Zamiast podawać w galarecie, Karol Okrasa robi z niego pierogi na święta. Smakują rewelacyjnie
Karp, zapomniany przez pozostałą część roku, w grudniu wychodzi na pierwszy plan i przywdziewa koroną najchętniej kupowanej ryby. Z sezonu w pełni korzysta Karol Okrasa, który nie tylko smaży i marynuje, ale też przygotowuje pyszne pierogi z rybnym farszem.
30.11.2023 10:06
Karp kojarzy się przede wszystkim ze smażonymi filetami w panierce lub marynowanym przysmakiem w galarecie. To właśnie te formy najczęściej lądują na wigilijnym stole. Korzystając jednak z czasu, gdy karpia łatwo dostać w sklepach, warto wykorzystać go w pełni. Karol Okrasa proponuje, by zamienić go w pyszny farsz do pierogów. W połączeniu z kaszą i grzybami będą smakować po prostu nieziemsko.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Karp na polskim stole
Chociaż karp to przede wszystkim jeden z symboli Wigilii, to warto sięgać po niego przez cały rok. Wbrew pozorom nie jest tłustą, a średnio tłustą rybą. 100 g mięsa z karpia dostarcza organizmowi o połowę mniej kalorii niż taka sama ilość wołowiny, a nawet 4-5 razy mniej niż średnio tłusta wieprzowina. Zawiera również sporo białka, jest też doskonałym źródłem żelaza, cynku i kolagenu. Jest zdrowy, smaczny i na dodatek niezbyt drogi.
Pierogi z karpiem
Aby nieco urozmaicić dania na świątecznym stole, Karol Okrasa poleca przygotować pierogi z farszem z karpia, kaszy i grzybów. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przygotowywać je także poza Wigilią. Są tak smaczne, że po ten przepis aż szkoda sięgać tylko raz w roku.
Składniki:
- 500 g płatów z karpia,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 70 g ugotowanej kaszy jęczmiennej,
- 40 g suszonych grzybów,
- sól,
- biały i czarny pieprz.
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej typu 550,
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 1 szklanka gorącej wody,
- 70 ml mleka,
- 30 g masła.
Sposób przygotowania:
- Suszone grzyby ugotuj.
- Drobno posiekaj cebulę, czosnek oraz podgotowane grzyby i podsmaż na patelni z odrobiną oleju, aż cebula się zeszkli. Odstaw do wystudzenia.
- W garnuszku podgrzej mleko oraz wodę z masłem.
- Wymieszaj na stolnicy dwa rodzaje mąki, zrób wgłębienie i wlej ciepłą miksturę z garnka.
- Wyrób ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Zawiń je w folię spożywczą i odstaw na 15 minut do lodówki.
- Z karpia usuń skórę i ewentualne ości i zmiel je. Dodaj do ryby podsmażone grzyby z cebulką oraz ugotowaną kaszę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Świetnie sprawdzi się tutaj zarówno pieprz biały, jak i czarny.
- Ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie i przy pomocy szklanki wytnij kółka.
- Nakładaj porcje farszu i zalepiaj brzegi.
- Pierogi gotuj w osolonym wrzątku przez ok. 1-2 minuty od momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Nie wrzucaj na raz zbyt dużej ilości pierogów, aby się nie posklejały.