Ani w galarecie, ani po japońsku. Oto zupełnie inny rarytas, który królował na stołach w PRL

Powróćmy na chwilę myślami do czasów PRL-u, w których niedobory na rynku i reglamentacja żywności sprawiły, że gospodynie musiały się nie lada natrudzić, żeby przygotować zestaw smacznych przekąsek na imprezę. To właśnie wtedy królowała ona: niezapomniana przez wielu, legendarna ryba w occie.

Ryba w occie. Hit z PRL-uRyba w occie. Hit z PRL-u
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monika

Dla urodzonych w pierwszej połowie lat 90. szokiem może okazać się fakt, że niesławne kartki na żywność, o których uczono w szkole i podawano jako przykład miernej gospodarki Polski Rzeczpospolitej Ludowej, wycofano z użytku dopiero na początku sierpnia 1989 roku. I chociaż od tamtego czasu statek zmian nabrał porządnego wiatru w żagle, nie wszystko, co związane z PRL-em zniknęło, jak ręką odjął.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owocowe rollsy totalnie zawrócą ci w głowie. I nie chodzi tu o ich kształt, lecz fenomenalny smak

Po wielu kulinarnych "występkach" czasów słusznie minionych słuch po prostu nigdy nie zaginął. I to do dzisiaj. Mimo że lata świetności potraw takich jak parówki w sosie pomidorowym, zupa owocowa czy kotlety z mortadeli przeminęły i prawdopodobnie nigdy już nie będą należeć do kulinarnego mainstreamu, inne dania przetrwały. Tatar, blok czekoladowy czy ryba w occie mają się świetnie. I to o tej ostatniej przekąsce chcemy dzisiaj porozmawiać.

Ryba w occie to potrawa, której głównych składników nie brakowało nawet w PRL-u. Dzisiaj jej przygotowanie również nie jest żadnym problemem i wiele osób robi to na święta, imprezy czy inne suto zakrapiane alkoholem uroczystości. Cały trik tej przekąski polegał na tym, by przed zanurzeniem ryby w occie usmażyć ją na złoto. Ta kompozycja pozwala na sięganie po tę potrawę nawet kilka miesięcy później.

Czujesz się zainspirowany? Pokażemy teraz, jak przyrządzić oryginał tej zacnej przekąski. Oto przepis!

Ryba w occie. Hit z PRL-u

Składniki:

  • 500 g pozbawionej łusek i pokrojonej na kawałki ryby,
  • olej do smażenia,
  • mąka pszenna,
  • sól.

Zalewa:

  • 1,5 l wody,
  • 2 szklanki octu,
  • 2 cebule,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka liści laurowych,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1/2 łyżki soli.
Ryba w occie pojawiała się w PRL-u na każdej imprezie
Ryba w occie pojawiała się w PRL-u na każdej imprezie © Canva | Natalia Mylova

Sposób przygotowania:

  1. Rybę dopraw solą, obtocz w mące i usmaż z obu stron na złoto.
  2. Cebule pokrój w piórka i połącz z innymi składnikami zalewy w garnku. Doprowadź wywar do wrzenia.
  3. Rybę przełóż do wyparzonych słoików i zalej jeszcze gorącą zalewą. Odstaw do ostudzenia. Przechowuj w zimnym miejscu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę