chudego mięsa i ryb oraz tłuszczy nienasyconych, jako najważniejszy element diety osób starszych.
Kwestia zdrowia
Dlatego naukowcy uważają, że ilość 1-2 jajek dziennie, dotyczy zarówno osób dorosłych, jak i seniorów. Narodowa Fundacja Serca nie określa obecnie limitów spożycia jaj dla zdrowych seniorów, podkreślając ich rolę w zbilansowanej diecie. Jednakże, dla osób zmagających się z cukrzycą typu 2, wysokim poziomem złego cholesterolu LDL czy chorobami serca, zalecane mogą być pewne ograniczenia. Dlatego zawsze trzeba dostosować dietę do indywidualnych potrzeb zdrowotnych. Warto skonsultować to z lekarzem.