Zamiast podawać w galarecie, Karol Okrasa robi z niego pierogi na święta. Smakują rewelacyjnie

Karp, zapomniany przez pozostałą część roku, w grudniu wychodzi na pierwszy plan i przywdziewa koroną najchętniej kupowanej ryby. Z sezonu w pełni korzysta Karol Okrasa, który nie tylko smaży i marynuje, ale też przygotowuje pyszne pierogi z rybnym farszem.

Pierogi z karpiem - PysznościPierogi z karpiem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | zi3000
Ewa Malinowska

Karp kojarzy się przede wszystkim ze smażonymi filetami w panierce lub marynowanym przysmakiem w galarecie. To właśnie te formy najczęściej lądują na wigilijnym stole. Korzystając jednak z czasu, gdy karpia łatwo dostać w sklepach, warto wykorzystać go w pełni. Karol Okrasa proponuje, by zamienić go w pyszny farsz do pierogów. W połączeniu z kaszą i grzybami będą smakować po prostu nieziemsko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarta w wytrawnym wydaniu zachwyca smakiem i pięknie się prezentuję! Czego chcieć więcej?

Karp na polskim stole

Chociaż karp to przede wszystkim jeden z symboli Wigilii, to warto sięgać po niego przez cały rok. Wbrew pozorom nie jest tłustą, a średnio tłustą rybą. 100 g mięsa z karpia dostarcza organizmowi o połowę mniej kalorii niż taka sama ilość wołowiny, a nawet 4-5 razy mniej niż średnio tłusta wieprzowina. Zawiera również sporo białka, jest też doskonałym źródłem żelaza, cynku i kolagenu. Jest zdrowy, smaczny i na dodatek niezbyt drogi.

Biedronka karp ryba
Biedronka karp ryba © Adobe Stock

Pierogi z karpiem

Aby nieco urozmaicić dania na świątecznym stole, Karol Okrasa poleca przygotować pierogi z farszem z karpia, kaszy i grzybów. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przygotowywać je także poza Wigilią. Są tak smaczne, że po ten przepis aż szkoda sięgać tylko raz w roku.

Składniki:

  • 500 g płatów z karpia,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 70 g ugotowanej kaszy jęczmiennej,
  • 40 g suszonych grzybów,
  • sól,
  • biały i czarny pieprz.

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej typu 550,
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 1 szklanka gorącej wody,
  • 70 ml mleka,
  • 30 g masła.

Sposób przygotowania:

  1. Suszone grzyby ugotuj.
  2. Drobno posiekaj cebulę, czosnek oraz podgotowane grzyby i podsmaż na patelni z odrobiną oleju, aż cebula się zeszkli. Odstaw do wystudzenia.
  3. W garnuszku podgrzej mleko oraz wodę z masłem.
  4. Wymieszaj na stolnicy dwa rodzaje mąki, zrób wgłębienie i wlej ciepłą miksturę z garnka.
  5. Wyrób ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Zawiń je w folię spożywczą i odstaw na 15 minut do lodówki.
  6. Z karpia usuń skórę i ewentualne ości i zmiel je. Dodaj do ryby podsmażone grzyby z cebulką oraz ugotowaną kaszę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Świetnie sprawdzi się tutaj zarówno pieprz biały, jak i czarny.
  7. Ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie i przy pomocy szklanki wytnij kółka.
  8. Nakładaj porcje farszu i zalepiaj brzegi.
  9. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku przez ok. 1-2 minuty od momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Nie wrzucaj na raz zbyt dużej ilości pierogów, aby się nie posklejały.
pierogi
pierogi © Pexels | Anna Tarazevich
Wybrane dla Ciebie
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej