Ile jajek dziennie mogą jeść seniorzy? Naukowcy wskazują konkretną liczbę
O tym, że jajka są bardzo zdrowe i można jeść je nawet codziennie, już nie trzeba nikogo przekonywać. Jednak jak to jest w przypadku seniorów, którym często doskwierają różne dolegliwości? Naukowcy mają swoje zdanie na ten temat.
Jajka to jeden z najzdrowszych produktów, po które bez problemu mogą znaleźć się w naszej codziennej diecie. To nie tylko źródło białka, ale także witamin takich jak A, D, K czy B12. Nie brak w nich potasu, cynku, czy kwasu foliowego. W jajkach znajdziemy również sporo dobrze przyswajalnego żelaza.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto maślankowe ze śliwkami. Smak mojego dzieciństwa
Mózg pracuje sprawniej
Kiedyś uważano, że jajka są wprawdzie zdrowe, ale lepiej z nimi nie przesadzać. Obwiniano je o podwyższanie poziomu cholesterolu. Obecnie Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, by spożywać 1-2 jajka dziennie, do 12 sztuk tygodniowo. Dobrze zbilansowana dieta jest szczególnie ważna dla osób starszych. Jajka jako źródło cennych witamin i minerałów, są w niej niezwykle istotne. Ma na to wpływ przede wszystkim białko, ale także leucyna, która wzmacnia mięśnie. W jajkach znajdują się też składniki, jak witamina D, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz cholina, poprawiające funkcjonowanie mózgu. Jajka wymienia się obok produktów pełnoziarnistych, owoców, warzyw, niskotłuszczowych produktów mlecznych, chudego mięsa i ryb oraz tłuszczy nienasyconych, jako najważniejszy element diety osób starszych.
Kwestia zdrowia
Dlatego naukowcy uważają, że ilość 1-2 jajek dziennie, dotyczy zarówno osób dorosłych, jak i seniorów. Narodowa Fundacja Serca nie określa obecnie limitów spożycia jaj dla zdrowych seniorów, podkreślając ich rolę w zbilansowanej diecie. Jednakże, dla osób zmagających się z cukrzycą typu 2, wysokim poziomem złego cholesterolu LDL czy chorobami serca, zalecane mogą być pewne ograniczenia. Dlatego zawsze trzeba dostosować dietę do indywidualnych potrzeb zdrowotnych. Warto skonsultować to z lekarzem.