Ani w galarecie, ani po japońsku. Oto zupełnie inny rarytas, który królował na stołach w PRL
Powróćmy na chwilę myślami do czasów PRL-u, w których niedobory na rynku i reglamentacja żywności sprawiły, że gospodynie musiały się nie lada natrudzić, żeby przygotować zestaw smacznych przekąsek na imprezę. To właśnie wtedy królowała ona: niezapomniana przez wielu, legendarna ryba w occie.
30.11.2023 08:48
Dla urodzonych w pierwszej połowie lat 90. szokiem może okazać się fakt, że niesławne kartki na żywność, o których uczono w szkole i podawano jako przykład miernej gospodarki Polski Rzeczpospolitej Ludowej, wycofano z użytku dopiero na początku sierpnia 1989 roku. I chociaż od tamtego czasu statek zmian nabrał porządnego wiatru w żagle, nie wszystko, co związane z PRL-em zniknęło, jak ręką odjął.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Po wielu kulinarnych "występkach" czasów słusznie minionych słuch po prostu nigdy nie zaginął. I to do dzisiaj. Mimo że lata świetności potraw takich jak parówki w sosie pomidorowym, zupa owocowa czy kotlety z mortadeli przeminęły i prawdopodobnie nigdy już nie będą należeć do kulinarnego mainstreamu, inne dania przetrwały. Tatar, blok czekoladowy czy ryba w occie mają się świetnie. I to o tej ostatniej przekąsce chcemy dzisiaj porozmawiać.
Ryba w occie to potrawa, której głównych składników nie brakowało nawet w PRL-u. Dzisiaj jej przygotowanie również nie jest żadnym problemem i wiele osób robi to na święta, imprezy czy inne suto zakrapiane alkoholem uroczystości. Cały trik tej przekąski polegał na tym, by przed zanurzeniem ryby w occie usmażyć ją na złoto. Ta kompozycja pozwala na sięganie po tę potrawę nawet kilka miesięcy później.
Czujesz się zainspirowany? Pokażemy teraz, jak przyrządzić oryginał tej zacnej przekąski. Oto przepis!
Ryba w occie. Hit z PRL-u
Składniki:
- 500 g pozbawionej łusek i pokrojonej na kawałki ryby,
- olej do smażenia,
- mąka pszenna,
- sól.
Zalewa:
- 1,5 l wody,
- 2 szklanki octu,
- 2 cebule,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- kilka liści laurowych,
- 1 łyżka cukru,
- 1/2 łyżki soli.
Sposób przygotowania:
- Rybę dopraw solą, obtocz w mące i usmaż z obu stron na złoto.
- Cebule pokrój w piórka i połącz z innymi składnikami zalewy w garnku. Doprowadź wywar do wrzenia.
- Rybę przełóż do wyparzonych słoików i zalej jeszcze gorącą zalewą. Odstaw do ostudzenia. Przechowuj w zimnym miejscu.