PrzepisBoże NarodzenieZamiast podawać w galarecie, Karol Okrasa robi z niego pierogi na święta. Smakują rewelacyjnie

Zamiast podawać w galarecie, Karol Okrasa robi z niego pierogi na święta. Smakują rewelacyjnie

Pierogi z karpiem - Pyszności
Pierogi z karpiem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | zi3000

30.11.2023 10:06

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Karp, zapomniany przez pozostałą część roku, w grudniu wychodzi na pierwszy plan i przywdziewa koroną najchętniej kupowanej ryby. Z sezonu w pełni korzysta Karol Okrasa, który nie tylko smaży i marynuje, ale też przygotowuje pyszne pierogi z rybnym farszem.

Karp kojarzy się przede wszystkim ze smażonymi filetami w panierce lub marynowanym przysmakiem w galarecie. To właśnie te formy najczęściej lądują na wigilijnym stole. Korzystając jednak z czasu, gdy karpia łatwo dostać w sklepach, warto wykorzystać go w pełni. Karol Okrasa proponuje, by zamienić go w pyszny farsz do pierogów. W połączeniu z kaszą i grzybami będą smakować po prostu nieziemsko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karp na polskim stole

Chociaż karp to przede wszystkim jeden z symboli Wigilii, to warto sięgać po niego przez cały rok. Wbrew pozorom nie jest tłustą, a średnio tłustą rybą. 100 g mięsa z karpia dostarcza organizmowi o połowę mniej kalorii niż taka sama ilość wołowiny, a nawet 4-5 razy mniej niż średnio tłusta wieprzowina. Zawiera również sporo białka, jest też doskonałym źródłem żelaza, cynku i kolagenu. Jest zdrowy, smaczny i na dodatek niezbyt drogi.

Biedronka karp ryba
Biedronka karp ryba© Adobe Stock

Pierogi z karpiem

Aby nieco urozmaicić dania na świątecznym stole, Karol Okrasa poleca przygotować pierogi z farszem z karpia, kaszy i grzybów. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przygotowywać je także poza Wigilią. Są tak smaczne, że po ten przepis aż szkoda sięgać tylko raz w roku.

Składniki:

  • 500 g płatów z karpia,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 70 g ugotowanej kaszy jęczmiennej,
  • 40 g suszonych grzybów,
  • sól,
  • biały i czarny pieprz.

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej typu 550,
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 1 szklanka gorącej wody,
  • 70 ml mleka,
  • 30 g masła.

Sposób przygotowania:

  1. Suszone grzyby ugotuj.
  2. Drobno posiekaj cebulę, czosnek oraz podgotowane grzyby i podsmaż na patelni z odrobiną oleju, aż cebula się zeszkli. Odstaw do wystudzenia.
  3. W garnuszku podgrzej mleko oraz wodę z masłem.
  4. Wymieszaj na stolnicy dwa rodzaje mąki, zrób wgłębienie i wlej ciepłą miksturę z garnka.
  5. Wyrób ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Zawiń je w folię spożywczą i odstaw na 15 minut do lodówki.
  6. Z karpia usuń skórę i ewentualne ości i zmiel je. Dodaj do ryby podsmażone grzyby z cebulką oraz ugotowaną kaszę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Świetnie sprawdzi się tutaj zarówno pieprz biały, jak i czarny.
  7. Ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie i przy pomocy szklanki wytnij kółka.
  8. Nakładaj porcje farszu i zalepiaj brzegi.
  9. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku przez ok. 1-2 minuty od momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Nie wrzucaj na raz zbyt dużej ilości pierogów, aby się nie posklejały.
pierogi
pierogi© Pexels | Anna Tarazevich
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także