Ile jajek dziennie mogą jeść seniorzy? Naukowcy wskazują konkretną liczbę

O tym, że jajka są bardzo zdrowe i można jeść je nawet codziennie, już nie trzeba nikogo przekonywać. Jednak jak to jest w przypadku seniorów, którym często doskwierają różne dolegliwości? Naukowcy mają swoje zdanie na ten temat.

Kanapki z jakiem? To dobry pomysł na śniadanie. Kanapki z jakiem? To dobry pomysł na śniadanie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Jajka to jeden z najzdrowszych produktów, po które bez problemu mogą znaleźć się w naszej codziennej diecie. To nie tylko źródło białka, ale także witamin takich jak A, D, K czy B12. Nie brak w nich potasu, cynku, czy kwasu foliowego. W jajkach znajdziemy również sporo dobrze przyswajalnego żelaza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto maślankowe ze śliwkami. Smak mojego dzieciństwa

Mózg pracuje sprawniej

Kiedyś uważano, że jajka są wprawdzie zdrowe, ale lepiej z nimi nie przesadzać. Obwiniano je o podwyższanie poziomu cholesterolu. Obecnie Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, by spożywać 1-2 jajka dziennie, do 12 sztuk tygodniowo. Dobrze zbilansowana dieta jest szczególnie ważna dla osób starszych. Jajka jako źródło cennych witamin i minerałów, są w niej niezwykle istotne. Ma na to wpływ przede wszystkim białko, ale także leucyna, która wzmacnia mięśnie. W jajkach znajdują się też składniki, jak witamina D, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz cholina, poprawiające funkcjonowanie mózgu. Jajka wymienia się obok produktów pełnoziarnistych, owoców, warzyw, niskotłuszczowych produktów mlecznych, chudego mięsa i ryb oraz tłuszczy nienasyconych, jako najważniejszy element diety osób starszych.

Kwestia zdrowia

Dlatego naukowcy uważają, że ilość 1-2 jajek dziennie, dotyczy zarówno osób dorosłych, jak i seniorów. Narodowa Fundacja Serca nie określa obecnie limitów spożycia jaj dla zdrowych seniorów, podkreślając ich rolę w zbilansowanej diecie. Jednakże, dla osób zmagających się z cukrzycą typu 2, wysokim poziomem złego cholesterolu LDL czy chorobami serca, zalecane mogą być pewne ograniczenia. Dlatego zawsze trzeba dostosować dietę do indywidualnych potrzeb zdrowotnych. Warto skonsultować to z lekarzem.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy